Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/10/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Marius Raica

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Marius Raica Share Interviu cu Marius Raica


Marius Raica nu mai are nevoie de nicio prezentare în lumea sportului sibian. Fost halterofil de performanță, dumnealui este astăzi administrator al RActiv Sport Center Sibiu și președintele clubului sportiv Activ Sibiu. În paralel este arbitru internațional, pregătește sportivi pentru campionate de powerlifting și organizează evenimente cu greutate. La propriu.

 

”Mulți sibieni au început să simtă că este mai avantajos să aibă grijă de sănătatea lor practicând sport, decât să umble prin cabinetele medicale”

 

Mai fac sibienii sport?

Eu aș zice că da, mai ales în ultima vreme. Chiar am constatat o creștere în ultimul an în sala RActiv, o creștere pe care aș estima-o la 10%. Nu știu dacă asta datorează faptului că noi ne menținem sala la un standard înalt de curățenie și atenției pe care o acordăm aparatelor, sau dacă efectiv mulți dintre sibieni au început să simtă faptul că este mai avantajos să aibă grijă de sănătatea lor practicând sport, decât să umble prin cabinetele medicale, să se vindece eventual, cu cheltuieli mari și medicamente multe.

 

Vi se întâmplă să vă uitați pe stradă, prin Sibiu, și să vedeți cu tristețe copii obezi, tineri cocoșați, sau cu alte probleme cauzate de lipsa mișcării și a sportului?

Da, chiar mi se întâmplă și asta este o mare problemă. Discutam recent cu cineva despre lipsa orelor de educație fizică în școli. Fiecare poate să vadă aceste efecte. Uitați-vă la copiii din ziua de astăzi, abia mai știu să alerge, abia mai știu să sară, nu știu să facă o genuflexiune, dar ar trebui să ridice, cum era pe vremuri, o ladă cu sticle de sifon, care nu are mai mult de trei kilograme, efectiv nu ar putea sau și-ar distruge spatele. Din acest motiv eu la sală chiar am mare grijă cu lucrurile acestea elementare, cum să faci o îndreptare, o genuflexiune corectă…

 

Adică cine vine la dvs. începe cu ABC-ul…

Așa ar trebui, deși mulți nici nu vor să asculte. Dar cine vrea să învețe și să lucreze corect, așa ar trebui.

 

Ce caută sibienii care vin să facă sport? Să slăbească rapid, să arate bine, să își umfle mușchii?

Într-o sală vin, după părerea mea, două feluri de oameni. În primul rând sunt cei axați pe performanța proprie. Aceștia vin, cumva se izolează de cei din jur, eventual își pun căștile cu muzica în urechi și își văd de treaba lor. Transpiră, muncesc din greu, se spală și pleacă. N-au aproape nicio interacțiune cu ceilalți. Aceștia sunt puțini, sunt nucleul dur să zicem, ei știu exact ce vor de la o sală de sport. Apoi sunt cei din a doua categorie, persoanele care urmăresc să-și modifice puțin standardul de viață, prin mișcare, fitness, chiar prin socializare. Pe aceștia îi mai vezi cu un telefon în mână, mai pun câte o poză pe facebook, că uite ce am făcut eu, deci pentru ei este un mod de a-și trăi plăcut viața fără să aibă pretenții la performanță.

 

Pe de altă parte nu orice om își dorește performanță, mulți poate vor doar să fie puțin mai în formă…

Da, dar pe de altă parte, haideți să ne gândim un pic. Cine face azi ceva neeficient? Ceva făcut doar să fie? Timpul trece pentru fiecare dintre noi, indiferent că vrem sau nu vrem. Și atunci, dacă tot îl avem și tot facem ceva, nu ar fi rău să facem o treabă așa cum trebuie. O viață avem, haideți să folosim timpul cât mai eficient posibil.

 

Prin ce vă diferențiați față de alte săli sportive din Sibiu? Ce oferiți în plus?

Acum nu are rost să mă apuc să explic ce aparate avem noi, câte dintre ele sunt unice în Sibiu, nu vreau nici să vorbesc prea mult despre cum știm să le folosim sau despre antrenorii pe care îi avem, care sunt oameni cu experiență în zona sportului și care stau la dispoziție gratuit celor care au abonamente la noi. Dar eu cred că cine vine la noi simte suflul sportului, adică o sală din aceasta de fitness poate fi văzută ca o afacere, în care contează doar câți întră și mai ales câți bani scoate, sau poate fi văzută ca o modalitate de exprimare a pasiunii, pasiune dură la nivel de afacere dar cu tendințe spre performanțe sportive. Și eu cam așa văd RActiv. Aici se practică și sport de performanță, dar se face și fitness pentru toată lumea.

 

Interviu realizat de Ștefan Dobre

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută