Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/09/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Dan Cogălniceanu, directorul TSA

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Dan Cogălniceanu, directorul TSA Share Interviu cu Dan Cogălniceanu, directorul TSA


Teatrul „Sică Alexandrescu” va deschide noua stagiune cu premiera spectacolului „20 de minute cu îngerul”, de Alexandr Vampilov, pe 10 septembrie, ora 19:00. Înstituția are și un nou director, iar Dan Cogălniceanu a acceptat să ne acorde un interviu în care a povestit despre schimbările ce vor avea loc la TSA în perioada următoare, dar și despre Festivalul de Dramaturgie Contemporană ce va avea loc în luna noiembrie.

 

În sfârșit, Teatrul Sică Alexandrescu are director! Au fost doi ani dificili, şi pentru actori şi pentru public. Care e situația la teatru, acum, la început de stagiune? S-a detensionat atmosfera?

Au fost mai multe perioade dificile de-a lungul istoriei instituţiei din 1946 şi până acum. Cel mai important este că teatrul a rămas viu şi „încercările” prin care a trecut au fost demult uitate, publicului rămânându-i în memorie doar frumuseţea spectacolelor şi talentul artiştilor care au evoluat pe scenă de-a lungul timpului. Nu pot judeca activitatea teatrului „Sica Alexandrescu” decât raportat la momentul prezent şi cu privirea îndreptată înspre viitorul acestei instituţii.

După închiderea stagiunii trecute artiştii au luat o binemeritată pauză în vacanţa stagională. Acum se reîntorc la teatru cu chef de joc şi dorinţa de a reîntâlnit publicul braşovean, care le-a lipsit în această perioadă. Atmosfera este efervescentă, de creativitate artistică şi plină de dorinţa de a dovedi încă o dată publicului, că teatrul braşovean îşi merită locul în elita cultural-artistică.

Interviu cu Dan Cogălniceanu, directorul TSA

Care este principala misiune pe care vreți să o îndepliniți în această stagiune ca director?

Misiunea unei instituţii de cultură cum este teatrul nostru nu are conotaţie temporală ea trebuie îndeplinită tot timpul! Misiunea teatrului brașovean este să ofere producții teatrale diversificate, performante interpretativ şi valoroase cultural, prin creativitate și inovație, promovând actul artistic la nivel local și național, prin creșterea nivelului cultural al comunității, având rol formativ-educativ. Cât priveşte obiectivele care stau la baza îndeplinirii misiunii sunt gândite conform strategiei mele pe termen scurt, mediu şi lung. Principala mea grijă în momentul de faţă este reîntregirea trupei, a personalului tehnic şi administrativ pentru a putea să ne desfăşurăm activitatea la standarde de performanţă.

Aveți de gând să faceți schimbări la nivelul instituției?

Schimbările pe care doresc să le fac cât mai urgent sunt la nivelul dotărilor instituţiei prin îmbunatăţirea serviciilor culturale pe care le oferim, dar şi a dezvoltării capacităţilor de lucru ale teatrului. Spre exemplu, Teatrul are începând din această stagiune o nouă consolă de lumini modernă, care ne va permite să jucăm simultan în cele două săli de spectacol ale teatrului. Tot în aceeaşi idee, teatrul a fost dotat cu un sistem de redare şi mixare a sunetului foarte performant care va creşte calitatea producţiilor noastre. Şi nu în ultimul rând, pentru ca publicul să aibă confortul necesar vizionarii în condiţii optime a spectacolelor, teatrul va beneficia în curând de un sistem de climatizare şi aer condiţionat pentru Sala Studio.

Interviu cu Dan Cogălniceanu, directorul TSA

Din 10 septembrie publicul brașovean este așteptat din nou la spectacole. Care sunt noutățile acestei stagiuni?

Principala noutate a acestei stagiuni este faptul că vom reintroduce în repertoriul teatrului spectacolele dedicate copiilor mai mari sau mai mici, jucate la matineu măcar o dată pe lună. Nu aş vrea să dezvălui mai mult din surprizele pe care le pregătim publicului pentru această stagiune. Avem mai multe proiecte în plan, dar toate la timpul lor!

Pregătiți alte premiere în afară de „20 de minute cu îngerul”?

După cum am spus şi mai sus nu vă pot dezvălui deocamdată titluri, însă puteţi fi convinşi că vom avea mai multe evenimente şi bineînţeles alte premiere teatrale în această stagiune. Vă voi oferi totuşi un indiciu în acest sens: vom avea o ofertă diversificată în ceea ce priveşte genurile de spectacol montate la TSA, unele dintre ele fiind dintr-o categorie diferită faţă de cele cu care a fost obişnuit publicul braşovean.

Anul acesta va avea loc cea de-a 28-a ediție a Festivalului de Dramaturgie Contemporană. Primăria a dublat bugetul pentru că și festivalul dorește să crească în acest an. Ce detalii ne puteți oferi?

Ediţia de anul acesta va fi una specială, datorită faptului că am avut susţinerea autorităţii în a transforma acest eveniment de tradiţie într-un festival internaţional. Un festival de asemenea anvergură este un factor extrem de important pentru comunitate, prin deschiderea faţă de diversitatea culturală şi felul în care publicul se raportează la noile tendinţe în arta spectacolului, dar şi ca factor generator de profit pentru oraş. Astfel, Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană devine principalul program cultural pe care îl are în momentul de față instituţia. Cât priveşte bugetul F.I.D.C. , deocamdată el nu se poate compara cu bugetele altor festivaluri internaţionale, dar suntem convinşi că, an de an, va fi mai consistent odată cu dezvoltarea acestui eveniment multicultural, atât de important pentru oraşul nostru.

Interviu cu Dan Cogălniceanu, directorul TSA

Deși sunteți directorul teatrului acum, publicul va continua să vă vadă pe scenă, una din piese fiind chiar premiera de la începutul stagiunii, „20 de minute cu îngerul”. Acum munca e dublă și bănuiesc că actoria e pe primul plan. De ce ați ales să vă ocupați de managementul instituției?

Bineînţeles că spectatorii mă vor mai vedea pe scenă însă nu atât de des pe cât mi-aş dori, acum munca mea împărţindu-se între activitatea artistică şi partea administrativă. Ca artist îţi doreşti să evoluezi în condiţii optime de spectacol, dar pentru asta este nevoie şi de multă muncă de gospodărie, care de obicei nici nu se prea vede în exterior, nefiind cunoscută publicului. Am ales să mă ocup de managementul acestei instituţii pentru că îmi este foarte dragă, aici pe această scenă având unele din cele mai mari satisfacţii profesionale, într-o perioadă de glorie a acestui teatru. Îmi doresc ca spectacolele de mare valoare să pătrundă din nou în repertoriul teatrului şi Sică Alexandrescu să redevină teatrul iubit de public şi cu care braşovenii să se identifice. Îmi este foarte dor de timpul în care „Sică Alexandrescu” era un teatru reprezentativ prin producţiile sale şi recunoscut la nivel naţional.

Ce mesaj aveți pentru publicul din Brașov, atât în calitate de director cât și de actor al TSA?

VĂ AŞTEPTAM CU DRAG LA TEATRU!!!

_________________

Foto: Horia Petrașcu

Interviu de Theodora Ștefan

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.