Ca orice alt produs importat și înghețata a primit felurite arome locale în funcție de specificul culinar al fiecărei țări. Pe lângă aromele de fructe, vanilie, ciocolată există sortimente dintre cele mai ciudate precum: șuncă, pește, carcatiță, morcovi, porumb și chiar cărbuni. În România au apărut sortimente cu arome de mici sau chiar usturoi. Înghețata, însă, este faimoasă pentru alte arome la nivel mondial. Iată 10 tipuri dintre cel mai adorate din întreaga lume.
În Statele Unite, în 2014, se consumau anual aproape 21 de litri pe cap de locuitor. O mare parte dintre afacerile cu „ice-cream” din SUA sunt transmise din generații în generații. Aici este la mare căutare și faimosul „Frozen Yoghurt”.
Conform unui studiu, Noua Zeelandă este aproape în fiecare an pe primul loc la consumul acestui produs cu peste 28 de litri pe cap de locuitor. Favorita localnicilor este Hokey Pokey, termenul din această țară pentru caramel în fagure de miere.
Japonezii preferă „Mochi”, făcută dintr-un fel de pastă de orez lipicios care are în centrul său o înghețată cu arome precum: cafea, vin de prune, ceai verde și chiar fasole roșie.
În Italia, daca folosești termenul de înghețată pentru „Gelato” s-ar putea să ai parte de priviri tăioase din partea localnicilor. De ce? Pentru că acolo, ingredientul principal este laptele și nu smântâna, dându-i un gust mai bogat. Cele mai consumate sunt Nocciola (alune), Gianduia (ciocolată și alune) și Tiramisu.
Un alt tip care a devenit preferat și de români este înghețata în kurtoș kalacs, denumită trdelnik și care provine din Praga.
Ați mânca vreodată înghețată cu ficat de gâscă? Poate că nu, dar francezii nu au aceeași părere. „Glace au foie-gras” este una dintre favoritele meselor gourmet din hexagon.
Iranul se mândrește cu Faloodeh, un sortiment în care se regăsesc tăiței tip vermiceli, suc de lime, iar înghețata este preparată din amidon de porumb.
Probabil ați văzut pe internet clipurile cu „scamatoriile” pe care le fac comercianții de înghețată din Turcia. Se numește „Dondurma”, iar ingredientul secret este salepul, o făină obținută din bulbii de orhidee.
Thailanda se mândrește cu o înghețată care în ultimii ani este la mare căutare și prin România. „I tim pad” începe cu o bază lichidă care este vărsată pe o suprafață metalică înghețată. Preparatorul vă va pune în recipient produsul sub formă cilindrică peste care se pot adăuga diferite topping-uri.
Dacă ajungeți prin India, lucru nu tocmai recomadat în această perioadă, încercați să degustați Kulfi. Textura este una cremoasă datorită laptelui condesat din compoziție. Aromele preferate includ cardamom și șofran.
Ascultă și podcastul De ce iubim înghețata?
Un răspuns
Buna! Ce oferta ați putea sa îmi faceti pentru o nunta in 5 August 2023, va avea loc la Province 1965, Bencecu de Jos, jud. Timiș. Aproximativ 150 de persoane.
Va mulțumesc!