Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/10/2021
Lifestyle

Interviu cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu: ”Să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu: ”Să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi” Share Interviu cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu: ”Să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi”


În acest an, Consiliul Județean Sibiu a lansat un program de amploare pentru turismul sibian, menit să îmbunătățească infrastructura de drumeție din județ și să promoveze activități specifice ecoturismului. Este vorba despre programul ”Anii Drumeției”, un demers ambițios despre care am stat de vorbă cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

 

”Să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi”

 

După ce a purtat titulaturile de ”Capitală Culturală Europeană” și ”Regiune Gastronomică Europeană”, Sibiul se află acum sub semnul proiectului ”Anii Drumeției”, menit să promoveze Sibiul ca destinație de drumeție. Care a fost punctul de plecare al acestui proiect?

Promovarea județului Sibiu – Poarta de Sud a Transilvaniei, ca loc special în România, pentru a locui, a investi sau a vizita e unul dintre obiectivele strategice ale Consiliului Județean Sibiu. Încercăm să facem cât mai vizibile avantajele noastre competitive, șansa de a fi moștenit un bogat patrimoniu material și imaterial, toate comorile care ne înconjoară, care dau gust fiecărei zile, care ne fac pe noi și pe oaspeții noștri să împărtășim bucuria vieții de aici. Nu e meritul nostru că ne înconjoară o natură fabuloasă, că verdele sau albul imaculat al munților, văile și dealurile par mai degrabă pictate în unele poze, dar poate fi meritul nostru să învățăm să ne bucurăm mai mult de ceea ce e în jur, protejând ce e de protejat și îmbunătățind sustenabil ce e de îmbunătățit. Așa că am început în 2019 să dezvoltăm o componentă de “sănătos pentru noi – sănătos pentru mediu”, prin programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, în strânsă legătură cu turismul și cultura gastronomică – care a generat regulamentul Fără plastic de unică folosință, dar și prin Ghidul Unui Stil de Viață Sănătos realizat de Consiliul Județean Sibiu în cadrul proiectului EUREGA și care pune accent pe mișcarea lentă, în aer liber. Ulterior, când Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor – SKV ne-a invitat să fim parteneri la un program european care reunește asociațiile de drumeție, răspunsul nostru a fost imediat și pozitiv. Aici a fost punctul declanșator al programului și suntem bucuroși că suntem parte a unui ansamblu european care respectă și se bucură de natură și de viață sănătoasă.

 

Interviu cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu: ”Să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi”

 

Proiectul ”Anii Drumeției” are o întindere amplă, de doi ani, iar în luna mai a debutat prima etapă. Care sunt primele îmbunătățiri vizibile despre care putem vorbi după cele șase luni trecute de la inaugurarea programului?

Scopul programului e să îmbunătățim infrastructura de drumeție din județ și să promovăm activități specifice ecoturismului. Lucrăm la evaluarea traseelor turistice existente la acest moment în județul Sibiu, identificarea de trasee noi, omologarea, amenajarea și introducerea acestora în circuitul turistic. Vara aceasta, pe lângă cele 15 amenajate pentru EURORANDO, au fost amenajate și lansate traseele tematice de drumeție pedestră precum: Poiana soarelui. Cultura lemnului în orașul Săliște și Pe Plai din Sebeșu de Sus. Alte 5 poteci tematice și un traseu nou de drumeție montană se află în lucru și urmează a fi inaugurate în săptămânile ce urmează. Aceste proiecte au fost incluse pe Agendele Județului Sibiu, beneficiind de finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu. Prin Ghidul de bune practici pentru amenajarea traseelor de drumeție pedestră și de cicloturism în zona montană și colinară în județul Sibiu, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Județean Sibiu și preluat și de primăriile din județ, am reglementat un set de standarde menite să transforme drumeția într-o experiență sigură și plăcută pentru toți cei care ajung pe aceste trasee.

 

Interviu cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu: ”Să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi”

 

Se poate spune că inaugurarea proiectului ”Anii Drumeției”, care promovează petrecerea timpului liber în natură, în plină pandemie de Covid-19, a transformat un context neprielnic într-un avantaj?

Pentru o viață în bună comuniune cu natura orice context e prielnic. Provocarea noastră e să asigurăm condițiile pentru ca oamenii să petreacă clipe de calitate în natură, bucurându-se de ceea ce avem. Pandemia e doar o secțiune nefericită în timp, care poate ne-a permis să vedem mai bine că în afara asfaltului, a cutiilor de beton sau ecranelor de tot felul, mai e ceva care ne poate da bucurie, satisfacție, clipe bogate și nu prin concurența cu urbanul sau cu digitalul, ci prin coexistența armonizată. Natura e într-un fel ceea ce suntem, și de aceea, să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi. Dacă aș alege o singură imagine care să arate succesul acestui program, ar fi aceea a unui grup mare de tineri, pe o potecă de la marginea pădurii, toți cu telefoanele în mâini: fac fotografii cu natura fabuloasă, se bucură de aerul curat, de pașii pe potecă, de prietenie. După ce revin acasă, toate aceste culori, emoții și imagini vor invada online-ul, vorbind elocvent despre bucurie, natură, mișcare, digital, despre ei așa cum sunt.

 

Interviu cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu: ”Să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi”

 

Cât de mult au contribuit investițiile făcute până în prezent prin programul ”Anii Drumeției” la desfășurarea celui mai mare eveniment european de drumeție, EuroRando, la Sibiu?

Sperăm că am contribuit la creșterea atractivității traseelor, a gradului de siguranță pentru cei care le parcurg și a șansei județului Sibiu de a fi promovat și prin acest eveniment european, ca destinație pentru cei care practică ecoturismul. Pregătirile pentru cel mai mare eveniment european dedicat drumeției, Eurorando, au însemnat amenajarea unor trasee noi și îmbunătățirea altora existente. Traseele pregătite explorează specificul natural și multicultural, atât din perspectiva prezentului, cât și a istoriei bogate. Circuitele de drumeție se concentrează pe zone precum Bâlea, munții Cindrel, Gușterița-Hamba și au diferite niveluri de dificultate, de la plimbări relaxante și educative – dedicate familiilor cu copii sau începătorilor, până la drumeții intense, dedicate pasionaților de provocări, cu diferență mare de altitudine și grad ridicat de dificultate. Până în prezent au fost amenajați 119 kilometri de trasee de drumeție pedestră, care pot fi acum practicați în siguranță de iubitorii de aer liber și plimbări în natură. E vorba de 20 de trasee, împărțite în două categorii: cinci Trasee Culturale și 15 Trasee de Drumeție Pedestră.

 

Interviu cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu: ”Să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi”

 

EuroRando a adus la Sibiu drumeți din Cehia, Franța, Germania și Spania. Cum e văzut județul Sibiu de către turiști, din impresiile pe care le-ați cules în urma acestui eveniment?

Așa e, Eurorando a adus oaspeți din Cehia, Franța, Spania si Germania, dar conferința ERA a adus și din alte țări precum: Italia, Danemarca, Austria, Muntenegru, Serbia, Lituania, Polonia, Elveția etc. Ei au fost încântați nu doar de trasele în natură, ci și de sibienii noștri, de ospitalitate, de gustul local. Le-au plăcut degustările din turnul slăninii de la Cristian, vizitele și paharul de țuică din curtea gospodarilor, mierea de la Hamba sau brânza din Mărginime. Au apreciat Sibiul pentru cea mai mare bogăție pe care o are: autentic în secolul XXI și în pas cu timpul real.

 

Interviu cu Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu: ”Să petrecem timp în natură e într-un fel egal cu a petrece timp cu noi”

 

Evenimentele de pe Agenda culturală și dezvoltarea comunității locale a Consiliului Județean Sibiu din acest an au avut și ele o componentă dedicată patrimoniului natural. Ce proiecte v-au atras cel mai mult atenția în acest sens, prin implicare sau originalitate?

Am remarcat mai multe proiecte inițiate de autorități locale din zone cu potențial natural deosebit: Primăria Racovița – Creare potecă tematică pe traseu omologat, zona turistică Valea Moașei, Primăria Rîu Sadului – Burduf Challenge, Made la Stână, Primăria Săliște – Poteca Soarelui. Cultura Lemnului. Desigur, să nu uităm proiectele derulate de entități private bine cunoscute, cum ar fi Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV – Amenajarea de poteci pentru Eurorando și Promovarea rețelei de trasee de cicloturism din Țara Făgărașului, dar și unele evenimente de mai mică amploare precum Naturfest sau Asociația Transcarpatica cu Lira Țării Făgărașului.    

 

Care sunt următorii pași în derularea proiectului ”Anii Drumeției”?

Continuăm lucrările la infrastructura de drumeție, iar în momentul de față lucrăm la cinci trasee tematice și un traseu de drumeție pedestră în zona montană, care urmează să fie inaugurate în săptămânile viitoare. De asemenea continuăm seria Drumețiilor cu Picnic pe traseele Eurorando, pentru a încuraja mișcarea în aer liber și pentru a-i ghida și pe localnici și sibieni să se bucure de frumusețea naturii pe aceste trasee proaspăt amenajate. Derulăm colaborarea cu primăriile din județ, în vederea încurajării producătorilor locali și pentru îmbunătățirea tehnicilor de promovare și a modalităților de comercializare a produselor lor, dar și pentru identificarea și implementarea unor soluții simple care să contribuie la promovarea destinațiilor locale, în diverse forme, adaptate nevoilor din teritoriu. Dar, dincolo de asta, următorii pași îi stabilim fiecare dintre noi: sper că măcar unii dintre ei vor fi pe potecile minunate din județul nostru, cu bucuria toamnei în ochi sau cu gândul la răsuflarea rece a iernii pentru care vă pregătim o surpriză de care sper că ne vom bucura împreună.

 

Autor RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută