Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/05/2022
Eat & Drink / Culinaria

CULINARiA | Tu ce (mai) faci când mănânci?

Mădălina Roman De Mădălina Roman
Comentarii CULINARiA | Tu ce (mai) faci când mănânci? Share CULINARiA | Tu ce (mai) faci când mănânci?


Studii sociologice recente relevă că tot mai mulți oameni mai fac și altceva în timp ce mănâncă, telefonul mobil sau televizorul devenind principalii acompaniatori ai meselor pământenilor. Trăim într-o lume în continuă mișcare, ne luăm mâncarea la pachet de la colț de stradă și o consumăm în grabă în drum spre muncă, în mașină sau în fața calculatorului, fără să ne gândim că acest lucru ne face rău.

Secole la rând au existat zeci de ritualuri în jurul mâncării și momentul mesei avea o semnificație specială în cultura multor popoare, care și astăzi oferă timpul și atenția cuvenită acestui moment. În familiile simple, mai ales în zona rurală, după multă muncă pe câmp sau în grădină pentru a pune mâncarea pe masă, hrana era apreciată la adevărata valoare, pentru că omul avea dimensiunea reală a efortului. Mâinile muncite spuneau un „Mulțumesc!” aproape sacru după fiecare masă, care – nu întâmplător – era adesea precedată de rugăciune.

CULINARiA | Tu ce (mai) faci când mănânci?

Astăzi, totul pare la îndemână, dar ce-ar fi să ne gândim puțin mai profund la drumul lung pe care l-a parcurs fiecare aliment din farfuria noastră. Să ne oprim din goană, să ne construim un stil de viață în care măcar pe timpul a două mese pe zi să fim cu adevărat prezenți și să ne bucurăm de gust, miros, aromă, textură și privilegiul de a ne număra printre cei ce pot pune aproape oricând, orice își doresc în farfurie. La ce folos că poți beneficia de alimente gustoase sau sănătoase, dacă nu te bucuri cu adevărat de ele, cu un pic de recunoștință pentru întregul ecosistem care a făcut toate astea posibile? De la solul fertil, apa hrănitoare și până la soarele sub căldura căruia plantele cresc.

Lăsați pentru câteva minute telefonul, laptopul, televizorul, graba și grijile și mâncați în tihnă. Veți simți gusturi pe care până atunci poate nici nu le-ați observat și veți furniza organismului mai mult decât simplul „combustibil”, dar și substanțe hrănitoare cu adevărat pentru trup și suflet. Poftă bună!

Mădălina Sánta are 30 de ani, este Chef și de curând, antreprenor. A absolvit o facultate de comunicare și a lucrat 7 ani în publicitate, apoi a decis să se dedice gastronomiei, specializându-se la Lyon, la Institutul Paul Bocuse. Își pune în valoare pasiunea la restaurantul „Szikra”, deschis în Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută