Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/11/2020
Eat & Drink / Drink

Drink: Aurul Mexicului într-o picătură

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Drink: Aurul Mexicului într-o picătură Share Drink: Aurul Mexicului într-o picătură


Dacă au trecut zece luni din anul ăsta lipsit de gust fără să bei tequila, încearc-o în noiembrie. Dacă ai băut, continuă. 

Prima mea amintire legată de tequila nu se referă la finalul unei guri din această băutură care concentrează aurul Mexicului într-o picătură – intens, complex și persistent. Ci la ritualul de socializare care însoțea îngurgitarea acestui elixir în cluburi. E greu să le explici celor care au făcut ochi în materie de alcool pe timpul pandemiei cum era să nu respecți distanțarea socială, să-ți lingi mâna pe care ai presărat sare, să iei o felie de lămâie cu degetele și să dai păhăruțul de shot peste cap, toate astea, fără pic de dezinfectant. 

tequilla drinkers

A doua amintire, de pe la începutul anilor 2000, e legată de primul revelion la care am mers după ce am dat attending pe Internet. Dar fața locului, vorba aia, era umflată: nu cunoșteam aproape pe nimeni, cu excepția a două fete care se certau de mama focului, și nu se fuma înăuntru, ceea ce pe atunci era de neconceput. Așa că înainte de miezul nopții am găsit un taxi cu tarif normal, performanță nemaiegalată de atunci, și am ajuns într-un restaurant mexican din zona Foișor, un revelion ratat s-a transformat într-un party memorabil și toată treaba a făcut-o tequila. O să-l pomenesc mereu pe regretatul om de gust Anthony Bourdain, care a spus cândva:

Anthony Bourdain

„Cred – cel puțin, așa îmi amintesc – că am făcut repede greșeala clasică de a trece de la cocteiluri margarita la shot-uri de tequila pură. Îți e mai ușor să cunoști oameni noi”. (foto HuffPost)

 

În această lună, am plăcerea de a vă prezenta o licoare intitulată „Olmeca Tequila gold”. Dar înainte de asta, e bine să știți câteva lucruri, căci piața e mare și multe copii s-au strecurat în ea. Orice tequila cumsecade trebuie făcută 100% din agave. Și e musai să fie îmbuteliată în Mexic. Nu în ultimul rând, pe eticheta ei trebuie să scrie „Hecho en Mexico“. Așa scrie și pe eticheta sticlei pe care o scot din frigider, dar o bag repede la loc, pentru că e dimineață când scriu.

olmeca gama

Cele mai frecevent întâlnite tequile sunt blanco sau silver, ceea ce reprezintă indicatoare ale faptului că băutura a fost îmbuteliată imediat după distilare ori a fost maturată sub două luni. Tequila premium (Reposado sau Anejo), ca să trecem la următorul nivel, a fost înnobilată în butoaie de stejar în care s-a ținut înainte whiskey sau brandy cel puțin două luni. De remarcat că perioada de maturare nu e lungă, doar tequila Extra Anejo zăbovește în butoaie mai mult de trei ani. 

tequilla gold

Olmeca Tequila gold – Hecho en Mexico

Dar vorba lungă, sărăcia omului. Luați de beți Olmeca Tequila gold. E o tequila cu 38% volum alcool, obținută prin dubla distilare a agavelor albastre. O găsiți pe rafturile reale sau virtuale ale supermarketurilor. E mișto conținutul, la fel e și recipientul: sticla pătrată are motive olmece și face trimitere, doh!, la străvechea cultură olmecă.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută