Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/09/2021
Eat & Drink / Drink

De vorbă cu Artisan Coffee Gear, organizatorii festivalului dedicat cafelei de specialitate: Slow Coffee Festival

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii De vorbă cu Artisan Coffee Gear, organizatorii festivalului dedicat cafelei de specialitate: Slow Coffee Festival Share De vorbă cu Artisan Coffee Gear, organizatorii festivalului dedicat cafelei de specialitate: Slow Coffee Festival


Cu atât de multe cafenele de specialitate în jurul nostru, ar fi fost chiar ciudat să nu existe și un festival dedicat comunității oamenilor pasionați de cafeaua bună. Ei bine, acest eveniment există, se numește Slow Coffee Festival și are loc între 11-12 septembrie. Organizatorii sunt cei de la Artisan Coffee Gear, un brand specializat în vânzarea de echipamente pentru cafenele, distribuitorul național pentru LaMarzocco, Modbar și distribuitorul exclusiv pentru rasnite Mahlkonig, Prajitor Probat, Marco Beverage Systems, Puqpress. Am vrut să aflăm mai multe despre acest eveniment, dar și despre universul cafelei de specialitate, așa că am stat de vorbă cu Laura și Afshin Roshanian, fondatorii Artisan Coffee Gear.

De vorbă cu Artisan Coffee Gear, organizatorii festivalului dedicat cafelei de specialitate: Slow Coffee Festival

Povestiți-ne un pic despre Slow Coffee Festival. Cum a apărut acest festival dedicat cafelei de specialitate, cine sunt organizatorii și ce ar trebui să știe cei care n-au mai auzit până acum despre acest festival? 

Slow Coffee Festival a apărut în mod firesc în peisajul bucureștean, unde cafeaua de specialitate este o poveste în plină dezvoltare. Toți actorii implicați în industria cafelei de specialitate aveau nevoie de un spațiu de întâlnire, socializare, învățare și dezvoltare. Astfel, am creat acest prilej de întâlnire, unde artizanii din industria cafelei de specialitate să învețe lucruri practice unii de la alții, să aibă acces la produsele care respectă exigența partenerilor de pe piață, să lege prietenii și să creeze împreună strategii și acțiuni pentru viitorului domeniului.

Slow Coffee Festival este festivalul tuturor protagoniștilor din industria cafelei de specialitate, fie că vorbim de rolul de partener, sponsor, expozant sau client.

Organizatorii sunt Laura și Afshin Roshanian, echipa care a fondat Artisan Coffee Gear. Sub brand-ul Artisan, Laura și Afshin promovează o comunitate armonioasă în industria cafelei de specialitate din țară, prin soluții de business, aparate profesionale și prin inițiative care să angreneze artizanii cafelei de specialitate.

Slow Coffee Festival este ocazia unei întâlniri în care vizitatorii se vor bucura de cafea cu adevărat bună și, mai mult, vor înțelege cum poate cafeaua să devină parte dintr-un stil de viață slow, unul în care să se bucure mai mult de timpul lor și de ei înșiși.

De vorbă cu Artisan Coffee Gear, organizatorii festivalului dedicat cafelei de specialitate: Slow Coffee Festival

Prin ce va fi diferită această a 5-a ediție față de restul? 

Anul acesta ne unim forțele și cu parteneri internaționali, alături de care spunem povestea cafelei de specialitate de la fermier până la rezultatul final din ceașcă. Astfel, anul acesta avem parteneri în eveniment Coffee4Peace Columbia, Federația Caficultorilor din Colombia, proiect susținut de agenția USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională).

Coffee for Peace Project este proiectul care demonstrează că industria cafelei poate fi puntea de legătură spre pace. Coffee for Peace este un proiect în care fermierii de cafea din Colombia și partenerii de pe piață creează o alianță prin care dezvolta comerțul cu cafea din zonele cu istoric violent din Colombia.

După 50 de ani de violențe, Colombia este în proces de vindecare iar această alianță susține acest demers, oferind training specializat, consultanță și sprijin fermierilor care vor să intre pe piața cafelei de specialitate. Prin Coffee for Peace a venit și cafeaua oficială a festivalului, adusa direct de la ferma Doña Luz Marina Restrepo López.

De vorbă cu Artisan Coffee Gear, organizatorii festivalului dedicat cafelei de specialitate: Slow Coffee Festival

Povestiți-ne un pic despre prăjitoriile care iau parte la Slow Coffee Festival și care sunt, în opinia voastră cei mai buni prăjitori de cafea din țară. 

Noi suntem o piață unică, și a spune care sunt cei mai buni prăjitori din țară e la fel de dificil cu a găsi răspunsul ”care este cel mai frumos copil dintre ai mei?”. Adică imposibil.  Fiecare prăjitor are un mod unic de a aborda cafeaua verde care îi pică în mână, iar această abordare va fi semnătura lui în piață. Frumusețea și bogăția pieței sunt aduse de diversitatea pe care o găsim în piață. Am fi mai săraci în materie de gusturi și experiențe noi fără oricare dintre prăjitorii existenți. De aceea, vă invit la festival să vedeți că diferite gusturi nu se elimină, ci se completează frumos. Anul asta avem prezente prăjitorii din țară, cât și din străinătate, ceea ce face ca schimbul de informații să fie cu atât mai valoros.

De vorbă cu Artisan Coffee Gear, organizatorii festivalului dedicat cafelei de specialitate: Slow Coffee Festival

Câte cafenele de specialitate iau parte la Slow Coffee Festival și care sunt cele mai interesante oferte cu care vor veni ele la festival?  

Dintre cafenelele care vor participa, menționăm: MABO Coffee Roasters, care este și cafeaua parteneră a festivalului, reprezentată de Bogdan Georgescu, campion național și vicecampion Mondial la prăjit cafea în 2019. El va prăji cafeaua pe care o vor folosi concurenții de la Campionatul Național de Aeropress, care va avea loc tot în cadrul festivalului Slow Coffee Festival; Kofi Ti; Meron Roastery; Origo; Sloane Coffee; Papa Jacques; April Coffee; Flair Espresso. Noi sperăm că vom avea câte un reprezentant de la toate cafenelele din București prezent la festival.

Fiecare cafenea își pregătește programul de festival și activările de la stand, ce știm e că sigur vor exista surprize, cafele noi lansate în cadrul festivalului, dar și prețuri speciale pentru vizitatorii care vor să experimenteze cât mai multe sortimente, single-uri și gusturi.

Avem foștii campioni naționali care ne-au reprezentat la Mondiale în Australia și Anglia, avem cafenele din țară care vin, ne adunăm într-un număr frumos, de la care vizitatorii sigur vor avea ce să învețe și să descopere.

De vorbă cu Artisan Coffee Gear, organizatorii festivalului dedicat cafelei de specialitate: Slow Coffee Festival

Am văzut că în program este și un workshop despre cum să dezvolți comunități vibrante în jurul cafenelei pe care o deții sau ești pe cale să o deschizi. Ce ne puteți spune despre acest workshop, cine îl va ține și care ar fi exemplele de cafenele care au reușit deja să dezvolte astfel de comunități în jurul lor? 

Asociația Artisan Coffee Community se ocupă de acest atelier, va fi o discuție responsabilă a celor implicați în afacerile din vecinătăți. Sustenabilitatea, grija față de mediu și mai ales grija față de aproapele nostru, acestea sunt câteva dintre subiectele pe care le vom atinge. 

De asemenea, mai aveți în program un workshop despre cum să îți deschizi un coffee shop. Ne puteți da un mic teasing și să ne spuneți care ar fi primi 3 pași care trebuie luați în considerare atunci când vrei să-ți deschizi o cafenea? 

Să-ți măsori dorința de a servi oamenii.

Să-ți măsori dragostea față de cafea.

Să îți achiziționezi echipamentele de la un partener, nu vânzător.

Să ai buget pentru pregătirea personalului care va lucra.

Ce ne puteți spune despre partea de competiție din cadrul festivalului și anume, despre Campionatul Național de Aeropress? Și de ce nu aveți mai multe competiții și pentru barista sau prăjitori, de exemplu? 

Campionatul Național de AeroPress, ediția a V-a, va avea loc pe 12 septembrie, la Combinatul Fondului Plastic, galeria SENAT, în cadrul Slow Coffee Festival. La campionat poate participa oricine, profesionist sau amator, pentru această ediția s-au finalizat deja înscrierile și ne-am bucurat să vedem atâția pasionați care au vrut să participe.

Campionatul Mondial de AeroPress este un fenomen global condus de fani, în care concurenții din peste 60 de țări se distrează de minune pentru a face cea mai bună ceașcă de cafea, folosind rețeta lor preferată de AeroPress. În 2021, Campionatul Mondial va însemna un amestec de evenimente în persoană și virtuale care să le permită oamenilor să concureze în timp ce rămân în siguranță, culminând cu un Campionat Mondial de AeroPress virtual la sfârșitul anului. Există mai multe competiții însă fiecare organizează ce și-a dorit, toate sunt însă foarte bune și dorința de a excela în România este ridicată.

De vorbă cu Artisan Coffee Gear, organizatorii festivalului dedicat cafelei de specialitate: Slow Coffee Festival

Ce ne puteți spune despre „partea super fun” a festivalului?

Nu ar fi un festival complet fără partea fun. Pentru ediția din 2021 am pregătit momente de stand-up, spectacole de improvizație, DJ music, live music și o petrecere.

Partea de muzică și dans de sâmbătă va fi susținută de Foli by Joacademia, care înseamnă RITM în WEST AFRICAN. Moment împletit cu un show de improvizație susținut de Vlad Basarabescu și dj party. De asemenea, totul va fi coordonat de experimentatul MC Liviu Frățilă.

Pentru anul 2021 ne puteți spune care sunt noile tendințe în materie de cafea de specialitate? Și care sunt cele mai populare băuturi pe baza de cafea din acest an? 

Mă feresc de topuri de popularitate și tendințe. Cafeaua este un produs al stării interioare, ceea ce se va reflecta și în felul în care oamenii aleg să consume această băutură. Câteodată te simți espresso, dar câteodată poți fi și un cappuccino, și e ok orice ai alege.

De asemenea, la ce ar trebui să ne așteptăm de la cafenele de specialitate din România în 2022? 

Acesta este un subiect pe care îl vom dezvălui live la festival. Unul dintre scopurile Slow Coffee Festival este de a lăsa scena deschisă cafenelelor, să povestească publicului ce urmează în spațiile lor și cu ce îi vor aștepta pe consumatori. Și asta putem afla împreună toți, direct de la ei de la stand.

Și o ultimă întrebare, se poate bea cafeaua de specialitate și cu zahăr sau chiar este un sacrilegiu să faci așa ceva? 🙂

Noi, ca ambasadori ai gusturilor atent create, de la cutivare, la procesare, la extragere și preparare, vom încuraja mereu degustarea cafelei fără zahăr. Vom încuraja măcar experimentarea cafelei de specialitate în stare pură, nealterată, astfel încât oamenii să se poată bucura de niște boabe atent cultivate, atent culese, prăjite și preparate. Acele note despre care vorbim în descrierile cafelelor se pot simți doar în cafeaua simplă. Iar întreaga industrie dezvoltă noi tehnici și metode ca oamenii să se poată bucura de o cafea deosebită, de o esență e gustului în care este investită multă pasiune și cercetare. Deci, nu e un sacrilegiu, e doar o recomandare de consum, responsabil.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.