Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/03/2018
Arhiva Zile si Nopti

Șapte locuri sfinte din Sibiu și împrejurimi unde poți întâmpina Învierea!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Șapte locuri sfinte din Sibiu și împrejurimi unde poți întâmpina Învierea! Share Șapte locuri sfinte din Sibiu și împrejurimi unde poți întâmpina Învierea!


Noaptea de Înviere e un moment de o mare însemnătate pentru creștinii de pretutindeni. Aceasta reprezintă Învierea lui Iisus Hristos din mormântul în care a fost așezat după ce și-a dat viața pe crucea pe care a fost răstignit pe dealul Golgota din Ierusalim.

În acest an, învierea are loc în noaptea de sâmbătă (7 aprilie) spre duminică (8 aprilie) și e un bun prilej pentru membrii familiei să se reunească și să participe la slujbă împreună. Dacă nu știți unde să petreceți această noapte sfântă, vă prezentăm câteva biserici, schituri și mănăstiri din Sibiu și împrejurimi unde vă puteți bucura de sărbătoarea Paștelui.

Mii de sibieni aleg să participe an de an la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană ”Sfânta Treime”, care domină de mai bine de un secol centrul Sibiului. Slujba va fi oficiată, ca de fiecare dată, de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Credincioșii sibieni sunt invitați să ia Sfânta Lumină și de la Biserica din Bezded, unul dintre monumentele de referință din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Biserica e construită integral din lemn și e datată din secolul al XVIII-lea.

Pentru cei care aleg să evite aglomerația orașului și să petreacă sărbătoarea Învierii Domnului într-un loc mai liniștit, în care să se simte mai aproape de cele sfinte, o destinație poate fi Bisericuța din Păltiniș cu hramul ”Schimbarea la Față a Domnului”, situată la 1350 de metri altitudine. Dacă alegeți să înnoptați în stațiune, a doua zi vă puteți bucura și de spectacolul reînvierii naturii. În plus, în imediata apropiere a schitului se află locul de veci al filosofului Constantin Noica. Tot în inima naturii se află și Mănăstirea cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Măgura, situată pe teritoriul administrativ al comunei Jina, la 1180 de metri altitudine şi la 17 kilometri distanţă de Jina. Credincioșii găsesc aici un loc binecuvântat de Dumnezeu, așezat în munții de la granița dintre județul Sibiu și județul Alba.

În Rășinari sunt așteptați mii de localnici și turiști să primească vestea Învierii și să participe la un obicei vechi de zeci de ani care succede slujba. Aici, imediat după ce oamenii iau lumină, au obligația să o ducă și în cimitir, iar cum în Rășinari sunt trei biserici, oamenii se împart în noaptea de Înviere, se duc la cimitire și atunci se face un val de lumină pe dealurile comunei. Un alt loc de poveste unde puteți participa la slujba de Înviere e Biserica ”Sf. Mihail și Gavril” din Gura Râului, construită în 1887. Turnul acesteia se observă încă de departe, de pe colinele înconjurătoare. Biserica e un amestec de stil bizantin şi baroc, iar turnul cu elemente gotice a fost înălţat după modelul celor săseşti din Transilvania.

Una dintre cele mai frumoase mănăstiri la care se poate ajunge rapid din Sibiu e Mănăstirea Cozia din județul Vâlcea, aflată la o distanță de aproximativ 66 de kilometri. A fost ridicată în secolul XIV-lea de Mircea cel Bătrân la loc de liniște și siguranță, pe Valea Oltului, în apropierea muntelui.

Pretutindeni, cei care merg la slujba Învierii se spală cu apă proaspătă în care s-a pus măcar un ou roşu şi câţiva bani de aur sau argint, în eventualitatea în care au. Oul roşu înseamnă să fie uşori şi sănătoşi ca oul, să le meargă bine pe parcursul anului şi să fie curaţi ca aurul sau argintul.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută