Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/01/2018
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Costel

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Costel Share Interviu cu Costel


Costel Bojog este stand-up comediant, actor, cunoscut pentru glumele sale desprinse din cotidian.

La ora actuală prezintă pe scenele din țară spectacolul, intitulat „Undeva la mijloc”, în care abordează subiecte variate precum drepturile LGBT, copilăria lui Costel și multe altele, însă ca de fiecare dată, cu mult talent. Costel a urcat și pe scena de la Brașov la finalul anului trecut.

 

În primul rând, am înțeles de fapt că ai început să faci Politehnica și că după aia te-ai lăsat.

Am început să fac politehnica, am terminat facultatea, doar că nu mi-am luat toate examenele și nu mi-am dat lucrarea de licență. Dar am făcut șase ani, adică n-am plecat în anul trei și am renunțat la facultate. Am făcut cei cinci ani plus încă unul și în anul 3 am dat peste Octavian Strunilă, zis și Goga, care m-a introdus în lumea super bine cunoscută mie, în prezent, de stand-up comedy de la Café Deco, în anul 2003/2004. Atunci am început să fac stand-up într-o trupă, în care erau și Bobo, Cristian Dumitru, Bordea, Mihăluș. Făceam spectacole în incinta Teatrului Național. Prima noastră ieșire a fost la Roland Garros și club Diesel în Cluj. A fost foarte interesant. Ne-a dus Dan Chișu, care se ocupa de noi în perioada respectivă. Ulterior ne-am sortat și am rămas inițial cu Bobo, Vio și Teo, prima formulă a trupei Deco. După ceva vreme, Bobo ne-a părăsit și am rămas doar noi trei.

De unde numele „Undeva la mijloc”?

Numele „Undeva la mijloc” are cumva legătură și cu faptul că am ajuns oarecum într-un punct de mijloc al vieții, o înțelegere de mijloc. Totul e undeva la mijloc. Trebuie să îi înțelegi pe toți și totul e legat de gluma pro si contra gay. Am observat că noi fiind o țară tânără oarecum, din punctul ăsta de vedere, neintrând în contact cu oamenii ăștia, acum nu înțelegem. Intenția mea, atunci când am scris gluma respectivă a fost că eu sunt undeva la mijloc în privința asta pentru că nu sunt nici împotriva lor,  dar nici nu pot să-i înțeleg. Eu sunt super tolerant, îi accept și mi se pare că ar trebui să aibă drepturi ca fiecare în parte, doar că e ceva ce nu ține de mine și nu pricep.

Pe cine admiri când vine vorba de stand-up, atât în plan național, cât și în plan internațional?

Tot colegii mei, care au ajuns la un punct okay în cariera lor și aici enumăr pe  Vio, Bobo, pe Micuțu, pe Bordea, pe Badea, pe Teo, pe Toma, pe Sergiu. Cristi Popescu îmi place foarte mult. Eu îi admir pe toți colegii cu care fac standup. Deja nu mai suntem în punctul în care să ne șicanăm, fiecare e la casa lui. Atâta timp cât încerci să faci stand-up din interiorul tău, nu să faci chestia asta doar pentru bani, eu te respect și te admir. Din străinătate sunt mulți. Nu am un top, dar sunt foarte mulți din diverse zone. Dintre comedianții de culoare, care au stilul lor propriu, amintesc pe Patrice O’Neal si Dave Chapelle. Apoi urmează britanicii cu Steward Lee, care este un scoțian, e Richard Pryor și George Carlin care făceau niște spectacole extraordinare. Acum mai sunt Brian Rieger, Bill Burr, Doug Stanhope. Sunt foarte mulți, care fac o treaba senzațională de foarte multă vreme. Pe unii dintre ei am și avut ocazia să îi vad live. Louis CK, să nu îl uităm, că parcă acum s-ar întâmpla cu scandalul celebru.

Ești și actor nu doar standupper. În ce producții te putem vedea în prezent?

Am jucat în sezonul 2 din „Ai noștri”, asta este ultima colaborare pe care am avut-o cu echipa de la PRO, doar că nu se mai face un al treilea sezon. Am mai avut apariții prin filmele lui Cristian Mungiu „4,3,2” și „Amintiri din epoca de aur”. Am mai jucat în niște filme de-ale lui Dan Chișu. Ca actor de teatru, doar in foarte puține piese. M-am axat mai mult pe stand-up și pe show-uri de improvizație. Astea mi-au adus mai multe satisfacții din toate punctele de vedere decât actoria de film, de teatru și așa mai departe. Am mai avut experiențe cu Serviciul Român de Comedie și cu Ai noștri, iar ei s-au oprit fix după ce am intrat, așa că am zis că nu mă mai bag.

Cu toate astea ce părere ai despre viitorul teatrului românesc?

Este senzațional teatrul românesc. Actorii de la Iași cu care am lucrat pentru serialul Ai noștri, Teodor Corban și Constantin Pușcașu, care sunt la teatrul din Iași și care sunt senzațional și au niște producții foarte faine. Sunt mare fan regizorul Mihai Frunză și toată echipa lui: Adrian Nicolae, Huțuleac Andrei, George Costin, Nicoleta Hâncu. E o echipa de oameni cu care lucrează, actori pe care îi cunoaște foarte bine și pe care îi distribuie în anumite piese. Hamlet-ul de la Metropolis e o bijuterie, îl recomand tuturor. Cred că cei care spun că ni se duc valorile și artiștii odată ce mor seniorii cred că sunt influențați de fotbalul românești, că odată cu generația de aur, s-a dus din ce în ce mai jos. În continuare avem teatru, festivaluri, cum e cel de la Sibiu care e internațional, adică e bine.

Pentru că știu că ai și doi copii, voiam să te întreb ce fel de părinte ești?

Sunt un părinte care exagerează foarte mult cu glumele lui pe scenă, despre educație și despre cum mă comport cu ai mei copii. Sunt un părinte care încearcă să fie acolo pentru copiii lui. Încerc să nu mă enervez cu ei, să am răbdare, să îi educ cum trebuie, să le fiu un model. Iar asta nu înseamnă doar să îi dai la o școală bună. Ei trebuie să te vadă pe tine și că în familie există iertare, respect, dragoste și înțelegere.

Dacă ai putea să reînvii pe cineva, pe cine și de ce?

N-aș învia pe nimeni. Nu, cred cu tărie că toate sunt  bine așezate și aliniate. Bine, ca un exercițiu de imaginație, pe Kurt Cobain și în mare parte, pe cei care s-au sinucis, i-aș întoarce ca să putem să îi urechem. Să le zicem că e mișto viața. Le-aș mai da o șansă, dar de fapt, cu toții o avem. Eu cred cu tărie în reîncarnare.

Ce carte ai în prezent pe noptieră?

Am cartea „Întâlniri solare” a lui Marianne Dubois, si mai citesc despre corpul astral, „Divina comedie”. Mai am și Biblia, pentru ca am o variantă mai okay tradusă. Astea sunt cărțile pe care le am pe dulăpiorul de lângă pat.

Ce planuri de viitor ai?

Să fac stand-up cât se poate, să scriu material pentru specialul următor, să filmez încă un show de stand-up. Să mă duc în vacanță, să se nască sănătoasă fetița mea, al treilea copil. Să le fie bine lor mei și tuturor în general.

Un mesaj pentru cititorii Zile și Nopți.

Să învățăm în fiecare moment să trăim.

Interviu de ANDREEA ARDELEAN

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută