Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/05/2022
Eat & Drink / Drink

Târguri de vin. Cinci motive să le vizitezi

Ștefan Chirițescu De Ștefan Chirițescu
Comentarii Târguri de vin. Cinci motive să le vizitezi Share Târguri de vin. Cinci motive să le vizitezi


După doi ani de pandemie cu prea multe evenimente amânate, anulate sau organizate în limita restricțiilor, ceea ce a făcut experiența comparabilă cu sentimentul unui meci de fotbal de liga 3 promovat ca o finală de campionat mondial, 2022 are deja o parte bună. Se întorc evenimentele mari, da’ MARI, adică alea în care te vezi și te bucuri de mulți oameni, dar și de adevărata experiență a locului unde vrei să te duci. Eu ți-aș propune să pui pe lista de evenimente tari târgurile de vin. Da, târgurile de vin! Poate te întrebi de ce să te duci la un târg de vin?

În primul rând,

pentru că au formatul unui festival și se desfășoară în mai multe zile, cel mai adesea, un vineri-duminică. Asta înseamnă că poți să-ți împarți zilele ca să deguști vinurile pe culori și să le înțelegi mai bine: poți să ai o zi de albe și spumante, o zi de rose-uri și o zi de roșii. Mai mult, această împărțire pe zile îți permite să înțelegi diverse regiuni viticole și cum diverși factori influențează ce simți tu în pahar, când bei același soi. De exemplu, o Fetească Neagră are alcoolul mai jos dacă vine dintr-un climat mai răcoros (să zicem, Transilvania) versus o Fetească Negră din Dealu Mare, unde temperatura este mai sus. Poate nu mă crezi pe cuvânt, dar este o experiență foarte interesantă să vezi câte „nuanțe” simți în același soi și câți factori influențează asta.

În al doilea rând,

la un târg de vin găsești cel mai adesea vinurile unor crame mici, care sunt mai puțin distribuite în comerțul modern. Iar asta e o plăcere vinovată, căci poți afla povești foarte frumoase despre vinuri, care există doar în câteva mii de sticle. Cam tare, nu?

În al treilea rând,

dacă te duci mai dimineața (ok, da, știu că e mai greu, dar când ești ușor tipsy la 11.30 te simți ca într-o mică vacanță), o să prinzi oamenii cramelor mai liberi și mai dispuși să stea de vorbă pentru o perioadă mai lungă de timp. Te poți întâlni cu proprietari de crame, nu toți simpatici, dar cu povești frumoase de spus, cu oenologi și somelieri. Cadrul e relaxat și toți oamenii ăștia, de obicei complicați, se deschid (la fel ca un vin bun) și vorbesc despre lucruri care te vor ajuta să înțelegi mai bine lumea vinului.

În al patrulea rând,

să mergi la un târg de vin este cea mai ieftină formă de a călători într-un univers plin de senzații. Un bilet costă până în 100 de lei și, în medie, te întâlnești cu vinurile de la 30 de crame, iar fiecare cramă vine cu câte 4-5 vinuri. Ok, bea și niște apă. Eventual, la fiecare pahar de vin. Te scutește de durerea de cap (ce vine de la deshidratare, nu de la pastile, măi, oameni buni!), dar te ajută să păstrezi amintirea mai multor vinuri.

Și nu ultimul rând,

să mergi la un târg de vinuri este o formă de educație. Am un prieten bun, cârciumar, care îmi zice „niciodată să nu bei două sticle de vin la fel, numai bețivii beau așa”. Morala este că mai ales la târguri ai șansa, pe bani foarte corecți (ca să nu zic puțini), să descoperi vinuri cât mai diferite. Fă-o și îți vei educa gustul, fă-o și vei descoperi cât de multe vinuri bune există în România! În orice oraș mare din România există cel puțin un târg mare anual. Caută-l și lumea ta va fi mai bogată! Promit!

Ștefan Chirițescu,
Publicitar și marketer

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută