Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/08/2017
Arhiva Zile si Nopti

Carte | „Pelinul negru”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Carte | „Pelinul negru” Share Carte | „Pelinul negru”


Pelinul negru de Ioana Nicolaie e un roman despre cum un eveniment istoric poate schimba radical soarta unor oameni simpli absolut nevinovaţi. O carte despre o fetiţă care se naşte la nici trei kilometri de Ucraina, în anul în care a explodat centrala atomică de la Cernobîl. O carte despre viaţa din şcolile speciale şi despre cum „omul e sub vremi”. Acţiunea romanului se petrece în trei ani, din clasa I pînă în clasa a III-a, în Bistriţa natală şi la şcoala specială din Buzău. Descrierile acestei şcoli sunt hiper realiste, cu scene dure şi violente. Trece prin experienţe dure, e marcată de întîmplări şi mai dureroase, ca violarea unei colege, sinuciderea alteia şi, în sfîrşit, luată acasă, e oripilată de tăierea porcului pe care-l vedea ca pe un frate, fapte care-o fac să-şi piardă şi graiul. Scriitoarea spune că romanul e autobiografic, fiindcă şi ea a copilărit, „fără nici cea mai mică bănuială”, într-o zonă contaminată radioactiv, f. aproape de tragedia din Cernobîl – pelinul negru sau iarba neagră, „căci explozia centralei nucleare din aprilie 1986 nu se putea petrece decît într-o zonă a negrului, a amărăciunii”. Pelinul negru e un roman deosebit şi special, care merită citit. Lectură utilă!

Ioana Nicolaie, „Pelinul negru”, Humanitas, 2017

Carte recomandată de Mihail Vakulovski, scriitor, traducător din literatura rusă, fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! (www.tiuk.reea.net) şi al CenaKLUb-ului Tiuk.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută