Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/12/2020
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | Ghebe în oțet ca la mama soacră acasă

George Mihalcea De George Mihalcea
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Ghebe în oțet ca la mama soacră acasă Share PE GUSTUL NOSTRU | Ghebe în oțet ca la mama soacră acasă


Citește și:

Ce a însemnat acest pandemic an 2020 pentru viața mea de gurmand? Mai puține mese luate în oraș și mai multe comenzi acasă din cârciumile dragi mie pe care le-am simțit chinuindu-se să se mențină pe linia de plutire într-un furtunos haos legislativ. Bucuria de a redescoperi la pas bucătăra grecească în timpul unei vacanțe din care m-am întors ca de la o piață de vis, încărcat cu brânzeturi, ulei de măsline, miere de cimbru și castan, lăzi de smochine și prune grecești. Și, deloc în ultimul rând, plăcerea de găti din nou acasă. De a găti și a greși, și-a lua-o din nou de la capăt până iese.

Cred că anul ăsta ăsta a fost anul cămării cu bunătățuri, așa cum n-am mai pomenit de pe vremea bunică-mii. Dulcețuri și murături, compoturi și zacuști, vișinate și țuici, toate acele minunate desfătări ale pivniței de la țară. Și, fiindcă 2020 a fost și anul în care m-am reîndrăgostit de ciuperci – pe grătar, tocănițe sau murate – las aici, pentru posteritate, o clasică rețetă de ghebe în oțet pe care am pus-o în practică sub atenta îndurmare a soacră-mii, căreia îi mulțumesc pe acestă cale că-mi reamintește constant, în felul ei aparte, că mâncarea pentru care muncești e de sute de ori mai gustoasă decât cea pentru care plătești.

Ghebe în oțet

Ingrediente:  5 – 6 kilograme de ghebe,  3 – 4 tulpini de hrean tăiate în bucățele subțiri de 2-3 centimetri, 1 litru de oțet, 5-6 linguri de sare neiodată, 1/3 de kilogram de zahăr, piper boabe, muștar boabe, foi de dafin. Și borcane. E bine să ai 8 -10 borcane de 850 de grame. Citez: mai bine să fie.

Ghebele trebuie spălate și curățate. Ai grijă să scapi de tulpinile mature care sunt lemnoase. Apoi se opăresc într-o soluție salină, citez: ceva mai sărată decât o ciorbă. Două linguri de sare sunt suficiente, am observat.

Soluția pentru murat: 1 litru de oțet și 2 litri de apă. Citez: raportul apă/oțet e, în general, pentru murături, de 2 la 1. Plus 2-3 linguri de sare de murături și 1/3 de kilogram de zahăr.

Etapa pe borcane. În fiecare borcan pui așa: două foi de dafin pe fundul borcanului, plus 4 bucăți de hrean, 10-15 boabe de piper și 10-15 boabe de muștar. Umpli borcanul cu ciupercile trecute prin procesul de opărire dar lăsate la răcit o perioadă. Apoi mai pui 3 bucăți de hran deasupra. Adaugi opritorul borcanului și pui capacul. ATENȚIE!. Citez: nu înfiletezi capacul așa, alandala! Rotești în sens invers până face clic, abia apoi înfiletezi în sensul normal. Cam asta e. Sper că n-am uitat nimic. A, la anul, când desfaci primul borcan și iei prima gură de ghebe în oțet, adu-ți aminte: e rețeta soacră-mii. 😉 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.