Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/08/2017
Arhiva Zile si Nopti

Ce artiști vin la Braşov Jazz & Blues Festival

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ce artiști vin la Braşov Jazz & Blues Festival Share Ce artiști vin la Braşov Jazz & Blues Festival


Asociația Culturală Fanzin aduce jazz-ul în orașul de la poalele Tâmpei de cinci ani consecutivi. Din 2013 până în prezent nume importante ale jazz-ului și blues-ului internațional au urcat pe scena de la Brașov. Tradiția continuă, astfel că la cea de-a cincea ediție alte două trupe de renume ajung pentru prima dată în România, la Brașov Jazz & Blues Festival: TRISTAN din Olanda și JOANNE SHAW TAYLOR din Anglia.

Pe parcursul celor 3 zile de festival vor avea loc 6 concerte cu artiști din România, Anglia, Germania, Austria și Olanda.

CE ARTIȘTI VOR CÂNTA LA BRAȘOV JAZZ & BLUES FESTIVAL

Platonic Band va deschide cea de-a cincea ediție a festivalul. Platonic creează intersecții stilistice între blues, rock, jazz și funk, păstrând esența calității muzicale într-un ansamblu unitar care dizolvă granițele artificiale dintre genuri. Un recital Platonic conține compozițiile lui Nicu Patoi, printre care sunt intercalate diverse teme din repertoriul de blues și rock, toate încărcate de energie pozitivă, virtuozitate și aplomb. Un act artistic insolit pe scena autohtonă și una dintre puținele formule care, prin prestația lor, își justifică statutul de supergrup.

Prima seară de concerte se va încheia cu recitalul unuia dintre cele mai speciale grupuri din lumea jazzului contemporan, Mammal Hands (Anglia). Conduși de pasiunea comună de a împleti sonoritățile clasice, contemporane, de jazz și world music cu elemente electronice, cei trei muzicieni au reușit să se impună într-un timp scurt (doar 5 ani) drept unul dintre fenomenele scenei jazzistice contemporane. Comparați deseori cu alte două grupuri tinere care plonjează fără frică în acest melanj hipnotic, Portico Quartet și GoGo Penguin (împreună cu care au făcut turnee), Mammal Hands au reușit să-și ducă creațiile de new jazz pâna la un nivel interpretativ extraordinar.

Cea de-a doua seară a festivalului va debuta cu o trupă din Olanda aflată pentru prima dată în România – Tristan: o trupă care ia muzica de dans a anilor ’70, cu toate influențele funk, disco, soul și pop, o trece prin filtrele unor aranjamente moderne și o prezintă cu succes pe scenele contemporane. Acid jazz cu multă energie și ritm, orgă Hammond, riff-uri de chitară foarte funky, Fender Rhodes, o felie de deceniu șapte transpusă în linii moderne.

Seara de vineri, 8 septembrie va continua cu recitalul Benedikt Jahnel Trio (Germania/SUA). La Brașov, Benedikt Jahnel va concerta într-o formulă de trio alături de doi muzicieni cu cărți de vizită de invidiat: toboșarul german Peter Gall, considerat unul dintre cei mai talentați instrumentiști din lume la această oră, în timp ce partitura de bas va fi asigurată de americanul Josh Ginsburg.

Ultima zi de festival va aduce la Brașov ritmuri de blues. Celebrul muzicianul austriac Raphael Wressnig este considerat unul dintre cei mai vituozi organiști din lume la această oră, talentul său fiind răsplătit cu mai multe nominalizări la categoria „best organ player of the year” de către Downbeat Critics Poll. Din grupul care va evolua pe scena din Brașov mai fac parte Enrico Crivellaro (chitară), Rogrigo Mantovani (electric bass), Hans-Jürgen Bart (tobe și percuție), Axel Müller (saxofoane), Horst-Michael Schaffer (trompetă) și Sabine Stieger (voce). Pentru acest recital, în afară de biletul de intrare, trebuie să mai aveți la dumneavoastră un singur lucru – cheful de dans.

Considerată una dintre cele mai bune muziciene de blues din lume, Joanne Shaw Taylor (Anglia) va închide ediția a V-a a festivalului de jazz și blues de la Brașov. Joanne Shaw Taylor a fost un adevărat copil minune, fiind descoperită la vârsta de 16 ani de către Dave Stewart (Eurithmics), cel care a invitat-o imediat să facă parte din supergrupul său. Valoarea artistei este confirmată și de numeroasele premii obținute, printre care Best Female Vocalist la British Blues Awards (2010 și 2011) și Songwriter of the Year în 2011 pentru piesa Same as it Never Was, de pe albumul Diamonds in the Dirt.

Concertul din cadrul Brașov Jazz & Blues 2017 este primul în România pentru Joanne Shaw Taylor, un motiv în plus să nu lipsiți de la recitalul ce va închide festivalul.

Iată programul complet al celor 3 zile de festival:

Joi, 7 septembrie:

  • Ora 19.00: Platonic Band (România)
  • Ora 21.00: Mammal Hands (Anglia) – Premieră în Brașov

Vineri, 8 septembrie

  • Ora 19.00: Tristan (Olanda) – Premieră în România
  • Ora 21.00: Benedikt Jahnel Trio (Germania/SUA) – Premieră în Brașov

Sâmbătă, 9 septembrie

  • Ora 19.00: Raphael Wressnig (Austria) – Premieră în Brașov
  • Ora 21.00: Joanne Shaw Taylor (Anglia) – Premieră în România

 

Preţul biletelor este de 55 de lei pe seară, pentru zilele de 7 și 8 septembrie, și de 85 lei pentru sâmbătă, 9 septembrie.

Preţul unui abonament este de 160 de lei (număr limitat de 100 abonamente).

Biletele au fost puse în vânzare online pe www.biletebrasov.ro

 

Brașov Jazz & Blues Festival este un eveniment organizat de Asociația Culturală Fanzin.

Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov, Teatrul Sică Alexandrescu

Brașov Jazz & Blues Festival este un proiect cofinanțat din bugetul Municipiului Brașov și de Consiliul Județean Brașov.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută