Era inevitabil ca, în urma unei situații excepționale cum e cea prin care trecem de la începutul acestui an, în psihicul nostru să apară schimbări majore legate inclusiv de felul în care ne raportăm la mâncare. Sunt studii care arată că publicul urban, confruntat cu imposibilitatea de a mai mânca în oraș, a reînvățat să gătească acasă, a devenit mai atent la bugetul său alocat alimentalor, a avut mai mult timp să se informeze în privința hranei sale.
Într-o epocă în care accesul la informație e un dat, e uimitor cât de puține știm – sau, mai bine zis – cât de puține vrem să știm despre alimentele pe care le punem zilnic în farfurie.
Serialul documentar Rotten, de pe Netflix, e un demers educțional absolut necesar, cred, pentru publicul urban curios să afle traseul alimentelor și consecințele producerii lor. Ajunsă déjà la al doilea sezon, seria Rotten îți răspune la o întrebare pe care, de multe ori, din comoditate, refuzi pur și simplu să o pui : de unde provine mâncare noastră cea de toate zilele.
Că e vorba despre miere, lapte, usturoi, pește, cicolată, avocado sau chiar apa îmbuteliată, Rotten îți arată cum îi afectează preferințele tale culinare pe oamenii care muncesc sau locuiesc în acele zone de pe planetă unde ele se produc. Ce e de admirat la unghiul narativ pe care realizatorii seriei Rotten îl abordează este chiar această abordare personalizată a lanțului alimentar : consumatorul occidental îl poate vedea la față pe producătorul alimentelor sale, care nu mai e doar o abstracțiune pe care adesea occidentalul alege să o ignore cu desăvârșire.
În sezonul doi din Rotten, există un episod dedicat avocado-ului. E o ocazie minunată să afli cum a ajuns acest fruct atât de popular în Occident, mai exact ce campanii complexe de marketing s-au dus până când el a ajuns să fie nelipsit din rafturile supermarketurilor. Apoi, vei descoperi- poate cu uimire – că industria alimentară care-ți pune pe masă avocado-ul zilnic a suscitat inclusiv interesul cartelurilor de droguri din Mexic.
E posibil ca o parte din banii pe care-i dai pe un avocado să ajungă la traficanții de droguri din Mexic? Foarte probabil nu te-ai fi așteptat să auzi întrebarea asta. Așa că Rotten e o bună ocazie de a ieși din zona ta de confort consumerist. Și, de ce nu, o ieșire binevenită din zona ta de confort cinematografic.
- credit photo: Latin American Post