Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/07/2017
Arhiva Zile si Nopti

În jur de 1800 de persoane au vizitat expoziția CELEST

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii În jur de 1800 de persoane au vizitat expoziția CELEST Share În jur de 1800 de persoane au vizitat expoziția CELEST


În jur de 1800 vizitatori au călcat pragul Muzeului Casa Mureșenilor între 5 iunie și 13 iulie, în condițiile în care obiectivul minim stabilit de organizatori a fost de 500. Vizitatorii au fost cu precădere copii preșcolari, din clasele primare și adolescenți, de la școli locale și din împrejurimi. Expoziția a fost apreciată și de nevăzători sau tineri cu autism pentru că o cameră senzorială stimulează auzul sau văzul.

Timp de 5 săptămâni, între 6 iunie – 13 iulie, Laborazon a adus la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov în premieră națională expoziția CELEST, cu instalații interactive create de artiști și programatori locali.

Celest a fost alcătuită din 6 instalații interactive care explorează într-un mod artistic tema spațiului cosmic. Fiecare instalație presupunea asamblarea unor elemente fizice precum sculpturi sau suprafețe textile, senzori sau butoane. Pe lângă acestea, elementele multimedia erau redate prin proiecții video sau pe ecrane, iar sunetul sau muzica prin sisteme de amplificare. Instalațiile erau controlate de computere sau mini-controllere care rulau programe create de echipă. Pe lângă cele 6 instalații, publicul s-a bucurat de camera de relaxare, un loc cu fotolii puf unde rula o muzică celestă și o cameră de joacă pentru copii, unde aceștia creau desene inspirate din expoziție și le expuneau pe panouri.

În jur de 1800 de persoane au vizitat expoziția CELEST

Cartea de oaspeți a fost plină de reacții pozitive. „A fost cel mai nou loc cu cele mai noi lucruri”, a scris un copil. Niște vizitatori din străinătate au notat „O expoziție foarte distractivă și în același timp interactivă.”

„Expoziția este deosebit de interactivă și ea răspunde la nevoile noii generații, deși ea e făcută pentru toate gusturile”, mai scrie cineva. „Magnific. Felicitări pentru ceea ce ne oferiți. Sunt lucruri inedite și pentru cei mari, și pentru cei mici. Sunt extrem de frumos realizate, bravo”, spune Ingrid Mihaela. O educatoare a scris „Mi-a plăcut foarte mult această expoziție. Copiii au fost încântați și extaziați.” O elevă a scris “Distrându-mă, am aflat despre spațiu”

Sculpturile au fost create de Silvestru Munteanu, iar programarea de către Sergiu Neagu. La partea vizuală contribuie Bogdan Runceanu, iar muzica și efectele sonore au fost realizate de Ovidiu Chihaia. Partea de sceno-tehnică a fost asigurată de Neo Sense. Expoziția a fost curatoriată de Alina Floroi.

În jur de 1800 de persoane au vizitat expoziția CELEST

Proiectul cultural a mai cuprins un workshop în data de 15 iunie, la care au participat peste 30 tineri. Alina Floroi, Sergiu Neagu, Bogdan Runceanu, Ciprian Branea și Silvestru Munteanu au explicat atunci tehnologia din spatele exponatelor în cadrul unui tur ghidat, la care publicul prezent a putut pune întrebări.

În data de 6 iulie a avut loc o audiție muzicală cu tematică spațială, animată de Silvestru Munteanu, sub numele de scenă DJ Alexander Silvermountain, și efecte vizuale de Bogdan Runceanu.

Încurajată de succesul expoziției, asociația Laborazon, reprezentată prin managerul de proiect Alina Floroi, speră să poată arăta această expoziție și în alte orașe din țară.

„Cred că acest proiect dă un semnal clar că publicul așteaptă propuneri vii, conectate la realitățile tehnologice și arta contemporană”, spune Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureșenilor.

Proiectul CELEST este finanțat din bugetul municipiului Brașov, cu participarea partenerilor Laborazon și Muzeul Casa Mureșenilor.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută