de Andreea R.Hosu
Vineri. E seară de film. O dramă controversată se pregătește să strângă la unison într-un același sentiment, publicul. Pe arădeni. După ce a deschis TIFF 2018, chiar în prezența regizorului, apare și aici, la Grădina de Vară a Cinematografului Arta. Conflictul israeliano-palestinian deși e departe, nu există om care să nu fi auzit despre el.
Dar filmul e altfel: soldații,tații și fiii unei națiuni nu este o poveste cu prizonieri, ci una amuzantă. Regizorul călătoriei în aceste depărtări controversate este Samuel Moaz și declară prin tehnică imagistică, scenariu, dialog și repere istorice, un ”statement” al unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la război.
În cele ce urmează, filmul devine o comedie neagră: soldați israelieni plictisiți de misiunea lor în mijlocul deșertului, și mușamalizări ale morții unor tineri palestinieni care au scandalizat Guvernul Israelian. Zoom-out: conflictul israeliano-palestinian e departe.
Între timp, fapt real: oficialii statului Israel, scandalizați de scene din film, au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a scote filmul de pe o listă de nominalizări pentru Cel mai bun film străin. Apoi a fost boicotat evenimentul de deschidere a Festivalului de Film israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusiă proiecția acestui melanj de luciditate, istorie, controversă și focus pe psihologia umană: Foxtrot.
Premiile cu care azi se laudă acest film: 16, și alte 14 nominalizări, regizorul câștigându-și renume internațional încă o dată, după succesul debutului său cu ”Lebanon” în 2009., premiat cu Leul de Aur la Veneția. De neratat!