Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/02/2022
Evenimente

Cel mai vechi muzeu din România se află în Sibiu și astăzi aniversează 205 ani de existență

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cel mai vechi muzeu din România se află în Sibiu și astăzi aniversează 205 ani de existență Share Cel mai vechi muzeu din România se află în Sibiu și astăzi aniversează 205 ani de existență


Acum 205 ani, la Sibiu se deschidea moștenirea lăsată de Samuel von Brukenthal. Muzeul Național “Brukenthal” s-a deschis în 25 februarie 1817, fiind cel mai vechi muzeu din România și cel mai mare din Sud-Estul Europei.

Conform reprezentanților instituției, întreaga structură a Muzeului Naţional “Brukenthal” de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic, colecţiile baronului Samuel von Brukenthal, şi dintr-o locaţie unică, respectiv Palatul “Brukenthal”.

“Deoarece nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă, baronul von Brukenthal lăsa moştenire prin testament palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea. În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut în anul 1817”, precizează reprezentanții MNB pe site-ul oficial al instituției muzeale.

Conform acestora, pe parcursul secolului al XIX-lea, principala preocupare a Muzeului a fost aceea de conservare a patrimoniului existent şi de lărgire a colecţiilor principale prin intermediul achiziţiilor, dar şi de înfiinţare de noi colecţii mai ales în sfera culturii săseşti.
În anul 1948, Muzeul a fost naţionalizat, devenind proprietatea statului comunist român.

Tot în anul 1948, Societatea Transilvăneană pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu îşi încetează activitatea, muzeul aflat sub patronajul acesteia fiind inclus în patrimoniul naţional. În anul 1957, Muzeul de Ştiinţele Naturii devenea parte a Muzeului “Brukenthal”.
Muzeul Cinegetic “August von Spiess” s-a deschis în anul 1966, iar 1972 este anul deschiderii Muzeului Farmaciei.

În anul 1988, a fost inaugurată Secţia Istorie a Muzeului Naţional “Brukenthal”, în prezent Muzeul de Istorie, în Casa “Altemberger”.
Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional “Brukenthal” este cea mai recentă locaţie (2006), din anul 2014 devenind Muzeu de Artă Contemporană.

Vezi lista completă de Evenimente Sibiu.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută