Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/08/2021
Eat & Drink / Culinaria

Intoleranțele și alergiile, afecțiune sau trend?

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Intoleranțele și alergiile, afecțiune sau trend? Share Intoleranțele și alergiile, afecțiune sau trend?


Citește și:

Am dezvoltat un soi de intoleranță la intoleranțele închipuite și cumva o alergie la alergiile de ”fandoseală”. Multe mi-a fost dat să văd și să aud în restaurant și tind să cred că a ajuns o chestiune la modă să fii alergic la ceva, sau să nu tolerezi ceva. Nu neg că alergiile alimentare și intoleranțele la anumite substanțe sunt probleme serioase, că sunt cazuri tot mai multe, iar în restaurant tratăm subiectul cu foarte multă grijă. Dar de aici și până la situațiile ce frizează absurdul, cu care mă întâlnesc adeseori în restaurant, e cale lungă.

Nu prea știi ce să mai zici, când glutenul nu e ok în pâine, dar e ok în blatul de tort. Pe semne că glutenul nu se împacă cu sarea, dar cu zahărul devine prieten și problema e rezolvată. Păi ori tolerezi, ori nu tolerezi. Contează și compania, dacă ești cu prietenele și trebuie să „justifici” niște lucruri sau să fiți la fel, nu suporți nici glutenul, nici lactoza. A doua zi, în familie, nici unul dintre ingrediente nu mai e o problemă și comanzi porție dublă de desert. Veți zice că sunt cârcotașă, dar trebuie să vă povestesc puțin ce înseamnă o abordare individuală a unui preparat, atunci când clientul reclamă o alergie.

Unele dintre preparatele noastre au până la zece elemente diferite, fiecare cu rețeta lui și modul lui de preparare. Orice modificare în regim de alergii necesită o abordare individuală a preparatului, iar asta poate însemna timp de pregătire și servire mult mai mare și un consum mare de energie. Nimic nu e imposibil și facem asta cu drag, mai ales atunci când clientul are inspirația și bunăvoința de a anunța acest aspect atunci când face rezervarea. Dar într-o zi cu service full și zeci de rezervări, bucătăria e un agregat complex, greu de scos din ritm pentru un singur preparat.

Nu prea poți avea pretenția (ba poți, dar ce frumos ar fi să nu) să vii la restaurant, să spui că mănânci fără lactoză, fără gluten, fără zahăr, făra carne și fără castraveți și apoi să pleci supărat că te nemulțumește varietatea meniului și de ce există doar un fel de mâncare ce ține cont de toate aceste “intoleranțe”. Mi s-a întâmplat și asta.

Facem tot posibilul să rezolvăm orice doleanță, să respectăm alergiile și să fim responsabili, dar în egală măsură, dacă alergia e un moft sau doar o supoziție, fiți, vă rog eu, amabili și nu dați toată bucătăria peste cap. Nu e nici fancy, nici trendy să te lupți cu o asemenea problemă și cei care chiar au asemenea afecțiuni sunt convins că se luptă cu un disconfort deosebit. În egală măsură, atunci când trebuie să schimbăm totul din mers pentru ca tu să te poți bucura de o experiență culinară adaptată nevoilor tale, anunță-ne din timp. Promitem să nu-ți pară rău!

PS: Avem și noi alergiile și intoleranțele noastre, la părinții care nu acceptă că nu facem cartofi prăjiți pentru cei mici (care până la urmă se bucură și ling farfuria la alte preparate), dar promitem că ne tratăm și uite că vă și spunem dinainte.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.