Rezumat
Girafele ar putea revoluționa costumele spațiale„Vorbirea” delfinilor poate fi cheia pentru prezicerea tsunami-urilor
O lume total tehnologizată. Într-acolo ne îndreptăm. Cel puțin așa pare. Dacă așa este, rămâne întrebarea cum o vom face. Cu ce costuri? Oamenii au privit, de-a lungul vremurilor, spre natură, pentru a învăța noi îndeletniciri, ori pentru a-și ușura viața – avionul, roata, sonarul, multe altele. Însă vom învăța oare vreodată cu adevărat eficiența și echilibrul perfecte regăsite în natură? Ori vom continua să trăim haotic și distructiv? Suntem mulți, prea mulți și prea diverși pe lumea asta, pentru a putea înainta la întâmplare. Și sunt multe ce pot fi, în continuare, învățate din lumea jurul nostru.

O parte din răspunsuri ne poate oferi seria nouă de documentare Evolve (Evoluții), lansată luna aceasta la Viasat Nature. Este o călătorie magică și uimitoare din punct de vedere vizual, în lumea animalelor care ne arată cum a evoluat fauna și s-a adaptat la provocări, și cum această evoluție are implicații nu numai pentru lumea lor, ci și pentru a noastră. De asemenea, privește la cum poate ea oferi soluții la problemele prezentului și ale viitorului omenirii.

Hai să pătrundem împreună în lumea naturală! În acest articol, vă dezvăluim câteva descoperiri inspirate din regnul animal.
Girafele ar putea revoluționa costumele spațiale
Gâtul unei girafe adulte are peste doi metri lungime. Pentru a pompa sânge atât de sus, are nevoie de o inimă foarte mare: de patruzeci de ori mai mare decât a unui om, mai exact. Dar dacă o girafă se aplecă? În mod normal, atât de mult sânge s-ar duce la creier, încât ar exploda, dar cel mai înalt animal din lume a învățat să sfideze gravitația. Folosește mușchi și valve speciale pentru a regla fluxul de sânge în corp: atunci când își ridică capul, arterele cu pereți întăriți din regiunile inferioare se strâng, astfel încât sângele să nu se acumuleze acolo, ci să circule spre cap, iar când se aplecă, mușchii gâtului său se contractă pentru a opri sângele să curgă spre creier.

În prezent, o echipă de cercetători dezvoltă îmbrăcăminte pentru astronauți și piloți de avioane, care funcționează într-un mod similar. În timpul lansării unei nave spațiale, un astronaut poate fi afectat de o forță gravitațională de zece ori mai mare decât cea a Pământului, iar dacă creierul nu ar fi alimentat suficient cu sânge, acesta ar putea leșina sau chiar muri. Această îmbrăcăminte ar imita modul în care funcționează corpul unei girafe, prin creșterea presiunii în anumite părți ale corpului uman la momentul potrivit și în proporția potrivită, pentru a preveni tulburarea fluxului sanguin și pentru a se asigura că creierul continuă să primească suficient sânge – chiar și la presiuni de 9-11G.
Este un lucru ce ar putea schimba în mod fundamental călătoriile în spațiu.
„Vorbirea” delfinilor poate fi cheia pentru prezicerea tsunami-urilor
Chiar și astăzi, tsunami-urile cauzate de cutremure subacvatice încă pot lua oamenii prin surprindere. Da, avem senzori capabili să detecteze chiar și cele mai mici mișcări ale pământului pe fundul mării, dar transmiterea semnalelor colectate sub apă este o provocare uriașă. Din fericire, natura are deja o soluție la această problemă.

Delfinii sunt nu numai unele dintre cele mai vechi mamifere din lume, dar și un miracol al evoluției: lucrează în echipă și comunică vocal, iar vorbirea lor acoperă o gamă mult mai largă de frecvențe decât a noastră. Și pot înghesui o mulțime de informații într-un singur „fluierat” – informații pe care urechea umană nici măcar nu le poate detecta. În timp ce frecvența radio este complet inutilă în apă – din cauza ecourilor, modificărilor în densitatea apei, a terenului, bulelor de aer etc. – „vocile” delfinilor își găsesc ținta deoarece calibrează în mod constant frecvențele pe care le folosesc pentru a asigura cea mai bună transmisie posibilă. Iar pentru a depăși reflexiile și alte interferențe, ei transmit mesajul pe mai multe frecvențe deodată, pe care apoi le pot decoda și asambla în creier.

Acest mesaj optimizat, transmis pe mai multe benzi de frecvență, este ceea ce unii oameni de știință încearcă să reproducă ca parte a implementării unei rețele de internet wireless subacvatice. O astfel de rețea ne-ar oferi o înțelegere mult mai bună a funcționării apelor adânci, care ne este mai mult sau mai puțin ascunsă. În cazul unui cutremur subacvatic, am avea informații imediate despre ceea ce se întâmplă și impactul probabil al acestuia, date care ar putea fi cruciale în salvarea de vieți. Tehnologia se află încă într-un stadiu foarte incipient de dezvoltare, dar este o prioritate ridicată, deoarece 40% din oameni trăiesc lângă țărmul apei.
De la mari supraviețuitori ai deșertului, cum ar fi cămile, până la ciuperci rezistente la radioactivitate și melci „mâncători de lumină”, natura este plină de minuni – sau mașini perfecte, dacă doriți – care ne pot ajuta să reformăm prezentul pentru a salva viitorul: toate acestea sunt subiectul seriei Evoluții – exclusiv pe Viasat Nature, în 24 aprilie, începând cu ora 11:00.