Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/07/2017
Arhiva Zile si Nopti

C’Art Fest | Interviu cu Petronela Rotar, managerul festivalului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii C’Art Fest | Interviu cu Petronela Rotar, managerul festivalului Share C’Art Fest | Interviu cu Petronela Rotar, managerul festivalului


„Am vrut să atingem cele mai importante ramuri ale artelor, să fie bine reprezentate. Inițial, a început ca un eveniment pentru oamenii din Cristian, apoi l-am crescut să se adreseze tuturor iubitorilor de frumos.”

 

Pregătirile pentru C’Art Fest sunt pe ultima sută de metri. La această ediție ați schimbat perioada de desfășurare, aveți 4 secțiuni de evenimente, peste 200 de artiști invitați. A fost mai greu în ceea ce privește organizarea?

Da, a fost o decizie luată anul trecut, chiar în timpul desfășurării ediției a treia, când, după o primă zi superbă, cu 28 de grade, a venit ploaia și frigul peste noi, temperaturile au scăzut foarte tare, a fost nevoie să mutăm evenimentele outdoor înăuntru, am cam înghețat, drept să spun, așa că am vrut ca acest lucru să fie cât mai puțin probabil, să evităm cât posibil ca oamenii să mai stea în frig și ploaie. Sigur, nu ne garantează nimeni că așa va fi, însă în iulie e totuși mai vară decât în septembrie în zona noastră. Un al doilea motiv, la fel de important, este acela că am vrut să prindem perioada vacanțelor, să îmbiem lumea și la un altfel de vacanță și turism, unul cultural, unde să îmbine bucuria de a veni la munte cu niște evenimente deosebite. Și reacțiile au fost bune din punctul acesta de vedere, sunt mulți cei care vin din toată țara special pentru C’Art Fest. Mai greu nu a fost, echipa s-a mărit, însă nu este nici ușor să faci un festival de 8 zile de felul ăsta. Nu ne gândim la greu, însă. Am început munca de cum s-a terminat ediția trecută, am reușit să-l punem pe roate, abia așteptăm să vedem oamenii savurând ce le-am pregătit.

C'Art Fest | Interviu cu Petronela Rotar, managerul festivalului

Ce v-a motivat să organizați și această a patra ediție?

Ceea ce ne-a motivat să o facem și pe a treia și să ne dorim să le facem și pe a șaptea și a douăzecea: bucuria și dorința de a aduce oamenii mai aproape de cultură și, invers, cultura mai aproape de oameni. Dorința de a avea și a crește un festival mare în zona noastră, să punem și județul Brașov pe harta marilor întâmplări de acest fel din țară și nu numai.

 

C’Art Fest este, probabil, cel mai diversificat festival din zona Brașovului. Și e și accesibil tuturor. Dar totuși, care este publicul vostru țintă?

Da, are patru secțiuni, am vrut să atingem cele mai importante ramuri ale artelor, să fie bine reprezentate. Inițial, a început ca un eveniment pentru oamenii din Cristian, apoi l-am crescut să se adreseze tuturor iubitorilor de frumos. Este imposibil să nu găsești ceva pe placul tău, asta a fost și ideea. Vorbim, totuși, de un festival cu intrare liberă, ne dorim să educăm publicul, să îl creștem alături de noi. Brașovul nu are un public larg educat pentru cultură, ăsta e adevărul.

C'Art Fest | Interviu cu Petronela Rotar, managerul festivalului

De ce ați ales să faceți un festival atât de divers și nu unul nișat, așa cum se întâmplă de obicei? Avem în țară, chiar și la Brașov, festivaluri fie de teatru, de film, de muzică, fie de carte, dar niciunul care să le includă pe toate.

Din motivele expuse mai sus. În dorința de a aduce cultura, în formele ei cele mai cunoscute și apreciate, lângă oameni. Eu, de exemplu, sunt consumator al celor patru arte deopotrivă și nu sunt singura așa. Am vrut un festival unic din punctul ăsta de vedere, care să răspundă cerințelor celor mai fini cunoscători, dar care să și stârnească ceva curiozitate celor care, să zicem, nu au fost niciodată la un concert de orgă sau clarinet.  Repet: este un festival unde nu se plătește bilet, intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, practic efortul minim pe care trebuie să îl facă cineva e să vină.

 

Care sunt noutățile acestei ediții și care crezi că sunt evenimentele pe care publicul n-ar trebui să le rateze? 

Noutăți sunt toate evenimentele, singura tradiție care se păstrează de la an la an este aceea ca Teatrul Radu Stanca de la Sibiu să aducă un spectacol, legătura dintre începuturile festivalului și teatrul de la Sibiu fiind una extrem de puternică. Din punctul meu de vedere, nimic nu e de ratat. Avem spectacole mari, cu nume mari, precum Gheorghe Zamfir, Fanfara Ciocârlia, Corul Madrigal, Grigore Leșe, Moonlight Breakfast, Oana Pellea, Florin Piersic Jr., Chris Simion, dar și bijuterii mai mici precum un spectacol de fado din Portugalia cu Claudia Duarte, în Biserica Evanghelică, un spectacol de dans și teatru precum Homo Americanus, întâlniri cu autori foarte îndrăgiți precum Florin Iaru, un worhshop de scriere creativă cu Iulian Tănase, iată, nimic nu e de ratat.

C'Art Fest | Interviu cu Petronela Rotar, managerul festivalului

Festivalul include chiar și evenimente pentru copii. Cum se vor distra cei mici?

Da, avem de la spectacole de operă cu Opera Comică condusă de Felicia Filip până la ateliere de confecționat păpuși sau spectacole de teatru de păpuși. În fiecare an avem grijă de copii, au dedicate dimineți cu spectacole special gândite pentru ei. Până la urmă, cum să faci educație dacă nu incluzându-i pe ei?

 

Ce locații din Cristian vor găzdui spectacolele din acest an?

Sala Mare din Cristian, care se transformă și devine un veritabil amfiteatru pe perioada festivalului, Piațeta din Cristian, unde avem o scenă pentru spectacolele mari, Biserica Evanghelică, Biserica Ortodoxă, sala de sport a școlii, acum restaurată, unde a fost descoperită și reabilitată o pictură murală din secolul 19 și care va deveni bibliotecă în perioada următoare.

 

Intrarea va fi gratuită, dar cum se va face accesul? Se vor putea face rezervări? Știu că anul trecut cererea de cultură a fost mare.

Intrarea este gratuită, iar accesul se va face în limita locurilor disponibile, acolo unde vorbim de spectacole în săli cu locuri limitate. Așa e, și anul trecut a fost multă lume, ce bucurie mai mare e să vezi că sunt mai mulți oameni decât locuri? Rezervări nu se pot face, dat fiind că intrarea este liberă, e suficient ca oamenii să vină din timp. În plus, majoritatea evenimentelor vor rula pe ecrane amplasate în curtea Sălii Mari, unde vom avea o cafenea cu terasă de unde oamenii vor putea viziona spectacolele, un loc de întâlnire între spectatori și artiști, un loc de socializare pe care l-am integrat în conceptul festivalului încă de anul trecut. Nici cafeneaua C’Art Fest nu e deloc un loc de ratat!

Vă gândiți ca pe viitor să extindeți și mai mult paleta de evenimente artistice? Dar locația? Ar putea trece C’Art Fest-ul de granițele Cristianului?

Festivalul are un format pe care vrem să îl păstrăm, cele patru secțiuni, sigur că în cadrul lor avem loc să aducem o mulțime de evenimente. Locația nu, e spațiu suficient în Cristian pentru un eveniment și mai mare de atât. Sigur, dacă ne gândim la FITS, care a ajuns la ediția a 25-a și a avut evenimente și împrejur, să dea Domnul să ajungem acolo, însă centrul festivalului va rămâne întotdeauna la Cristian.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută