Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/05/2022
Artă & Cultură Lifestyle

 Poveștile care ne fac bine au început să prindă contur

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii  Poveștile care ne fac bine au început să prindă contur Share  Poveștile care ne fac bine au început să prindă contur


Bullying-ul ne înconjoară indiferent de mediul în care se întâmplă. Fii conștient și spune-ți povestea, ajută!

Proiectul „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru”, inițiat de Teatrul Ion Creangă a început. În prima etapă de desfășurare a proiectului, copiii aflați în centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC SECTOR 5) participă la diverse tipuri de ateliere, în cadrul cărora deprind tehnici cu ajutorul cărora vor putea combate fenomenul de bullying.

Activitățile propuse de specialiștii care coordonează atelierele de scriere creativă, teatru, art-terapie, arte plastice și de consiliere pentru dezvoltare personală au fost primite cu entuziasm de copii și urmărite cu atenție de către personalul însoțitor al centrelor, care au oferit tot sprijinul spre buna desfășurare a atelierelor.

Zâmbetele au apărut pe chipurile copiilor atunci când, alături de Radu Crăciun, aceștia au început plini de entuziasm să pună pe hârtie primele cuvinte din propriile povești dezvoltate în cadrul atelierelor de scriere creativă, iar mai apoi s-au transformat în chicote de veselie pe măsură ce cuvintele la rândul lor, s-au preschimbat în gesturi dublate de intenție în timpul atelierelor de teatru coordonate de Claudia Revnic și Mădălina Dorobanțu.

Sesiunile de art-terapie, coordonate de Andra Mirescu au reprezentat oportunități excelente pentru fiecare copil în parte, întrucât exercițiile puse în practică i-au ajutat să-și îndrepte atenția către sine și să descopere modalități prin care starea lor de bine se poate instala odată cu descărcarea emoțiilor negative prin reprezentarea lor vizuală. Atelierele de arte plastice coordonate de către Delia Ionescu le oferă celor mici ocazia de a-și spune povestea prin intermediul unui colaj în care diverse elemente vizuale din materiale diferite se reunesc pe planșă cu scopul de a transmite vizual povestea fiecăruia. Aceste colaje vor fi cuprinse între coperțile albumelor „Poveștile care ne fac bine”.

Exercițiile prezentate în cadrul atelierelor de consiliere pentru dezvoltare personală, au stârnit reacții pozitive în rândul copiilor și au adus un plus de înțelegere în ceea ce înseamnă munca în echipă și relaționarea cu ceilalți după cum ne mărturisește și Lorena Diaconescu:

„Activitățile desfășurate în sesiunile de consiliere pentru dezvoltare personală le fac plăcere copiilor în primul rând pentru că învață despre ei înșiși, despre potențialul propriu, dar și pentru că au ocazia să afle secretele unei bune relaționări cu semenii. La fiecare final de sesiune de lucru, copiii au oferit feedback-uri frumoase care au arătat cât de mult apreciază exercițiile de creativitate, dar și pe cele din care învață comportamente prosociale.”

LORENA DIACONESCU, Coordonator atelier – Consiliere pentru dezvoltare personală

Lorena este psiholog și lucrează de peste un deceniu cu copii și adolescenți. Marile ei pasiuni sunt teatrul, muzica și pictura, pe care le îmbină cu succes în activitatea ei de zi cu zi. De-a lungul anilor a dezvoltat o serie de metode de dezvoltare personală menite să-i stimuleze pe copii și să le stârnească dorința de învățare. Mai apoi, atenția ei s-a îndreptat și către adulți, din dorința de a îmbunătăți relația copil-părinte. În acest sens a dezvoltat metode de comunicare pe care adulții le pot aplica în relația cu copiii lor.

RADU CRĂCIUN, Coordonator atelier – Scriere creativă

Radu este cercetător, actor, păpușar, regizor și scenarist. În perioada doctoratului a lucrat împreună cu prof. univ. dr. Mihai-Gruia Sandu și masteranzii promoției 2016 Arta Actorului (UNATC) la spectacolul „Trei farse cu Pantalone” apreciat și premiat în cadrul festivalului „Serile Teatrului Studențesc”, urmând ca informațiile acumulate în anii de cercetare să se concretizeze în teza sa de doctorat „Călătoria nebunului”. Recent a debutat ca dramaturg cu scenariul pentru spectacolul „Hainele cele noi ale împăratului” produs de Teatrul Ion Creangă.

CLAUDIA REVNIC, Coordonator atelier – Teatru

Claudia este actriță la Teatrul Ion Creangă unde, de-a lungul anilor, a dat viață multor personaje de poveste și a îndulcit mulți ascultători cu vocea ei în cadrul emisiunilor pe care le realizează la Radio România Cultural. Ca proaspăt absolventă de actorie a avut șansa să joace în Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania și Regatul Unit, dar dorul de acasă a determinat-o să se întoarcă, să-și îndeplinească visul pe care-l avea încă din copilărie – acela de a deveni actriță și de a realiza emisiuni la radio. De-a lungul anilor, ea s-a implicat în mai multe activități de intervenție culturală printre care amintim Caravana TIC, proiect inițiat de Teatrul Ion Creangă, care a ajuns în mai multe localități din România. Copiii au avut ocazia să se familiarizeze cu rolurile artiștilor din echipa de creație a unui spectacol, în cadrul unor ateliere interactive.

MĂDĂLINA DOROBANȚU, Coordonator atelier – Teatru

Mădălina este actriță și organizatoare de festivaluri de teatru și alte evenimente culturale. În anul 2017 și-a descoperit pasiunea pentru educația timpurie prin teatru. A participat și a susținut conferințe, ateliere și spectacole pe această temă în Europa și în America Latină. De la proiecte din zona educației timpurii s-a îndreptat către ateliere și coordonat trupe de teatru de adolescenți. În prezent este președintele Asociației Ferentari și unul dintre cei doi coordonatori PlayHood – grupul artistic al adolescenților din Ferentari.

ANDRA MIRESCU, Coordonator atelier – Art-terapie

Andra este actrița Teatrului Ion Creangă din anul 2015, dar o puteți vedea și pe scenele teatrelor independente din București. A făcut parte din mai multe trupe de improvizație și o puteți auzi dublând personaje de desene animate. A jucat în multe teatre internaționale și este foarte pasionată de ceea ce face. În 2018 a luat Premiul Special al Juriului pentru rolul „Ea” din spectacolul „La un metru de tine”, produs de Teatrul Ion Creangă, jucat în cadrul Festivalul Internațional de Animație Gulliver. În ultima perioadă s-a dedicat acțiunilor de consiliere în dezvoltare personală prin art-terapie și nu în ultimul rând este și trainer de teatru pentru cei care își doresc să-i devină colegi.

DELIA IONESCU, Coordonator atelier – Arte plastice

Delia este pictor și scenograf, iar de-a lungul anilor s-a implicat în diverse ateliere creative pentru copii. Este pasionată de lectură, filosofie, pictură, desen, psihopedagogie și scenografie, arii pe care le îmbină și explorează în activitățile pe care le întreprinde. Realizează decoruri, recuzită specială și costume pentru spectacole de teatru, emisiuni de televiziune sau alte evenimente. De asemenea, ea este cea care dă culoare foaierului de la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă unde a realizat mai multe picturi tematice.

TEATRUL ION CREANGĂ

Teatrul Ion Creangă este o instituție publică de cultură, care de-a lungul celor 57 de ani s-a implicat în multiple campanii sociale: fie a organizat tabere sau turnee de teatru pentru copii din zone defavorizate, fie s-a alăturat unor inițiative cu care a rezonat. În același timp, din dorința de a răspândi spiritul civic în rândul micilor spectatori, teatrul a organizat și evenimente caritabile în care copiii s-au transformat în „spiriduși” pentru alți copii.

DGASPC SECTOR 5

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 este o instituție publică de interes local care are drept scop aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și a persoanelor, grupurilor sau comunităților aflate în nevoie socială. De asemenea, are rol în administrarea și acordarea beneficiilor de asistență socială și a serviciilor sociale. În calitatea sa de instrument prin care să asigure asistență socială și protecție copilului, DGASPC SECTOR 5 a implementat numeroase proiecte și programe sociale, printre care și proiecte finanțate din fonduri nerambursabile.

AFCN

Administrația Fondului Cultural Național este o instituţie publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care operează la nivel național de peste 10 ani. Înființată în 2005, AFCN este principalul finanțator public al ofertei culturale din România care aplică un proces transparent de evaluare și selecție. Misiunea Administraţiei Fondului Cultural Naţional este să finanțeze proiecte ce susțin creaţia contemporană românească și valorizarea patrimoniului, ce contribuie la buna înţelegere a fenomenelor artistice precum şi la accesul cât mai larg al publicului la cultură.

*Proiectul „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru” nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Teatrul Ion Creangă este o instituție publică de cultură subordonată Primăriei Capitalei și Consiliului General al Municipiului București.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN);
Partener principal: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC SECTOR 5);
Parteneri: Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Editura Didactica Publishing House, Presto Pizza;
Parteneri media: Radio Europa FM, Radio România Cultural, Radio București FM, Agerpres, Zile și Nopți, Spotmedia, GoKid, Forbes Kids, Paptot, Qbebe, Modern Dads, Cult-ura.ro;
Proiect recomandat de Radio Itsy Bitsy FM.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută