Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/10/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Anca Grădinariu, director artistic Dracula Film Festival

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Anca Grădinariu, director artistic Dracula Film Festival Share Interviu cu Anca Grădinariu, director artistic Dracula Film Festival


În intervalul 18-22 octombrie 2017, brașovenii vor vedea în exclusivitate filme horror și fantasy, la cea de-a V-a ediție Dracula Film Festival. Anca Grădinariu oferă în acest interviu detalii despre proiecțiile speciale, invitații străini și evenimentele conexe organizate în această perioadă la Brașov.

 

Cel mai important festival de film de la Brașov a ajuns la cea de-a V-a ediție. Ce ați pregătit anul acesta pentru cinefili?

Ca în fiecare an, ne prezentăm cu o competiție fioros de bună, diferența e că în 2017 am privilegiat comediile de groază și peliculele extravagante, mai mult decât horror-ul clasic. Avem avanpremiere naționale, filme în exclusivitate, secțiuni paralele deja tradiționale cum ar fi Masters of Horror și un record de invitați străini. Printre ei, regizorul cult Richard Stanley și vedeta americană Armand Assante. Detalii suculente găsiți atât pe pagina noastră de Facebook cât și pe site.  Sunt, din nou, foarte multe evenimente speciale, multe de văzut și de asimilat. Spuneam undeva că festivalul ăsta a crescut în 5 ediții cât altele în 20 și că a devenit un soi de căpcăun care ne devorează și pe noi. Ne vampirizează, dar ne dă și enorme satisfacţii.

Cine sunt criticii de film și oamenii din această industrie din spatele festivalului?

Suntem o echipă mică, dar extrem de legată. Fac selecția împreună cu criticii de film și vechii mei prieteni Alin Ludu Dumbravă și Cristi Mărculescu. Echipa din București se coordonează cu cea din Brașov, al cărei guru este Marian Gîlea, cel care a avut inspirata idee să facă acest festival.

Știm că vor fi filme în avanpremieră națională, așa că brașovenii vor avea șansa să le vadă înaintea tuturor. Dar care sunt proiecțiile exclusive, care vor fi proiectate doar la festival?

Double Date, Zombiology, Replace, Night of the Virgin, Misirlou, Dust Devil, Nymph, Hardware și nu știu dacă le-am epuizat pe toate.

Cine sunt invitații speciali ai festivalului?
Echipele filmelor din competiție, Richard Stanley, regizor și scenarist  cult, tânărul actor și regizor american Trevor Simms și, evident, Armand Assante.

La Cinemateca Patria vor avea loc de asemenea proiecții speciale. Care este tematica aleasă în acest an?

Revine secțiunea Masters of Horror cu un omagiu adus marilor George Romero și Tobe Hooper, cineaști horror geniali care ne-au părăsit anul acesta. Tot acolo putem vedea și scurtmetrajele din competiție și tributul adus lui Richard Stanley.

Și la Centrul Cultural Reduta vor fi filme cu și despre Dracula, dar și o zi specială cu scurtmetraje, horror gaming sau live drawing. Oferă-ne mai multe detalii.

E o zi de nebunie asiatică și se numește ALUCARD (Dracula citit invers), după anti-eroul vampir din seria manga și anime Hellsing, creată de Kouta Hirano.  Secțiunea a fost gândită de Marian Gîlea și sunt și eu foarte curioasă să văd exact ce-o să se întâmple.

Dracula Film Festival are și o secțiune de filme pentru copii. Ce vor vedea cei mici anul acesta?

Războiul stelelor – Episodul VII: Trezirea Forţei și avanpremiera The Little Vampire, în 3D.

Dacă ai fi spectator, la ce filme ai vrea să mergi negreșit?

Mi-aș luat concediu și aș merge la cât mai multe. Eu sunt extrem de entuziasmată de întreaga selecție dar, mai ales de competiția de anul ăsta. Aș vrea să aflu cât mai multe despre un cineast venerat, dar mai puțin cunoscut pe la noi ca Richard Stanley. Iar filmele în avanpremieră proiectate la închidere și la deschidere, realizate de maeștri ai filmului american și francez: Darren Aronofsky și Francois Ozon sunt „un must”.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută