Unul dintre cele mai rușinoase lucruri dintr-un oraș cu pretențiile Sibiului e mobilitatea urbană. Cei mai mulți dintre noi au impresia că problemele traficului din Sibiu sunt speciale, exact așa cum ”în România se întâmplă mereu lucruri foarte interesante, pentru că nu se întâmplă niciodată ce trebuie” (Dorin Tudoran – ”România ca părere”). Unii spun că de vină e orașul, zona istorică a Sibiului a fost construită cu mult înaintea apariției automobilului, iar în noile cartiere mai întâi s-au ridicat blocurile, mai apoi străzile. Alții consideră că problemele din trafic sunt intensificate de lipsa de educație a conducătorilor auto. E evident că populația orașului e în creștere, iar infrastructura nu mai face față la numărul tot mai ridicat de mașini. Toate problemele ”speciale” pe care le are acum Sibiul le-au avut și alte orașe din acea parte a Europei la care ne place să ne raportăm mereu. În trecut.
Mulți dintre noi am vizitat orașe comparabile cu Sibiul sau chiar mai mari, în care traficul e mult mai light decât în Sibiu. Cum e posibil? Dincolo de măsuri concrete și programe de educare, locuitorilor li s-a oferit o alternativă în lupta cu traficul din oraș: transportul public. Străzi întregi din oraș ar putea fi eliberate dacă s-ar acorda atenția cuvenită transportului public. Mulți spun că nu și-ar dori să renunțe la mașina personală. Nici nu e necesar. E important ca cei care și-ar dori să facă asta să o poată face în mod eficient. Să aibă parte de un transport modern, sigur, confortabil, rapid și cât mai puțin poluant. Asta se traduce prin autobuze noi și prietenoase cu natura, benzi dedicate, mai multe linii de transport care să servească zone de interes din oraș și proximitate, timpi mai mici de așteptare pe rutele aglomerate, autobuze speciale pentru transportul elevilor la școală, o varietate mai mare de posibilități de achiziționare a biletului de călătorie, aplicații mobile și panouri în stații care să informeze în timp real ce autobuze urmează să vină și în câte minute. Doar așa transportul public ar putea deveni o alternativă reală pentru cât mai mulți sibieni.
În era tehnologiei și a vitezei, mulți dintre noi suntem într-o continuă mișcare contracronometru, așa că nu vrem să pierdem nici măcar un minut în voia sorții și alegem orice variantă care ne ușurează existența. Din acest punct de vedere, Sibiul e unul dintre acele orașe din România în care condițiile unei călătorii cu autobuzul au rămas agățate în trecut. Nici nu mai pomenesc de detalii de finețe, precum recurgerea la cultură pentru încurajarea folosirii transportului în comun. Da, se întâmplă la Viena, dar pentru noi e cale lungă până acolo.