Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/11/2017
Arhiva Zile si Nopti

Chestionar de #Brașov cu fotograful Andrei Paul

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Chestionar de #Brașov cu fotograful Andrei Paul Share Chestionar de #Brașov cu fotograful Andrei Paul


Andrei Paul este Berbec, îi place muzica rock (mai ales anii ‘60-’70) și încearcă să dea exemplul personal în viața de zi cu zi, înainte de a-i critica pe alții. Pe principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face“, pe care l-a învățat de la bunicul, când era foarte mic. Face fotografie din 2004, la modul serios din 2008. 

Ce îți place cel mai mult la Brașov?

Este un oraș civilizat, cu un Centru vechi colorat și din ce în ce mai plin de viață.

Recomandă 3 locuri pe care turiștii să le viziteze în Brașov.

Centrul Vechi, Tâmpa urcând pe Treptele lui Gabony, Prima Școală Românească pentru că există cu adevărat. 🙂

Unde bei cea mai bună cafea?

Cel mai mult îmi place pe strada Sf Ioan, la „Magazin cu cafea”.

Unde mănânci cel mai bine și ce?

Unde te țin buzunarele. Am mâncat un rizoto cu hribi și trufe absolut extraordinar la „Dei Frati”, pe strada dintre Piața Enescu și Piața Sfatului. Îmi place burgerul din „Passage”, în Răcădău. Mănânc șandvișuri reci extraordinare de la un mic magazinaș de produse italiene de pe Michael Weiss, pe partea dinspre Tâmpa, căruia noi îi spunem „La William” (după numele patronului). Mănânc și șaorma, dacă am chef, sau fast-food. Nu-mi mai place la Ceasul Rău, nu știu ce se întâmplă cu bucătarul lor. Sunt multe locuri în Brașov unde se mânâncă bine, anumite feluri, iar altele pot fi dezamăgitoare.

La ce festival ai vrea să mergi anul acesta în Brașov?

Am vrut să merg la „vibrate!festival”, la „Jazz and Blues Festival” (dar eram la mare), la Street Food (dezamăgitor, totuși, din punct de vedere al felurilor de mâncare), la Dracula Film , la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, la Săptămâna Comediei, la Strada dell’ Arte. N-am ajuns la Amural, deși e un festival interesant, mai ales când chiar le iese ce și-au propus. Încerc să nu ratez festivalurile din centrul vechi, în general. Regret că nu se mai țin Fatzada și Bohemian Square.

Care este locul preferat outdoor din Brașov?

De vreun an și ceva am reînnodat relația mea cu muntele. Deci, merg pe munte. Eu nu sunt brașovean „din născare“, așa că îmi place să descopăr județul sau munții din jur. Ca recomandare turistică „la îndemână“, Canionul Șapte Scări merită văzut măcar o dată în viață, deși a devenit foarte aglomerat mai ales după reamenajare.

Când ți se face dor de Brașov?

Mi se face dor de Brașov mai ales când mă întâlnesc cu bădărani sau mizerie și sărăcie în alte orașe din țară, când merg pe drumuri pline de gropi sau când îmi lipsește muntele, chiar și numai din peisaj.

De ce e fain să locuiești în Brașov?

Munte, aer curat (în ciuda statisticilor expirate care au circulat prin presă) oameni în mare măsură civilizați (mult peste media din orașele mari din România, cel puțin) – desigur, generalizez – turism, lume multă și colorată, din ce în ce mai multe localuri în care îți dorești să mergi, din ce în ce mai multe evenimente la care vrei să participi.

Ce nu îți place la Brașov?

Imobilitatea (ca să mă exprim eufemistic) locuitorilor în legătură cu participarea la orice chestie publică (mai ales festivaluri și evenimente). Le place mereu să pretindă că „n-au știut“, că „nu s-a popularizat“, indiferent câte campanii de promovare au fost în timpul ăsta. Moldovenii care nici la a doua generație n-au învățat nimic de la ardeleni. Bucureștenii care se poartă ca la ei acasă. „Importanții“ din viața publică locală, care merg gratis la evenimente la care ar putea și ar fi bine să plătească, doar ca să-și umple farfuria până la refuz cu mâncarea de protocol (Sunt cam tot ăia care consideră că e normal să-ți ia 12 lei pe un ceai la plic la cârciumă în centru, dar li se pare scump să dea câteva sute de lei pentru un serviciu care le sprijină afacerea). Dar asta e o bubă generală. Amețiții și miserupiștii din trafic. Lipsa unei piețe de muncă orientate spre altceva decât tehnică șI turism. A! Și „grapherii“ care măzgălesc ziduri cu tot felul de mesaje sau semnături tâmpite. (În schimb, tot respectul pentru cei care chiar iubesc arta și lasă ceva demn de admirat în urmă. De preferat, nu peste o fațadă proaspăt văruită).

Ce îți place cel mai tare să fotografiezi în Brașov?

Peisajul urban sau părți din el, mai ales porți, fațade, ziduri, străzile vechi, în special dacă sunt renovate așa cum scrie la carte. Centrul vechi mă uimește mereu.

Foto credit: Olesya Kuralova

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută