În perioada 14 – 16 iunie, la Sala Palatului, s-a desfășurat prima ediție a workshop-ul Masterclass de gestică dirijorală susținut de reputatul dirijor Ion Marin, Fondatorul Programului Național Cantus Mundi și Președintele de Onoare al Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.
Acest curs de perfecționare dirijorală s-a adresat exclusiv dirijorilor din Programul Național Cantus Mundi și a fost oferit cu titlu de gratuitate membrilor acestei rețele, ca instrument educativ de înaltă clasă pentru toți dirijorii care vor să se perfecționeze.
De-a lungul celor 3 zile de curs intensiv, maestrul Ion Marin a prezentat informații relevante despre dezvoltarea abilităților gestuale dirijorale, dar și despre latura psiho-pedagogică a acestei meserii. Structura cursului a fost una interactivă, bazată pe dialog continuu, iar fiecare noțiune prezentată de către dirijorul Ion Marin a fost apoi exemplificată pe repertoriul ales, cu ajutorul a câtorva membri ai Corului Madrigal.
Ceea ce am urmărit cu dirijorii din Programul Național Cantus Mundi a fost să îi învăț care sunt etapele muncii unui dirijor cu sine însuși, la cât de multe lucruri trebuie să se gândească în același timp, practic o luare de conștiință a cine este de fapt dirijorul, care sunt funcțiile lui și ce anume se așteaptă de la el. O formă de a îi învăța pe dirijorii să gândească în perspectivă, să se pună în pielea coriștilor, a publicului, a compozitorului și a-și descoperi unicitatea corpului ca instrument care face muzică.
(Ion Marin)
Cei 40 de diriijori, membri ai Programului Național Cantus Mundi, selectați în urma evaluării CV-urilor de către specialiștii Corului Madrigal, au beneficiat de o experiență inedită, acumulând cunoștințe indispensabile în formarea profesională a oricărui dirijor.
Ion Marin este unul dintre puţinii dirijori care au atins celebritatea la nivel mondial, atât în aria simfonică, precum şi în cea a operei. A colaborat cu mulţi dintre cei mai buni solişti ai lumii, precum Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Renee Fleming, Waltraud Meier, Jessye Norman, Cecilia Bartoli, Jonas Kaufmann, Thomas Hampson, Ruggero Raimondi, Roberto Alagna și Dimitri Hvorostovsky.
Programul Național Cantus Mundi a fost înființat în anul 2011 la inițiativa dirijorului Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal. În 2014, Programul Național Cantus Mundi a devenit, prin Hotărâre de Guvern, o Direcție în cadrul instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. În 2018, anul în care România celebrează Centenarul Marii Uniri, Programul Național Cantus Mundi va însuma 4100 de dirijori și 250.000 de coriști din cele 41 de județe ale României.