Pe Ciprian Mihai Necula îl știm, cu siguranță, de la emisiunea „Chefi la cuțite”. Gătește cu pasiune nemaiîntâlnită și anul acesta împlinește 20 de ani de când viața lui înseamnă bucătărie. La Casa Hirscher lucrează din 2008, dar a avut și o pauză de 4 ani, timp pe care și l-a petrecut în Germania. Nu există ceva ce nu ar găti, dar preferă peștele și fructele de mare. Vrea să participe la WGS Best Plate Challenge și îl vedem în curând la Arena Bucătarilor.
Cum s-a născut pasiunea ta pentru bucătărie și de cei ai ales această carieră?
Nu a fost neapărat pasiune, m-am angajat pentru că trebuia să am un job. Am început la vase, după care am trecut la salate și mâncăruri complexe. Acum da, s-a transformat în pasiune, deși la început nu a fost așa.
Ce îți place cel mai mult să gătești și pentru cine, pentru clienți sau acasă, pentru familie?
Peștele și fructele de mare sunt favoritele. Fiecare client e parte din familia mea. La urma urmei, trebuie să fiu eu mulțumit de tot ce scot din bucătărie, să le ofer ceva ce aș mânca și eu.
Cum ți se pare bucătăria românească, poate în comparație cu cea internațională?
Noi suntem setați pe carne și cartofi, cu greu renunțăm la ele. Dar dacă le iei pe fiecare în parte, toate au plusuri și minusuri. Nu sunt fascinat de bucătăria românească, dar ciorbele îmi plac foarte mult.
Ce restaurant din Brașov ne recomanzi, în afară de cel unde lucrezi?
Nu aș recomanda altceva, recomand ceea ce fac eu pentru că știu ce și cum pun în farfurie, știu munca pe care o depun pentru fiecare element în parte.
Ce preparat trebuie să încercăm neapărat din bucătăria localului unde lucrezi?
Cred că toate au ceva aparte; lăsând deoparte banalele paste, care nu sunt deloc banale, căci aici sunt făcute în casă, am încercat să aducem un plus la carne, la pește, folosim sous-vide-ul care dă altă textură și alt gust, avem câteva ingrediente secrete care aduc un plus. Mi-e greu să recomand, căci tot ce facem aici, cu modestie spun, îmi place foarte mult.
Ce secret din bucătăria ta ne poți împărtăși?
Secretul cred că e atenția la detalii. Și asta e valabil pentru orice, carne, pește, orice. Chiar și o floare poate să îți schimbe farfuria, deși poate ai același preparat ca altcineva. Micul detaliu poate face diferența în ochii clientului. Curățenia, service-ul, modul de prezentare, toate acestea te fac să percepi altfel ce ai în farfurie.