Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/04/2021
Podcast

Renegades: BARACK OBAMA & BRUCE SPRINGSTEEN

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Renegades: BARACK OBAMA & BRUCE SPRINGSTEEN Share Renegades: BARACK OBAMA & BRUCE SPRINGSTEEN


Pe Spotify a devenit disponibil de curând un podcast extrem de special, Renegades: Born in the USA, special fiindcă protagoniştii seriei sunt două icon-uri ale Americii contemporane, fostul Preşedinte al Statelor Unite şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, Barack Obama, şi superstarul Rock-ului american, supranumit de compatrioţi ‘The Boss’, Bruce Springsteen.

Din start premisa unor dialoguri despre diferenţa dintre ‘visul american’ şi ‘realitatea americană’ din perspectiva evenimentelor recente (cazul Floyd, pandemia) este incitantă, având în vedere experienţele de viaţă radical diferite ale interlocutorilor, care însă, aparent paradoxal, i-au condus spre concluzii asemănătoare.

Căci, altfel, ce ne-ar mai putea zice despre cât de mult iubesc ei America şi n-au făcut-o deja în sute de speech-uri şi în zeci de albume vândute în milioane de exemplare?

Prietenia dintre The Chief şi The Boss s-a cimentat în decursul mai multor întâlniri din vremea când Barack Obama conducea SUA (ep. Outsiders: An Unlikey Friendship), inclusiv o cină la Casa Albă împreună cu soţiile, în timpul căreia – clamează politicianul -, stând de vorbă la un pahar, au realizat că au multe în comun, că sunt ambii… “outsideri”?!

Dacă ne gândim la averea, influenţa şi faima lor, e greu de înghiţit această autoetichetare, iar aflarea justificării sale e un alt motiv pentru care audiţia podcastului, fie ea şi fragmentară, este recomandabilă.

Mai ales că liderul politic poate fi bănuit de un apetit în creştere pentru soft power, dat fiind contractul încheiat de compania sa (şi a lui Michelle) cu Netflix pentru proiecte menite să “educate, connect and inspire us all”. Nu e de mirare deci că îl auzim pe Obama comentând pe marginea muzicii (ep. Amazing Grace: American Music), aşa cum şi-a făcut deja publice preferinţele legate de filme şi cărţi.

Cât despre muzician, acesta e confortabil în poziţia de liberal alb deschis la minte care nu-şi reneagă comunitatea din care provine, vorbind candid – dar, evident, cu temele făcute de dinainte – despre mediul rasist în care a crescut (ep. American Skin: Race in the United States) ori despre percepţiile ca adolescent/tânăr adult (ep. Born to Run: The Loss of Innocence) asupra unor evenimente majore din istoria SUA, de la războiul din Vietnam la aselenizare… “Fuck the moon landing, man”.

Fiindcă subiectul nu putea fi evitat, există şi un episod dedicat banilor, în principal ‘fericirii’ pe care le-a adus-o ambilor lipsa lor în copilărie (Every Man for Himself: Money and the American Dream) dar nu se suflă însă nicio vorbă, de exemplu, de excursia din aprilie 2017 când Bruce Springsteen, alături de Oprah Winfrey şi de Tom Hanks, a fost invitat de Obama pe un iaht superluxos în Tahiti şi Bora Bora unde ex-preşedintele îşi scria memoriile. Să nu fim însă excesiv de cârtitori şi să ascultăm ce au de zis cele două vedete.

  • Text de Ioan Big.
  • Foto © Rob DeMartin – Spotify

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută