Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/12/2020
Eat & Drink / Culinaria

Mango, kiwi și ananas? De ce nu mere, pere și gutui?

Mădălina Roman De Mădălina Roman
Comentarii Mango, kiwi și ananas? De ce nu mere, pere și gutui? Share Mango, kiwi și ananas? De ce nu mere, pere și gutui?


CULINARiA – Text de MĂDĂLINA ŞANTA

Mango, kiwi și ananas? De ce nu mere, pere și gutui?

Mango, kiwi și ananas? De ce nu mere, pere și gutui?

 

Sunt vremuri complicate și greu de gestionat emoțional. Restaurantul e rece și gol, am închis porțile din nou și parcă acum e și mai greu de suportat. E timp de retrospecție, de creat și de gătit sustenabil și respectând sezonalitatea. Cu alte cuvinte, drumuri dese la cămară și bucuria gusturilor simple, în așteptarea unor vremuri mai bune.  

S-a făcut multă tevatură în ultima perioadă și au fost puternice vocile oamenilor care au sărit în apărarea producătorilor locali, care nu-și mai puteau vinde produsele în piețele acoperite. O situație cu adevărat tristă, dar care ignoră o realitate și mai apăsătoare, cea culturală. Ceea ce mâncăm și modul în care gătim, s-au schimbat considerabil, iar asta n-are nicio legătură cu politicul, ci cu modul în care fiecare dintre noi se raportează la alimente, la gusturi, la gătit.

Nu spune nimeni că nu e binevenit să-ți lărgești orizonturile, să încerci să gătești și să guști orice. De la un om care a călătorit în lumea întreagă pentru a mânca aproape tot ce există de la insecte la ouă îngropate 100 de zile, asta ar fi o inepție. Dar, la nivel de industrie, poate chiar și națiune, când vorbim de ceea ce gătim acasă, e timpul să ne întoarcem puțin la rădăcini și la local.

Lăsați mango, kiwi și ananasul, în deserturi și salate de fructe, bucurați-vă de mere, pere, piersici, gutui și prune, în prăjituri, tarte sau compoturi. Fructele producătorilor autohtoni îngheață în depozite. Mâncați mai puțin ketchup și sweet chili, folosiți bulion și aduceți-vă aminte că era bucurie în farfurie și înainte de fast food. Folosiți hreanul, rădăcinoasele și legumele de toamnă. E minunată salata oricând, chiar și fără chia sau avocado. Învățați-vă copiii să se bucure de simplu și autentic, de mâncarea naturală și curată. Întoarceți-vă la cărțile vechi de bucate și la mâncarea creativă, în care nimic nu era risipit, a bunicilor noștri. 

Știu, e nevoie de consecvență, de multă conștientizare, dar mai devreme sau mai târziu trebuie să înțelegem că locuim într-un loc binecuvântat, cu pământ roditor și oameni harnici. În momente grele pentru economie și agricultură, cum au fost anul acesta, e important să ne întoarcem către ei, să consumăm și să gătim local și tradițional. Sunt convinsă că veți fi răsplătiți cu recunoștință și cu mulțumire de sine, dar și cu gust și bucurie. Să aveți sărbători liniștite, cu sănătate și masa plină de bucate

Mădălina  (30 de ani 🙂 )

Mango, kiwi și ananas? De ce nu mere, pere și gutui?

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută