Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Recomandare de carte | „Pantere parfumate”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Recomandare de carte | „Pantere parfumate” Share Recomandare de carte | „Pantere parfumate”


„Pantere parfumate” (Polirom, 2017) de Dan Alexe e un excepţional roman de aventuri, existenţial, de dragoste, despre artă şi artişti şi artistic de călătorie.

Naratorul, un regizor belgian de origine română, porneşte pe urmele lui Dumas în călătoria sa prin Rusia şi Caucaz (din aceleaşi motive: rămîn faliţi şi vor să dea lovitura, Dumas – cu jurnalul, el – cu documentarul). Filmul ar fi trebuit să aibă doar text de-al lui Dumas şi incantaţii filmate în Cecenia, fără muzici şi alte faze.

" "

Mihail Vakulovski, Petronela Rotar și Dan Alexe la lansarea de la Humanitas Brașov

Cartea are două linii principale de subiect: (I) călătoria de la Moscova la Constanţa, via Caucaz şi (II) dragostea cu Eva, o nimfomană bucureşteancă, pe care o ia în această călătorie periculoasă plină de învăţăminte (+visele, amintirile şi nenumăratele trimiteri istorice și culturale).

După această aventură periculoasă şi spectaculoasă, protagonistul pierde totul: casa din Belgia îi este incendiată de albanezii de la care s-a împrumutat; dragostea – Eva, după experienţele caucaziene traumatizante, îl părăseşte; filmul documentar la care a muncit atîta nu va mai apărea niciodată (ca să poată să se întoarcă acasă, cedează tot ce are, inclusiv camera de filmat).

Un roman cinematografic care trebuie neapărat tradus, spre binele literaturii române. Deocamdată, citiţi originalul.

Mihail Vakulovski 
scriitor, traducător din literatura rusă, 
fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! (www.tiuk.reea.net) 
şi al CenaKLUb-ului Tiuk

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută