Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/05/2020
Viața Orașului Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | 3 ponturi despre paste din 3 filme/seriale despre mafioți

George Mihalcea De George Mihalcea
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU  |  3 ponturi despre paste din 3 filme/seriale despre mafioți Share PE GUSTUL NOSTRU  |  3 ponturi despre paste din 3 filme/seriale despre mafioți


O perspectivă antropologică asupra filmelor cu mafioți îți arată că masa/mâncarea este unul dintre ritualurile fundamentale. E firesc să fie așa într-o comunitate care gravitează tot timpul în jurul ideii de familie/famiglie. Ar fi interesantă o istorie gastronomică a subgenului ăstuia cinematografic.

Până atunci, m-am distrat făcând o scurtă listă de momente culinare simbolice.

Aș începe cu trei observații.

  1. În cele mai multe producții despre mafie, bărbații sunt cei care gătesc. Pare paradoxal într-o societate pronunțat patriarhală în care gătitul și creșterea copiilor sunt lăsate în grija femeilor. Sigur, există și excepții, ca-n The Sopranos, unde Carmela Soprano face din Spaghetti alla Puttanesca o marcă personală.
  2. În mai toate momentele culinare din filmele cu mafioți, bărbații gătesc în situații limită și spații izolate, în care femeile nu (mai) au acces: în închisoare sau în acele reuniuni de criză ale băbaților din familgie.
  3. Sunt foarte rare situațiile în care șefii clanurilor gătesc. De obicei, chiar și în aceste situații limită, e treaba subordonaților.

Așa stau lucrurile și-n cele 3 exemple cinematografice alese:

  1. Gomorra (2014-…)

În serialul creat de Roberto Saviano după scrierile sale despre Camorra, sidicatul crimei din Napoli, există un episod – în primul sezon – în care boss-ul uneia dintre familii, Pietro Savastano, intră în închisoare. În timpul unei plimbări prin curtea închisorii, un bătrân pușcăriaș încearcă să-i explice lui Savastano secretul pastelor sale: atunci când face sosul, bătrânul pușcăriaș prăjește usturoiul împreună cu peperoncino-ul. Boss-ul nu dă prea mare atenție acestui detaliu culinar.

PE GUSTUL NOSTRU | 3 ponturi despre paste din 3 filme/seriale despre mafioți

credit photo: The New York Times

E un statement clar: Savastano rămâne un lider și în închisoare, gătitul nu e treaba lui.

  1. Godfellas (1990)

Casica poveste a lui Martin Scorsese despre mafie are și ea un moment culinar devenit legendar. Într-un flashback, Henry Hill (Ray Liotta) povestește despre perioada petrecută în închisoare, când Paul Cicero (Paul Sorvino) le arată colegilor de celulă secretul său despre felierea și prăjirea usturoiului necesar pentru sosul pastelor. Paulie taie usturoiul cu o lamă de ras, foarte subțire, pentru ca acesta să se lichefieze odată pus în uleiul încins.

Folosirea lamei de ras are simbolistica sa aparte: lama de ras e utilizată frecvent de pușcăriași pentru acele arme improvizate – shanks.

  1. Godfather (1972)

Nici Coppola n-a uitat să-și condimenteze capodopera cu o lecție culinară. Momentul în care Fat Pete Clemenza îi arată lui Michael Corleone (Al Pacino) cum să gătească sosul roșu pentru pastele cu chifteluțe are loc într-un moment de cumpănă pentru clan: boss-ul Vito Corleone tocmai fusese împușcat, iar bărbații familiei se izolaseră plănuind o replică violentă. Clemenza îi ține nu doar un curs de gătit juniorului Michael, ci îi dă o lecție de leadership.

Secretul lui Clemenza: la sosul său roșu de paste adaugă zahăr. Într-un moment sângeros al poveștii, Clemenza nu uită să-i amintească viitorului șef al clanului Corleone despre dulceața vieții.

Material realizat de George Mihalcea, un bucureştean devenit dintr-un ploieştean, jurnalist de radio de 17 ani, cu 15 ani de Radio Guerrilla, convertit recent la Smart Radio, jurnalist de film la cinemap.ro, autor de proză scurtă la editura Trei, care iubeşte Bucureştiul – vorba lui Caragiale – cum iubeşte sclavul lumina şi orbul libertatea.

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.