Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/04/2018
Arhiva Zile si Nopti

Evenimente culturale dedicate Centenarului la Brașov

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Evenimente culturale dedicate Centenarului la Brașov Share Evenimente culturale dedicate Centenarului la Brașov


Muzeul Județean de Istorie Brașov a pregătit, cu prilejul Centenarului, numeroase expoziții: „Regina Maria, simbol al României Mari” și „Brașov, capitala României Mari?”, expoziții temporare organizate în Casa Sfatului, în perioada octombrie 2018 – iulie 2019.

La 1 decembrie 2018, în Piața Sfatului va fi deschisă expoziția outdoor de fotografie istorică „Brașov 100”. Un eveniment de importanță națională dedicat aniversării istorice este redarea clădirii Olimpia circuitului cultural în august 2018, prin deschiderea expoziției permanente „Olimpia – Muzeul sportului și turismului montan”, o cronologie în imagini și piese istorice a sportului brașovean în context european, de la sfârșitul sec. al XIX-lea până în prezent. 

În timpul verii, la Casa Sfatului va fi deschisă expoziția temporară „Minorități etnice în cultura vizuală – focus România”. Tot aici este găzduită până în decembrie expoziția temporară de fotografie istorică „Regele Mihai I (1921 – 2017)”.

Expozițiile „Brașov 1987” și „Orașul Stalin”, cu tematici care au marcat istoria Centenarului României, vor rămâne la Casa Sfatului până în luna octombrie. Filmul documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, co-producție Muzeul Judeţean de Istorie Braşov și TVR, va fi prezentat pe parcursul anului la Sibiu, Iași, București, Timișoara, Katowice și Paris. Festivalul internațional de reconstituire istorică Brașov, ediția a III-a, se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie, în Piața Sfatului sub forma unei tabere militare, cu participarea mai multor asociații de reconstituire istorică din țară și străinătate, și în Centrul Cultural Reduta cu concerte inspirate din muzica interbelică. 

Muzeul de Etnografie Brașov a pregătit opt evenimente culturale care onorează Anul Centenar 2018. Expoziția temporară „Ii Aidoma”, programată în intervalul 1-30 august, la Muzeul Civilizației Urbane, este un proiect care urmărește să ridice nivelul artistic de replicare a decorării iilor românești de către asociații de femei din România.

Expoziția „Românii din Rupea la Marea Unire de la Alba Iulia în 1918” organizată la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea va pune în evidență participarea rupenilor la momentul istoric 1 Decembrie 1918 prin interviuri, fotografii și documente. Pe această temă va avea loc și un concurs pentru școlile din zona Cohalm, ai cărui câștigători vor fi aflați în decembrie, în cadrul unei gale festive.

Expoziția temporară „Înființarea Muzeului Astra din Brașov în 1938 și elita românească”, programată în perioada 15 septembrie 2018 – 1 aprilie 2019 la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, va evidenția efortul de edificare a instituțiilor culturale românești din Transilvania, după Unirea din 1918. Vor fi prezentate documente și exponate inedite care evocă interesul intelectualilor români din Brașov pentru afirmarea identității românești, acestea urmând să facă obiectul unui concurs destinat elevilor din școlile județului. Expozitia temporară „Prezența Mocanilor săceleni în Basarabia și Dobrogea”, care va putea fi vizitată în perioada 10 octombrie 2018 – 1 martie 2019, la Muzeul Etnografic Săcele, precum și cea intitulată „Traditii Românesti în zona secuimii – satul Voșlobeni, jud. Harghita”, care va fi deschisă între 1 decembrie 2018 – 15 februarie 2019, la Muzeul de Etnografie Brașov, sunt alte două manifestări care vorbesc despre specificul identitar românesc. 

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov și-a programat opt evenimente sub semnul Centenarului. În perioada 2 februarie – 29 mai poate fi vizitată expoziția „Arta din tranșee. Fenomenul Trench Art”, care include fotografii și obiecte legate de Primul Război Mondial: obuze, cartușe și lăzi de muniție transformate de soldați în obiecte de artă și de uz casnic.

În zilele de 24 – 25 mai va avea loc cea de-a XVII-a ediție a sesiunii științifice de comunicări „Țara Bârsei”, a cărei tematică va fi legată atât de Centenarul României Mari, cât și de aniversarea a 50 de ani de la înființarea muzeului, în urma căreia va fi tipărit nr. 17 al anuarului științific Țara Bârsei.

În 12 iunie este planificat vernisajul expoziției interactive „Pe drumul spre Marea Unire”, care va pune accentul pe aportul Mureșenilor la realizarea României Mari. Expoziția va rămâne deschisă până în 1 martie 2019. Sub genericul „România e acasă”, Casa „Ștefan Baciu” (secție a muzeului) va găzdui un program expozițional dedicat unor valori ale culturii române consacrate în afara țării: Ștefan Baciu, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Panait Istrati și Ioan Petru Culianu. 

Muzeul de Artă Brașov serbează 100 de ani de România Mare cu trei evenimente expoziționale: „Centenarul femeilor din arta românească”, expoziție a PostModernism Museum care poate fi vizitată în intervalul 8 martie – 27 mai; „Centenart”, un eveniment dedicat artelor vizuale, programată în intervalul 23 noiembrie 2018 – 17 februarie 2019; Centenarul Marii Uniri reflectat în lucrări din colecția Muzeului de Artă Brașov, expoziție de pictură care va fi deschisă publicului în perioada 30 noiembrie 2018 – 17 februarie 2019.

Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov are programat, în luna iunie, manifestarea „Marea Unire în ediții sub egida bibliotecii”, prin intermediul căreia instituția va promova propriile produse culturale atât către beneficiarii brașoveni, cât și către bibliotecarii români și care se va finaliza cu editarea unui album adresat profesorilor și elevilor. Tot în iunie este programat vernisajul unei expoziții outdoor cu caracter aniversar, pe tema Centenarului. Ea va cuprinde informații și imagini despre personalitățile din Brașov și din țară care au jucat un rol însemnat în anul 1918. În luna septembrie, sub titlul „Jurnal Valeriu Braniște” va fi lansată o aplicație informatică (QR code) cu un album destinat unuia din cei mai importanți făuritori ai României Mari – Valeriu Braniște, brașovean prin naștere, implicat în lupta pentru idealul național, în Bucovina și Banat. Nu în ultimul rând, revista Astra va avea un număr festiv în luna noiembrie pe tema Centenarului.

Centrul Cultural „Reduta” are în agendă nouă evenimente sub egida Centenarului. În zilele de 11-12 mai, muzica folk își face loc pe scena „Redutei” prin Festivalul „Patria”, la care invitați vor fi Victor Socaciu, Maria Gheorghiu, Trupa Calendar și Grupul folk „Om bun”. Urmează INTER ASSSO – Congresul Internațional al Foștilor Deținuți Politici (24-27 iunie), și expoziția de artă fotografică itinerantă „Comorile României” (15-30 iunie). Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în 24 iunie, printr-o expoziţie tematică şi un spectacol în Piața Sfatului.

În 14 iulie, de Ziua Multiculturalității, „Celebrăm România” – eveniment realizat în Piața Sfatului, în cadrul Festivalului internațional de folclor „Garofița Pietrei Craiului”. Cel de-al IV-lea Congres Internațional de Numismatică, anunțat pentru perioada 10-13 octombrie, poartă titlul „100 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia”. Dan Puric va reveni la Brașov în noiembrie, în cadrul conferinței-spectacol „Se ridică ȚARA!”, în timp ce Mihai Neamțu va susține conferințe itinerante la Brașov, Codlea, Făgăraș, Rupea și Săcele, în perioada septembrie – decembrie 2018. Prima ediție a Festivalului Naţional de Teatru „Scenele Memoriei” este programat în perioada 1-7 octombrie 2018. În ziua Centenarului, 1 decembrie 2018, sala mare a Centrului Cultural „Reduta” va găzdui tradiționalul spectacol folcloric „Veniţi la marea sărbătoare!”.

Cinci evenimente din agenda culturală a Școlii Populare de Arte și Meserii „Tiberiu Brediceanu” Brașov sunt puse sub semnul celor 100 de ani de la Marea Unire. În perioada mai – decembrie, lucrările realizate de elevii claselor de arte plastice (sculptură, ceramică, fotografie, grafică, pictură, artă decorativă și design vestimentar) vor fi expuse în cadrul unei expoziții având ca temă Centenarul, care va fi itinerată la Centrul Cultural „Reduta” și la colegii naționale, licee și școli generale din județul Brașov.

Un spectacol de teatru inspirat din lirica românească pe tema Marii Uniri și a Primului Război Mondial va fi pus în scenă în perioada octombrie – decembrie 2018, la sediul istituției. Un proiect cultural complex este cel intitulat „Program de afirmare a identității românești în Transilvania – înființarea instituțiilor culturale după 1918 la Brașov – instituții, ctitori, programe, colecții”. Acesta va fi prezentat în 5 noiembrie, la „Reduta”. Ideea centrală a proiectului este sărbătorirea celor 90 de ani de la înființarea Conservatorului Astra 1928-2018, prin editarea de broșuri, reviste și materiale promoționale, realizarea unui spectacol și vernisajul unei expoziții. În perioada noiembrie – decembrie 2018 este programat un spectacol comemorativ care va avea loc la Monumentul Eroilor Români din Primul și al Doilea Război Mondial, obiectiv amplasat în biserica ortodoxă din comuna Dumbrăvița.

În ziua de 2 decembrie 2018, pe scena Centrului Cultural „Reduta” se va desfășura un spectacol artistic cu ocazia aniversării a 100 de ani de la făurirea României Mari, ai cărui protagoniști vor fi elevii școlii.

Informații complete pe bizbrasov.ro.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută