Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/08/2020
Eat & Drink / Înghețată Viața Orașului

Poftiți la înghețată fierbinte!

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Poftiți la înghețată fierbinte! Share Poftiți la înghețată fierbinte!


Vara, e la îndemâna oricui să-și ia o înghețată ca să se răcorească. Dar există și înghețate versatile, cum se zice mai nou despre aproape orice prin reviste, care merg și în sezonul rece. Bunăoară, Panet, înghețata fierbinte. Auzisem de ea, pe vremea când se putea călători fără restricții pe unde te tăia capul sau te ținea buzunarul și pe când ajungeam cât de frecvent reușeam pe tărâmuri catalane. Într-o noapte fierbinte stropită din belșug cu cocteiluri, un bucătar brazilian care nu voia să plece treaz dintr-un bar de lângă Rambla mi-a șoptit misterios că la Girona a apărut înghețata fierbinte, care poate fi consumată în orice anotimp.

Din această vară, e și în România. Așa că dacă vreți înghețată fierbinte, nu trebuie să vă uitați febril pe lista zborurilor fără restricții, e suficient să mergeți și să căutați un chioșc cochet în Herăstrău (cu tot respectul pentru noua denumire a parcului, ca orice bucureștean conservator, o să-i zic în continuare „pe vechi”). Se găsește la gelateria Zelato, un brand nou de înghețată artizanală, care a îmbinat tehnici de gelaterie franțuzești și italienești pentru a crea înghețate pe gustul românilor. Printre acestea, se numără și Panet („pâinică” pe graiul lui Gaudi), de această dată, de inspirație catalană. E un desert fierbinte la exterior și rece la interior, ai senzația că mănânci înghețată pe pâine, doar că și una, și alta sunt mult mai bune! De fapt, e o brioșă umplută cu înghețată, care îți va ascuți și răsplăti papilele gustative.

zelato

Pe lângă Panet, pofticioșii se pot bucura de tot feluri de soiuri de înghețată artizanală, pe care la Zelato le pot combina cu brownie cu cafea, brownie cu arahide sau cu prăjituri cu fructe.

Dar cui îi putea veni ideea de a da o tentă românească unor înghețate speciale dacă nu cofetarului meu preferat? Și nu e doar al meu, drept dovadă, Ana Consulea a primit trei ani consecutiv titlul de „Cel mai bun Chef Cofetar din România”, la Gala Horeca Awards, iar anul trecut a fost desemnată „Pastry Chef of the Year” de către prestigiosul ghid Gault&Millau. Zice Ana, pe care o știți ca fondatoare la Zexe Braserie: „Întotdeauna mi s-a părut că brandurilor românești de înghețată le lipsește o parte foarte importantă – ludicul. Tocmai de aceea am ales și o imagine jucăușă, o voce zglobie și plină de zvâc care să ne reprezinte – Păsăroiul, expertul nostru în lucruri bune. Zelato răspunde perfect nevoii de produse sănătoase într-o zonă suprasaturată de băuturi carbogazoase, chipsuri și acadele. Pe lângă înghețata artizanală, la Zelato, părinții și copiii găsesc fresh-uri din fructe stoarse pe loc, limonadă, milkshake-uri din înghețată la alegere și alte deserturi create cu grijă față de sănătate”.

Ana, ai făcut din Panet ce ai făcut din Medovik, prăjitura mea favorită din toate timpurile, despre care bunica mea zicea, iar bunicile au totdeauna dreptate, că e ușor de făcut, dar greu de nimerit.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută