Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/05/2022
Festival

O luna MAI de artă, aşa…

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii O luna MAI de artă, aşa… Share O luna MAI de artă, aşa…


Dată fiind abundenţa festivalurilor dintre cele mai diverse, răspândite prin majoritatea oraşelor mari, e limpede că primăvara în Pop culture vine la noi anul acesta în MAI. O lună numai bună de ieşit în oraş şi chiar prin ţară, dacă sunteţi în căutarea unor experienţe inedite prin care să scăpaţi de sindromul răţuştii singuratice dobândit în pandemie şi să vă reuniţi plini de chef de viaţă cu familia voastră de lebede, animate de aceleaşi pasiuni şi preferinţe pentru artele vizuale sau performative, design sau new media, artă gastronomică sau meşteşugărească.

Cu teatrul e simplu, fiindcă dincolo de inflaţia de prospături de sezon care ne mână în săli, fiecare în urbea noastră, de la Opera de trei parale a lui Răzvan Mazilu la Bucureşti sau creaţia colectivă Terminal: Brazilia de la Iaşi, la Oedipus-ul lui Andrei Şerban la Cluj ori Durerea fantomă a lui Vasili Sigarev de la Timişoara, vârful lunii MAI îl reprezintă fără îndoială Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova, deschis de spectacolul celebrului regizor şi dramatug canadian Robert Lepage, 887, în care, printre multe altele, pot fi văzute Macbett-ul lui Silviu Purcărete, Furtuna Adei Milea şi Richard III al lui Eugen Gyemant.

În materie de muzici, Bucureştiul e MAI pe Rock prin cântările anunţate de Iron Maiden, Dead Can Dance, Foreigner, Dream Theater sau Moonspell, Iaşiul, prin al său festival  de artă, muzică şi zbor Hangariada, promite să fie MAI trendy & cool pentru tinerii amatori de line-up-uri eclectice, în opoziţie cu Timişoara ce se constituie într-o ţintă pentru publicul MAI nostalgic după Dance-ul anilor ’80-’90, cu Ace of Base cap de afiş la Ciao Festival.

MAI mult, muzica (şi în general cultura pop) nu funcţionează festivalier fără dimensiunea senzorială gastronomică, ce devine deseori chiar pretext central, dacă părăsim scena Chef-After Party de la Ciao Festival şi ne îndreptăm spre BurgerFest-ul de la Bucureşti sau ajungem la festivalul MAI arty Vin la Cultură de la Iaşi, unde poveştile culturale se nasc, evident, la un pahar de vin bun. Şi dacă suntem la Iaşi şi la artă, trebuie musai să save the date pentru Romanian Creative Week, un demers remarcabil de a coagula industriile creative, indiferent că vorbim de arte vizuale, fashion, film, design, arhitectură sau muzică.

În MAI, Bucureştiul rămâne totuşi Capitala artelor şi designului românesc, prin trei evenimente de interes naţional: deschiderea noului sezon expoziţional de vară la MNAC (Muzeul Naţional de Artă Contemporană), Art Safari cu pavilionul Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri şi expoziţiile de fotografie a celebrei Barbara Klemm şi, respectiv, cea a avangardistului artist Marcel Iancu, şi Romanian Design Week, MAI ales prin expoziţia-manifest Noul Bauhaus European, ce atrage atenţia dintre cele peste 60 de evenimente şi trasee speciale. Mi-a MAI scăpat oare vreo experienţă (pop) culturală de neratat în MAI? Cu certitudine. Rămâne însă ca fiecare să îşi îmbogăţească prin descoperiri proprii agenda de going out.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută