Ai pornit către Piața Sfatului. Vrei să fii acolo la timp sau chiar cu câteva minute înainte.
Știi bine că nu te-a urmărit nimeni, pentru că ai verificat de câteva ori. Vitrinele de pe Mureșenilor ți-au fost de folos, ai privit pentru câteva clipe și i-ai lăsat pe ceilalți să te depășească. Normal că ai ales unghiul din care să vezi și pe trotuarul opus. Pentru mai multă siguranță, ai făcut și o fotografie în vitrina librăriei Șt.O.Iosif; într-o zi cu soare, de acolo se vede totul fix ca într-o oglindă de dimensiuni uriașe, de parcă ar fi un lac vertical. La ora 15 ai întâlnire. Știi doar că trebuie să te uiți după o umbrelă portocalie.
Azi e ziua cea mare, azi îl vei cunoaște mai bine, e prima întâlnire cu adevărat serioasă. Îl știi din vedere sau din fotografii, ai mai auzit câte ceva despre el, dar nu e ca și cum i-ai fi aflat toate secretele. Te mână curiozitatea și e normal să ai emoții, nu vă cunoașteți. Și mai e ceva! E luna îndrăgostiților și ți-e teamă că-ți va cădea cu tronc.
Și acum respiră adânc. Zâmbește. Întâlnirea de la ora trei după-amiaza are loc în fiecare zi și umbrela potrocalie aparține unuia dintre ghizii de la Brașov Walkabout Free Tours. Cu ei ai ocazia să te plimbi pentru două ore pe străzi mai mult sau mai puțin umblate și să afli multe povești.
Dar dacă tot e despre iubire, știi care e cea mai romantică dintre toate legendele? Cea a lui Vlad Țepeș și a Katharinei Siegel, o tânără săsoaică, fiică a unui negustor, de care s-ar fi îndrăgostit domnitorul pe când ea avea doar 17 ani, iar el dublul vârstei ei. Dragostea i-a ținut în ciuda vremurilor, a diferențelor culturale și a celor două neveste pe care Țepeș le-a avut între timp. Katharina a făcut cinci copii și s-ar fi călugărit după moartea lui.
Pe aleea de sub Tâmpa e o bancă săpată în piatră. Se pare că o pereche de îndrăgostiți și-a găsit sfârșitul chiar acolo. Dacă vrei să ai noroc în dragoste, cică ar fi bine să nu te așezi banca aia nici dacă ești singur, îți aduce ghinion. O să-ți spun un secret: antidotul e să duci apoi o floare la bancă și scapi de blestem.
Ce e important să afli, dacă vrei ca iubirea ta să dăinuie mereu, că e de ajuns să te săruți cu aleasa sau alesul inimii tale pe strada Sforii și vă veți iubi până la sfârșitul vieții.
Mai ai o șansă în cazul care încă nu ai descoperit persoana, ajunge să-ți pui asta în cap când treci pe sub Poarta Schei și dorința ți se va îndeplini.
Poți lua de bune toate superstițiile de mai sus. Nu știu dacă te ajută. Sper să te amuze.
Antoneta Galeș s-a născut și trăiește la Brașov. Este trainer, coach, art-terapeut Phronetik și autor de romane polițiste sub pseudonimul Tony Mott. ”Iarna crimelor perfecte” este cel de al șaselea roman al ei, apărut în decembrie 2019 la editura Tritonic. Acțiunea acestuia se petrece exclusiv la Brașov.