Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/04/2021
Eat & Drink / Culinaria

Restaurantul nu e loc de joacă!

Mădălina Sánta De Mădălina Sánta
Comentarii Restaurantul nu e loc de joacă! Share Restaurantul nu e loc de joacă!


Citește și:

Mi s-au întâmplat multe de când am deschis ”Szikra”. Și bune și rele. Am primit flori de la clienți, dar mi s-a spus și ”marș de aici” când încercam să le prezint preparatele unor clienți care au crezut că sunt picolo. Deci, cum s-ar spune, le-am cam văzut pe toate. Dacă ar fi să fac un clasament al celor mai neașteptate lucruri petrecute în restaurant, în top s-ar afla, de exemplu, faptul că o clientă a plecat cu bețișoarele parfumate din baie în poșetă. În schimb, dacă ar fi să marchez lucrurile care m-au scos cel mai tare din sărite, aș putea să deschid un capitol intitulat ”of, copiii, dar mai ales părinții lor.” Nu-s cea mai mare iubitoare de copii, dar când îi văd comandând mâncăruri sofisticate și încercând curajos orice, mi-e mai mare dragul și le spun povești și le arăt bucătăria. Sunt copii care, de când ne frecventează, și-au descoperit cu totul noi preferințe culinare. Nimic nu mă bucură mai tare decât cazurile în care părinții spun că, din păcate, copiii lor mănâncă doar piept de pui și șnițel, iar noi îi facem să savureze pate din creier de porc și antricot de cerb.

Mai sunt, însă și ceilalți, bombele de energie scăpate de sub control, care m-au făcut, așa cum s-a întâmplat de curând, să le iau unor clienți farfuriile din față, să le pun la pachet și să-i poftesc afară. Adeseori, cred că cei mici au ajuns singuri în restaurant, că dacă urlă, se tăvălesc, trag de lucruri și de oameni, sau aleargă haotic, fără să reacționeze cineva, sigur părinții nu-s prin preajmă. Sau… ba sunt, dar nu le pasă. Știu, veți spune că sunt neînțelegătoare, insensibilă sau fandosită, dar poate că n-ar fi rău să empatizați cu restul clienților din restaurant: cuplul care a venit la noi pentru o cină romantică, prietenii din Timișoara care au mers 8 ore cu mașina pentru a savura cu muzica-n surdină un antricot de cerb, sexagenarii care s-au așezat la masa din colț pentru câteva momente de liniște sau domnii din separeu care s-au reunit la o cină de business. Lor, precum nici nouă, cei care alergăm pe vârfuri cu multe farfurii în mână printre mese nu ne plac: 

  • Tăticii care joacă fotbal cu copilul în restaurant
  • Mămicile care se entuziasmează când piticul se dă cu bicicleta printre mese
  • Bunicuțele consternate că ne-am inflamat așa de tare pentru câteva sute de șervețele aruncate de micuț pe jos
  • Doamna care se amuză cum cel mic smulge paginile unei cărți luate de pe raft
  • Copilașul pe care l-am găsit în dulapul de la garderobă, după ce părinții l-au dat dispărut
  • Micuțul diavol tazmanian care sărea cu poftă pe boxa de exterior, încercând s-o îngroape în pământ. 

Sunt toate lucruri întâmplate în scurta perioadă de existență a restaurantului, că doar mai mult am fost închiși, decât deschiși. Și toate țin de nivelul de educație, cultură și indolență al părinților. Este absolut OK să vii cu copilul la restaurant, indiferent cât e de mic, atâta vreme cât te poți asigura că acesta nu e un disconfort pentru toți ceilalți clienți. Restaurantul în sine e o experiență, iar mâncarea alunecă cum trebuie atunci când mai mulți factori se reunesc: ambianță, companie, decor, muzică, servire. Toate acestea sunt zădărnicite cu mare ușurință de sirena mașinuței de poliție a celui mic.

Mădălina Sánta | foto © Urmosi Levente

Nu în ultimul rând, cu greu putem vorbi de distanțare socială când toți clienții sunt obligați să se ridice cât mai rar posibil de la masă dar mititeii zburdă-n alergare pe culoare.

Libertatea și confortul meu se sfârșesc atunci când încep gălăgia și zbenguiala lui, a micuțului. Care n-are nici o vină, pentru că nu există copii obraznici, ci doar părinți nesimțiți.

Text de Mădălina Sánta

Mădălina Sánta are 29 de ani, este Chef și de curând antreprenor. A absolvit o facultate de comunicare și a lucrat 7 ani în publicitate, apoi a decis să se dedice gastronomiei, specializându-se la Lyon, la Institutul Paul Bocuse. Își pune în valoare pasiunea la restaurantul ”Szikra” deschis în Sfântu Gheorghe.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.