Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/06/2021
Eat & Drink / Grătare

Ustensilele esențiale pentru un grătar reușit

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Ustensilele esențiale pentru un grătar reușit Share Ustensilele esențiale pentru un grătar reușit


Indiferent de tipul de grătar pe care-l folosești (electric, pe gaz, disc sau cel clasic, pe cărbuni sau lemne) este obligatoriu să folosești ustensilele corecte pentru a avea o experiență cât mai plăcută la gătit. Altfel, dacă mergi pe improvizații, riști nu doar să te enervezi, dar și să te accidentezi – grătarul este, totuși, un loc de muncă plin de riscuri reale.

Așadar, iată cum arată setul de ustensile esențiale pentru a fi sigur că timpul petrecut în fața grătarului va fi unul de calitate.

Ustensilele esențiale pentru un grătar reușit

Ustensilele esențiale pentru un grătar reușit

  1. Spatula te va ajuta să separi carnea de grătar, atunci când se lipește de el. Dacă în astfel de cazuri vei folosi direct cleștele, riști să rupi bucăți din carne… și nu vrei asta.
  2. Cleștele este pur și simplu vedeta când vine vorba de grătar. Un clește bun îți va face întreaga muncă mai ușoară, atât când vine vorba de întorsul cărnii sau al legumelor pe grătar, cât și când vine vorba de transferul în vase. Sunt mulți care spun că dacă ai clește, nu-ți trebuie și spatulă, dar este greșit.
  3. Peria de sârmă este și ea esențială, fiind necesară pentru curățarea grătarului. Alege una cu mânerul lung și solid, dar mai ales cu fire metalice cât mai dese și rezistente, pentru a curăța cât mai bine resturile de la grătarele trecute, pe care nu vrei să le guști și de data asta. Abia după o rundă de perie de sârmă pe grătar putem dezbate dacă folosim slănină sau ceapă pentru ungere.
  4. Urmează și o serie de ustensile care fac diferența între un ageamiu și un profesionist, între grătarul ca sport național sau ca artă. De exemplu, un termometru de carne este de nelipsit din trusa unui bucătar adevărat, mai ales atunci când plănuiești să pui pe grătar bucăți mai groase de carne, despre care știi exact la ce temperatură e indicat să fie prăjite.
  5. Furculițele lungi sunt și ele indispensabile de la orice grătar care se respectă, nu doar pentru a ține companie cleștelui și spatulei, dar pentru a te ajuta în manevrarea cât mai prolifică a produselor care vor ajunge pe grătar, în vase sau în farfurie.
  6. Pensula este un alt accesoriu care te va ajuta să dai mai mult gust și uniform bucăților de carne sau legumelor pe care le arunci pe grătar. Poți s-o folosești și doar pentru a întinde uniform grăsimea sau sucurile care ies din carne atunci când se prăjește.

Ustensilele esențiale pentru un grătar reușit

Piatra de gătit (cea mai recomandată este cea dintr-un bloc de sare) va da mai multă savoare preparatelor, din simplul motiv că distribuie căldura uniform pentru o perioadă mai lungă de timp. Pur și simplu o pui pe grătar, o lași să se încingă și apoi pui pe ea ce vrei să gătești.

  • Text de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută