Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/05/2021
Eat & Drink / Drink

Vinul îl face Dumnezeu și, uneori, vedeta

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Vinul îl face Dumnezeu și, uneori, vedeta Share Vinul îl face Dumnezeu și, uneori, vedeta


În noua normalitate, ne putem comanda de băut de oriunde și orice. Dar ce? 

Așa cum femeia este acel ceva care face bine omului – observație spumoasă ce îi aparține inenarabilului fost ministru al Agriculturii, Petre Daea – și publicistul este la fel. El are ochii, urechile, nasul, gura și gâtlejul publicului și e trimisul acestuia în locuri în care nu oricine are acces, spre a-i da sama despre una, despre alta. Când bea, responsabil, în exercițiul funcțiunii, publicistului își face bine sieși, dar îi face bine și omului care va afla ce merită să dea pe gâtlej și ce nu.

Vinul îl face Dumnezeu și, uneori, vedeta

Știu de la Doamna Fetească Neagră, cum a supranumit-o un jurnalist pe oenoloaga Aurelia Vișinescu, care știe de la Martin Luther King, că berea o face omul, vinul îl face Dumnezeu. Uneori, pentru că despre asta e articolul de față, vinul îl face și vedeta. Sigur, când bei la o masă un Ferrari Maximum Brut Trentodoc, alb, spumant, refrișant, apoi un Maximum Rose Trentodoc (de vis), pentru a încheia cu un demisec, tot Maximum Trentodoc, oricine se poate simți vedetă, așa cum m-am simțit eu la localul Larte din Milano, pe vremea în care se putea călători fără restricții. Sau poți încerca vinurile pe care le beau vedetele. În urmă cu cinci ani, am degustat acasă, în București, vinul cu care se răsfățau Woody Allen și Robert De Niro – creat în 1930 și produs de către compania de familie Baron Philippe de Rothschild, MOUTON CADET a devenit de-a lungul vremii cel mai important brand global pentru vinurile Bordeaux AOC și, din 1992, partener al Festivalului de Film de la Cannes. Tot vedetă m-am simțit când am consumat RHEIN EXTRA, ce mai veche marcă românească de vin spumant, în Pivnițele Rhein & Cie Azuga, care au devenit, în 1920, „Furnisorul Curții Regale a României”.

Vinul îl face Dumnezeu și, uneori, vedeta

Rhein Extra

Încet-încet, ca o degustare de pe urma căreia ai vrea să rămâi cu ceva, ajungem și la vinurile produse de vedete. În luna mai, vă recomand ceva lejer, de primăvăra: vinurile Lejereanu. Aceasta e marca lansată de două vedete ale stand-up-ului românesc, Vio și Frîncu – pentru conformitate, Viorel Drag și Dan Frînculescu – alături de care am avut și privilegiul de a degusta produsele lor. Erau îmbrăcați lejereanu, în halatele de baie făcute celebre de lansarea acestei game de vinuri. Am băut Muscat Ottonel sec, vin organic premium, și am râs, ceea ce vă urez și dumneavoastră, că le găsiți în magazine și aveți ce povesti și în timpul degustării, și după. 

Vinul îl face Dumnezeu și, uneori, vedeta

După cum vă recomand și udătura alături de care și-au lipit numele vedete internaționale, că doar nu era să se limiteze doar la parfumuri și hăinuțe. Sigur, sunt băuturi de ocazie, le iei acum și le bei de Revelion, dar merită să vă procurați un Armand de Brignac Brut Gold de la Jay-Z, un Invivo X by Sarah Jessica Parker Rose 2019, un alb și un rose Avaline de la Cameron Diaz sau două sticle de Miraval Rose 2019 de la Angelina Jolie și Brad Pitt, care nu mai sunt împreună, însă au făcut o treabă foarte bună. 

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.