Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/08/2020
Eat & Drink / Culinaria

”NO-SHOW”-ul sau cum să nu-ți bați joc de restaurantul tău preferat

Mădălina Roman De Mădălina Roman
Comentarii ”NO-SHOW”-ul sau cum să nu-ți bați joc de restaurantul tău preferat Share ”NO-SHOW”-ul sau cum să nu-ți bați joc de restaurantul tău preferat


Ce faceți, cum sunteți? Au mai trecut câteva săptămâni interesante în restaurant, în care ne apropiem și ne distanțăm în același timp, emoțional, respectiv social. Viața la restaurant e parcă mai dinamică, dar trăim în continuare vremuri complicate. Vreau să vă vorbesc astăzi despre rezervări, care azi nu mai sunt doar un mecanism comercial, dar și implicit necesare pentru a putea asigura trasabilitate epidemiologică, în caz de … ”Doamne ferește!”. În primul rând să nu credeți că ”vă cert”, așa sunt eu, cumva mai dintr-o bucată, mai ales cu cei dragi și apropiați.

Din postura de proprietar de restaurant, care își cunoaște foarte bine costurile și ”vulnerabilitățile” am trăit nu de puține ori, mai ales recent, situația în care un client a rezervat o parte importantă din capacitatea și-așa redusă a terasei, preferabil la o oră de vârf din week-end și … nu s-a mai prezentat. E evident că se întâmplă accidente, oamenii pot uita pur și simplu… sau poate pur și simplu să nu-i intereseze. Iar aceasta din urmă, este situația iritantă care este subiect pentru mine acum.

Oameni buni, din Timișoara-n toată țara, de la Sfântu Gheorghe la Sfântu’ așteaptă, comunicați cu restaurantul, respectați-l și respectați-i pe cei ce muncesc acolo. Dacă niște prieteni vă invită pentru o vizită și nu mai puteți să ajungeți, ce faceți? Nu le dați un telefon? Nu vă cereți scuze și spuneți când puteți veni altădată? Fiți, așadar, prieteni și cu restaurantul.

Dacă eu îmi blochez o treime din capacitatea terasei și refuz alte cereri pentru că cineva a făcut o rezervare și respectivul musafir nu mai vine, eu pierd o treime din venitul aferent acelei perioade. E simplu și clar. Salariile sunt aceleași, costurile logistice la fel, materia primă e proaspăt cumpărată pentru a deservi un număr mai mare de clienți ș.a.m.d. E ca și cum șeful ar veni azi la muncă și ți-ar spune că trebuie să stai tot atâtea ore la birou, dar vrei primi doar două treimi din bani. Te-ai revolta? Te-ar deranja? Pe semne că da. Și totuși, nu aplicăm același standard când vine vorba de un restaurant. Ce variante avem atunci?

”NO-SHOW”-ul sau cum să nu-ți bați joc de restaurantul tău preferat

Ai fi dispus să-ți dai datele cărții de credit la rezervare, pentru a ți se reține o taxă în caz de neprezentare? Dacă da, e totul ok, poți să nu știi ce vrei, e pe banii tăi, nimeni nu se supără, toată lumea câștigă. Dacă nu, haideți să lucrăm la comunicare. Ca-n orice relație, e foarte important să ”vorbești” cu restaurantul tău preferat: „nu ajung la timp”, ”voi întârzia 30 de minute”, ”suntem 7 persoane, nu 5”, ”vă rog să anulăm rezervarea și vom reveni altă dată”, sunt toate expresii la fel de importante precum „bună ziua” și ”mulțumesc”. Ele ne fac munca mai ușoară și ne ajută să ne consumăm mai eficient resursele. Beneficiarii sunteți tot voi, pentru că în esență toate astea nu fac decât ca serviciile și produsele de care vă bucurați (în cazul acesta la terasă) să fie mai bune! Să ne vedem cu bine, sănătoși, responsabili și comunicativi.

Text de Mădălina Sánta 

”NO-SHOW”-ul sau cum să nu-ți bați joc de restaurantul tău preferat

Mădălina Sánta are 29 de ani, este Chef și de curând antreprenor. A absolvit o facultate de comunicare și a lucrat 7 ani în publicitate, apoi a decis să se dedice gastronomiei, specializându-se la Lyon, la Institutul Paul Bocuse. Își pune în valoare pasiunea la restaurantul ”Szikra” deschis în Sfântu Gheorghe.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută