Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/07/2017
Arhiva Zile si Nopti

Carte | „Skurtu, România”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Carte | „Skurtu, România” Share Carte | „Skurtu, România”


Tara Skurtu e o tînără poetă americană, laureată a două premii din partea Academy of American Poets, care a făcut ce-a dres şi a obţinut o bursă în ţara străbunicilor, acum avînd un curs de scriere creatoare la Universitatea din Braşov. „Skurtu, România” e cartea ei de debut – mă bucur nespus că a debutat în română, în România, cu o poveste despre România. Cartea se citeşte cu plăcere şi pare să fie scrisă de un foarte bun poet român, fiind tradusă impecabil de Radu Vancu. Volumul începe cu poeme f. scurte, în care poeta defineşte – modernist – noţiuni precum sufletul sau dorul, poezii care plac şi surprind sau, cum zice Florin Iaru, uimesc şi emoţionează. Cartea are un fir narativ – cititorul poate urmări cum eul liric feminin – de limbă engleză – cunoaşte România alături de prietenul ei român, şi el poet. Dar nu e un dialog, celălalt doar e folosit pentru a ilustra şi mai convingător felul în care vede eul liric iubirea şi străinătatea. Cartea Tarei mi-a amintit de personajul lui J.S. Foer din „Totul este iluminat”, un american (vegetarian) de origine ucraineană care se duce în Ucraina să vadă cum ar fi trăit el dacă bunicu-so ar fi rămas în Ucraina. Spre bucuria noastră, „Skurtu, România” e doar un fel de EP care anunţă „albumul”, „Jocul de-a amiba”, care va apărea tot la editura Charmides, în viitorul apropiat!

Carte recomandată de Mihail Vakulovski, scriitor, traducător din literatura rusă, fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! (www.tiuk.reea.net) şi al CenaKLUb-ului Tiuk.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută