Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/11/2018
Arhiva Zile si Nopti

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii #Top10 România: Mâncăruri Româneşti Share #Top10 România: Mâncăruri Româneşti


Top10 România: Top 10 Mâncăruri Româneşti

Ca în mai toate cazurile, bucătăria tradițională românească este rezultatul unor influențe venite dinspre toți vecinii (sau ocupanții), sintetizate și pigmentate cu elemente locale care i-au definit ulterior caracte­rul. Iată care sunt, în opinia redacției Zile și Nopți, cele mai populare mâncăruri românești.

1. CIORBĂ DE BURTĂ

Este una dintre cele mai speciale, dar și mai greu de preparat, mâncăruri din categoria ciorbelor. Ajunsă pe meleaguri românești cel mai probabil pe filieră otomană, a fost răstălmăcită de români prin adăugarea de lamâie (sau oțet), de zarzavaturi și, mai ales, de mult usturoi. Prin secolul 17 exista în zona Bucureștiului și o altfel de ciorbă, aproape similară ciorbei de burtă, numită „paceà”, preparată din picioare de oaie sau vițel (folosite și azi pentru o ciorbă perfecta), care era dreasă cu ou și oțet.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Ciorbă de burtă

2. SARMALE

Un alt preparat foarte răspândit în întregul bazin mediteraneean, preparat din carne tocată (porc, oaie, vită, pui etc) amestecată cu orez și mirodenii, învelită apoi în varză (de obicei murată) sau alte frunze, cum ar fi cele de viță de vie, spanac, ștevie sau chiar hrean. Există și varianta de post, în care carnea este înlocuită cu păsat. Conform tradiției, cele mai bune sarmale sunt cele gătite în oale de lut, la fundul căreia se pun bucăți de șoric afumat și frunze de cimbru și boabe de piper. În România, cea mai populară formă de servire a sarmalelor este cu mămăligă și smântână.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Sarmale cu mămăligă.

3. MICI

Produs specific pentru zona Balcanilor, cel mai probabil cu origini sârbești, dar dus la nivel de artă în România. Legenda spune că la noi au apărut în secolul 19, la restaurantul La Iordachi (celebru pentru cârnații săi), într-o zi în care au constatat că au rămas fără maț, astfel că au pus carne toccata și rulată direct pe grătar.

Preparați, de obicei, din mai multe tipuri de carne (vită, oaie, porc), dată de două ori prin mașină și amestecată apoi cu sare, piper, bicarbonat de sodiu, piper, cimbru, ienibahar și chimion, plus o fiertură din oase de vacă. Se servesc simplu, cu chifle și muștar, dar și cu mujdei, salată de varză, murături, hrean sau ardei iute.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Mici. Sursă foto: Wikipedia

4. MĂMĂLIGĂ CU BRÂNZĂ ȘI SMÂNTÂNĂ

Reprezintă probabil cel mai popular aperitiv în orice restaurant cu specific românesc, dar nelipsit nici din casele românilor de pretutindeni. Simplu de preparat și foarte gustos, reprezintă un fel de mâncare sățios și foarte pe placul celor mici. Se poate folosi orice fel de brânză, de la telemea și caș dulce și până la brânză proaspătă sau de burduf.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Mămăligă cu brânză. Sursă foto: Wikipedia

5. CIORBĂ DE POTROACE

Este una dintre cele mai specifice ciorbe din bucătăria românească tradițională. Se prepară doar din măruntaie de pasăre (curcan, gâscă, pui, rață etc), iar caracteristica principală este acrirea cu zeamă de varză care, practic, înlocuiește borșul folosit la alte feluri de ciorbe. Ingredientele principale sunt, așa cum sugerează și numele, potroacele, adică măruntaie de pasăre – aripi, pipote, picioare, inimi, gât etc.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Foto: Wikipedia

6. CÂRNAȚI DE PLEȘCOI

Originari din localitatea buzoiană Pleșcoi, cea care le dă și numele, acești cârnați semiuscați sunt preparați din carne de oaie și multe condimente, cele mai populare fiind boiaua de ardei și usturoiul. Unii producători folosesc și un amestec de carne de oaie și de vită (maxim o treime din amestec), mai ales în cazurile în care carnea de oaie este prea grasă.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Sursă foto: www.carnatiplescoi.ro

7. TOCHITURĂ

Reprezintă un fel tradițional foarte apreciat, mai ales în lunile reci de iarnă, datorită conținutului ridicat de grăsimi și proteine. Se prepară din carne (porc, vițel, vită, pasăre), costiță (proaspătă sau afumată), organe (ficat, rinichi, inimă, splină), cârnați (proaspeți sau afumați), toate prăjite la tigaie sau la ceaun. Se servește cu mămăligă, ouă ochiuri și brânză de burduf sau telemea, plus murături și/sau mujdei de usturoi.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Tochitură molovenească, cu mămăligă, brânză și ou.

8. PIFTIE

Piftia, o gustare rece, reprezintă unul dintre cele mai populare feluri gătite de români pentru Crăciun. Practic, este o specialitate din carne și legume în aspic, obținută prin fierberea îndelungată a bucăților de carne împreună cu tot cu oase și cartilagii, alături de legume și condimente, până se obține o zeamă groasă, gelatinoasă, care este aranjată cu usturoi și apoi se toarnă în forme și se pune la frigider. Se poate prepara din orice tip de carne.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Răcituri moldovenești. Sursă foto: tarabucatelor.ro

9. COLIVĂ

Este un aliment (dulce, ca un desert) preparat din grâu sau orz fierte și îndulcite cu miere sau zahăr, ornată de obicei cu bombonele sau fondante, folosit exclusiv în ritualuri religioase. Coliva este o ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, și este elementul principal în orice slujbă pentru pomenirea morților. Nu în ultimul rând, este unul dintre puținele elemente atractive pentru copiii cărați de părinți sau bunici pe la slujbe.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Colivă

10. IAHNIE DE FASOLE

Unul dintre cele mai întâlnite feluri de mâncare, mai ales în zonele rurale, dar nu lipsește nici din meniurile restaurantelor tradiționale. Ajunsă la noi pe filieră turcă – bulgară, iahnia este un fel principal foarte sățios și foarte gustos. Se servește cu ciolan de porc, costiță afumată sau cârnați (afumați sau proaspeți) și se poate mânca cu pâine sau mămăligă și merge de minune cu murături.

#Top10 România: Mâncăruri Româneşti
Ciolan afumat și iahnie de fasole. Foto: Restaurant Ceasu’ Rău, Brașov.
  • Articol de Cătălin Toader

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută