Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/10/2021
Eat & Drink

Interviu cu Executive Chef Georgy Valery

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Interviu cu Executive Chef Georgy Valery Share Interviu cu Executive Chef Georgy Valery


Alimentația sănătoasă este un factor decisiv în ideea de a aveaun stil bun de viață. Oamenii din bucătării duc bătălii imense pentru ca preparatele lor să fie gătite corect și să le asigure clienților o experiență culinară cât mai sigură. Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai renumiți oameni din domeniul culinar brașovean și național, Executive Chef Georgy Valery. Domnia sa ne-a spus ce crede că ar trebui schimbat la acest sector deosebit de important, ne-a introdus puțin în ce ar trebui să mănânce un chef și ne-a vorbit și despre show-urile culinare.

Interviu cu Executive Chef Georgy Valery

De când ați început să gătiți?

De la vârsta de cinci ani, în bucătărie cu mama, care nu m-a certat pentru dezastrul pe care l-am făcut și m-a încurajat. Ceea ce mi-a dat avânt. Apoi, când am mai crescut mergeam prin restaurantele profi și îi rugam pe cei de acolo să mă lase să-i ajut. După care am continuat, am plecat la facultate, iar apoi mi-am dat seama că e mai bine să mă implic și mai mult în treaba cu bucătăria și astfel am plecat în Franța, unde am studiat. Când m-am întors am început să fac consultanță, să lucrez la tot felul de colaborări, ca în cele din urmă să-mi dau seama că cel mai bine ar fi să mă ocup de educație. Școala la care am început să predau se numea Horeca School, unde am fost partener și mentor alături de doamna Van Der Schaaf. 

Cum ați format școala din Brașov?

După o perioadă, am stabilit că e momentul să ne despărțim, deși aveam franciza Horeca School Brașov. Astfel a apărut școala de acum, care se numește „Culinary Arts School Brașov by Chef Georgy Valery Culinary Consulting”. Este o școală dedicată strict segmentului Horeca, care formează bucătari, chefi bucătari, cursuri acreditate, cursuri cu recunoaștere a diplomei în Uniunea Europeană. Pe lângă asta, noi mai facem și masterclass-uri, atât pentru amatori cât și pentru profesioniști. 

Interviu cu Executive Chef Georgy Valery

Am văzut că ați demarat un proiect social cu copiii din orfelinate. Despre ce este vorba?

În același timp avem un proiect pe care îl facem pe fondurile proprii ale școlii, un proiect social, de fapt. În acest proiect ajutăm copiii din casele de copii, din anii terminali, îi calificăm cu bursă la noi la școală, susținută chiar din fonduri proprii. După ce îi calificăm, le asigurăm un loc de muncă în domeniul Horeca, unde beneficiază de cazare, hrană, salariu și monitorizarea lor pe o durată de 2 ani. Pentru prima grupă pe care o avem pare a fi un real succes. Sunt foarte bucuros că putem face așa ceva pentru copiii aceștia. 

Ce părere aveți despre show-urile culinare? Ele pot ajuta un pasionat de bucătărie să-și îndeplinească visul?

Prin școala mea au trecut mulți bucătari care s-au remarcat în emisiuni culinare precum „Chefi la Cuțite”. Emisiunile de acest gen îi ajută pe cei pasionați de această meserie să vină să urmeze un curs care să le dea posibilitatea să practice job-ul de bucătar. Din alt punct de vedere, evident, ele sunt niște show-uri. Sunt făcute să atragă cât mai mult să facă rating, dar am tot respectul pentru oamenii angrenați în aceste emisiuni pentru că pe noi, în partea noastră de Horeca, ne ajută foarte mult. Nu numai că ne ajută, ba mai mult, dezvoltă cultura gastronomică a populației. Mai sunt alte show-uri precum „Arena Bucătarilor” sau „Hello Chef” unde chiar se gătește și unde privitorul primește explicații solide, dar acestea nu sunt pentru publicul larg. Ele sunt urmărite de profesioniști și poate de pasionați.

Interviu cu Executive Chef Georgy Valery

Dumneavoastră v-ați ocupat și de meniurile restaurantelor. Pentru că aveți această experiență, ce credeți că ar trebui schimbat la aceste meniuri?

Atunci când un restaurant se deschide trebuie ținut cont de localizarea acestuia, cui i se adresează, ce tip de clientelă vine în restaurantul respectiv. Apoi, creezi un meniu, care din punctul meu de vedere trebuie să fie unul scurt, nu foarte stufos, pe care să-l schimbi periodic, în funcție de anotimp, să ai niște produse de nișă care să se vândă foarte bine și să nu copiezi alte localuri. Meniul trebuie personalizat, trebuie să fie unul cu preparate nu foarte multe, undeva între 20 și 25, cu ingrediente puține pentru a nu genera pierderi.  

Ce mânâncă un Chef?

Un chef ar trebui să mănânce orice. Pentru că ar trebui să treacă prin toate, să știe gustul oricărui ingredient. Spre exemplu, dacă mă duc la țară și mănânc ceva extraordinar făcut de o bătrânică, mă duc și iau rețeta aceea neaoșă, după care vin și o exersez și încerc să scot din ea un produs profesionist. Am întâlnit la cursurile mele bucătari care nu mănâncă pește, nu mănânca oaie. Nici măcăr nu gustă. Și atunci îi întreb cum gătesc. Nici mie nu-mi plac multe lucruri, dar le gust ca să-mi dau seama cum sunt. Mă mai duc în localuri și când mă văd cei de acolo se dau peste cap să-mi facă ceva sofisticat, dar rămân surprinși atunci când le cer o ciorbiță banală sau o mâncărică simplă. Noi suntem cei care gătim, nu cei care consumăm lucrurile cele mai reușite. În final cred că noi trebuie să învățăm să mâncăm sănătos, iar asta ne va educa în a găti sănătos.

Interviu cu Executive Chef Georgy Valery

Cât de mult vă apreciați meseria?

Meseria de bucătar eu o consider a fi cea mai frumoasă din lume. De ce? Pentru că hrănește sufletște. Ideea este că în școală trebuie să înveți să gătești corect în primul rând. A găti corect înseamnă a găti sănătos. Pentru că un bucătar care nu gătește sănătos sau care gătește în restaurant după bunul plac sau nu respectă regulile poate deveni un criminal în serie. Client fiind, te duci într-un anumit restaurant pentru o mâncare teoretic bună. Mâncarea, însă nu este gătită corect, dar ea are un gust bun, arată bine. Dar felul în care bucătarul prepară acea mâncare duce la îmbolnăvirea clientului. 

Galerie imagini

Share

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută