Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/06/2021
Eat & Drink / Drink

Important e rose-ul

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Important e rose-ul Share Important e rose-ul


Să-ncepem vara cu un vin rose sec care lasă pe limbă tușe de ierburi mediteraneene și pe retină un roz pal, de rod neînceput. 

Dacă e vară, o dau pe rose. E un companion foarte agreabil de discuție, e răcoritor, te duce cu gândul la vacanțe de viță nobilă. Îl savurez adesea din ochi, îi cântăresc puterea de seducție chiar înainte de a-l desface, mi se întâmplă chiar să fremăt de nerăbdare în așteptarea poveștilor care-mi vor dezlega limba după ce va fi făcut cunoștință pe-ndelete cu această licoare la modă. 

Pentru prima lună de vară, inspirați-vă de la un vin italian ce poartă numele unei nereide, fiică a lui Nereus și a lui Doris, nepoată a lui Oceanus, ce și-a dus traiul în Mediterana. Făcea parte din alaiul lui Poseidon, alunga furtunile din calea marinarilor și-i subjuga cu frumusețea ei. În Elada îi zicea Halie, iar în Cizmă, consoana fricativă glotală surdă a devenit și mută, de a ieșit Alie. 

Important e rose-ul

Bun vin, dacă-l savurezi la o temperatură 6-10 grade. Îți ia ochii cu rozaliul pal și-ți fură mințile organului gustativ, care începe să jinduiască la citrice, la arome tropicale, la ierburi mediteraneene și alte cele în timp ce se golește sticla. Fix în aceeași măsură în care-ți crește apetitul de a asemăna piciorul paharului cu unul de damă, poate chiar cu ale Haliei care a ajuns Alie, rozeul din părinți nobili precum Syrah și Vermentino. 

Se spune că acest Frescobaldi Ammiraglia Alie e un aperitiv de seamă și adevărul e că doar admirându-i rozul îmbietor de piersică te lovește o foame de lup. Dacă te pricepi, ai exercițiu îndelungat și ți-a dat Bunuțul organ fin, vei porni într-o călătorie a gusturilor în care vei întâlni piersici, mignole, grapefruit roz, mango și fructul pasiunii. Dacă mai ai și darul de a privi întânirea cu vinul ca una cu o nimfă seducătoare, răsplata îți va fi un buchet de salvie, rozmarin și cimbru proaspăt. 

Alie e un vin de vacanță cu gust de vacanță, pe cât de sec, pe atât de senzual, și numai cine adoră crepusculul întrezărit printr-un pahar de rose poate pricepe acest paradox. 

Important e rose-ul

Nu l-am băut, l-am prihănit pasional, într-o seară de mai cu miros și temperaturi văratice, cu gândul la Toscana și la toate locurile neasemuit de frumoase în care molima ne-a împiedicat să ajungem o vreme. 

Aud că-i place să se împerecheze cu peștele cel slab sau cu fructe de mare. Eu am poftit-o pe Alie la o masă cu paste italienești de la mama lor, penne rigate, peste care am turnat din belșug sos de roșii Parmigiano Reggiano, ba parcă am și pus extra parmezan găsit prin frigider. Vă spun, vinul ăsta italian câștiga Eurovisionul și fără să cânte, e peste băieții ăia de la Måneskin, în costumele lor caraghioase din piele.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută