Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/07/2017
Arhiva Zile si Nopti

Voluntariatul pentru natură

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Voluntariatul pentru natură Share Voluntariatul pentru natură


Voluntariatul este șansa pe care tinerii de azi o au pentru a se descoperi, pentru a dobândi experiență în diverse domenii de activitate, dar și experiență de viață. Voluntariatul ne învață să fim solidari, să oferim fără a aștepta ceva în schimb, să vrem să descoperim lucruri noi care ne vor ajuta ulterior într-o carieră de succes. Sau poate doar în viața de zi cu zi. Toate acestea sunt valabile și în cazul voluntariatului pentru natură, care de fapt nu rămâne nerecompensat. Bradul plivit sau pădurea curățată de pet-uri îți va da sănătate înapoi.

Despre voluntariat și despre protecția pădurilor din Făgăraș am vorbit în acest interviu cu Angela Pop, Director de Comunicare al Fundației Conservation Carpathia.

Voluntariatul pentru natură

 

Cum a început povestea Fundației Conservation CARPATHIA (FCC) și care este misiunea ei actuală?

Din anul 2009 Fundaţia luptă împotriva tăierilor ilegale de păduri, replantează și apoi supraveghează regenerarea pădurilor. Munți întregi au fost rași, iar apoi s-au format ravene cu adâncime mai mare de 4 metri, astfel că în aceste zone încercăm să combatem eroziunea solului. Reîmpădurirea este complexă și dificilă. Timp de 5 ani, în fiecare sezon, mergem la locurile reîmpădurite pentru a monitoriza creșterea puieților, pentru a plivi, a replanta acolo unde este nevoie. 

Aveți ca scop final realizarea uneia dintre rezervațiile naturale cele mai importante din Europa. Ce ați reușit până acum din acest plan?

Ceea ce încercăm noi să facem este să protejăm Munții Făgăraș. Acesta este ultimul și unicul loc de pe continentul nostru unde mai poate fi făcut un parc național emblematic. Nu există altă variantă de 200 de mii de hectare de lanț montan neîntrerupt, cu atâta pădure virgină, biodiversitate, cu atâta complexitate de animale sălbatice. Dacă nu ne pasă de aer, de apa curată, de alunecările de teren, atunci ar trebui să ne pese măcar de potențialul economic al acestui parc național. Ecoturismul, ajutat de o infrastructură modernă, ar putea aduce țării venituri fantastice. Deocamdată însă noi ne ocupăm de conservare, implicând comunitatea locală în activitățile noastre.

Voluntariatul pentru natură

Pentru că ai amintit de oamenii din sate vreau să te întreb cum văd ei această poveste a viitorului parc național?

Leaota, Iezer-Păpușa și Piatra Craiului sunt în grija noastră. Noi am cumpărat păduri de la persoane fizice. Oamenii au început să discearnă și și-au dat seama că pot lucra cu un exploator, iar apoi să deschidă fereastra și să găsească muntele ras, sau pot lucra cu fundația și să deschidă fereastra peste zeci de ani ca să vadă că pădurea este încă acolo. Apoi, prin intermediul Fundației Conservation CARPATHIA localnicii au de muncă, fie sunt plătiți cu ziua, fie sunt angajați permanenți. Avem propriul Ocol Silvic și avem oameni angajați din comunitatea locală care au grijă de păduri sau se implică în activitatea noastră. De asemenea, vrem să dezvoltăm și afacerile verzi în aceste zone. Vrem să le creăm oportunități oamenilor pentru ca ei să rămână la sat și să poată trăi acolo bine. Un exemplu în acest sens este ferma de la Cobor.

Ce se întâmplă la Ferma ecologică din Cobor? La recentul atelier de vară ați preparat înghețată și fursecuri raw vegan. Ce alte activități au loc acolo?

Aici este exemplul nostru de afacere verde. Avem 7 angajați din comunitate și o să mai creștem, există acolo o pensiune de cai unde proprietarii își aduc animalele pentru a trăi pe 22 de ha de pășune nechimizată, pentru a fi îngrijiți. Suntem crescători de Angus bio certificat, dar planul este să reintroducem sura de stepă în Transilvania și în România. Avem la fermă meri, peri și pruni eco, sprijinim mersul pe bicicletă alături de colegii de la Colinele Transilvaniei, aș putea spune că suntem motorul comunității de la Cobor. La pensiune se pot caza turiștii, ei pot admira caii, se pot bucura de natură, de aer curat, chiar și de gustul mâncărurilor autentice, preparate cu legume de grădină. De asemenea, la fermă se pot organiza și team building-uri.

Un alt proiect de conservare al biodiversității pășunilor se desfășoară de asemenea la Cobor.

Voluntariatul pentru natură

Despre echipa CONSERVATION CARPATHIA ce ne povestiți? Aveți și voluntari care vă ajută la treburi?

E greu cu voluntarii. Suntem o națiune, mai nou, a social media, unde suntem foarte activi, ne place să dăm like și share, dar mai puțin să ajutăm efectiv. E benefică și activitatea online, dar avem nevoie și de oameni care să facă treabă alături de noi.

Sâmbătă, pe 29 iulie, de la ora 10:00, la pepiniera Fundației Conservation Carpathia din Șirnea oamenii pot ajuta la plivitul brazilor.

Da. Și anul trecut am avut un eveniment asemănător, care a avut mare impact în social media, dar au venit într-o sâmbătă 23 de voluntari și în cealaltă doar 16. Iar problema a fost că majoritatea erau prieteni și cunoscuți. Prea puțini străini au venit să facă voluntariat. În România se promovează acum dragostea față de natură, oamenii vorbesc despre stoparea tăierii pădurilor, dar când este vorba să facă efectiv ceva în acest sens, nu vin. Mi-ar plăcea să fim o nație mai mult de „do-ări” decât de „like-ări”.

De data aceasta sper ca lumea să vină la treabă și cu gândul la distracția de după, pentru că plănuim să facem apoi mâncare la ceaun, să rămânem cu cortul în pădure, să cântăm și să ne uităm la stele. Poate de data aceasta vom avea succes.

Aș vrea ca lumea să ne sprijine și noi ca nație să cerem protejarea Munților Făgăraș.

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută