Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/05/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu regizorul de teatru Cristian Ioan

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu regizorul de teatru Cristian Ioan Share Interviu cu regizorul de teatru Cristian Ioan


Duminică, 14 mai 2017, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Dramatic, are loc deschiderea Oficială a Festivalului Săptămâna Comediei 2017 cu spectacolul în avanpremieră a Teatrului Sică Alexandrescu Brașov: „Prins în plasă”, în regia lui Cristian Ioan. În cadrul unui interviu, regizorul ne-a convins că nu trebuie să ratăm acest spectacol dacă vrem să aflăm cum e să cazi de pe scaun de-atâta râs.

 

De ce ați ales o piesă scrisă de Ray Cooney? Ce v-a atras la opera dramaturgică „Prin în plasă”?

Probabil, englezul Ray Cooney este cel mai bun autor de comedii bulevardiere modern. În acest gen de piese, comicul de situație este cel mai important, pe urmă și cel de limbaj. De ce cred eu că este cel mai bun? Acum vreo 15 ani umblam foarte mult prin Europa, iar piesele lui se jucau peste tot. N-am văzut oraș mai mare în care teatrele să nu aibă pe afiș o comedie de-a lui. Asta spune foarte mult. Făcând săpături am descoperit că se juca simultan și la New York, și la Tokyo, și la Moscova! „Prins în plasă” este o comedie atât de bine scrisă încât ar trebui să muncești foarte mult ca să o strici.

Ray Cooney a scris mai demult piesa „Run For Your Wife”, pe care am pus-o în scenă în România prima dată, în 1991, sub numele de „Bigamul”. Atâția directori de teatru au vrut să o joace încât credeam că nu-i adevărat. S-a jucat și la Brașov. Ray Cooney a scris o continuare la „Bigamul”, cu aproape aceleași personaje, și culmea, e la fel de bine scrisă ceea ce e rarisim. La rugămintea Vioricăi (Viorica Geantă Chelbea) am decis să pun „Bigamul 2” sau „Prins în plasă” în scenă la Brașov. Ea mi-a spus: „Te rog frumos, vreau să băgăm lumea în sala de teatru, nu pot să uit cum la Bigamul era coadă de la casierie până la statuie.” Nu știu dacă și acum va fi coadă la casierie pentru că acum se pot lua bilete și online, dar îmi doresc!

Ne puteți spune câte ceva despre povestea din piesă?

În prima parte era vorba despre un șofer de taxi care s-a amorezat de o călătoare de-a sa, apoi s-a căsătorit cu ea. Ulterior s-a îndrăgostit de alta și s-a căsătorit și cu ea. Apoi alerga cu taxiul de la una la alta. Acum, în povestea actuală, este vorba despre același domn șofer de taxi, care este în continuare căsătorit cu aceste două doamne, cu una are un băiat și cu cealaltă o fată. Copiii ajung să se cunoască pe internet și de-aici începe o cascadă de întâmplări demne de comicii vstiți ai ecranului!

Ce ne puteți spune despre distribuția aleasă? Cum ați lucrat cu actorii de la Brașov?

Am acum la Brațov o trupă de artiști cu mare disponibilitate ludică, ceea ce înseamnă un câștig de 50 % din demersul nostru!  Dacă în viața ta de regizor nu reușești să te înțelegi cu artiștii cu care lucrezi, nu prea ai ce căuta în această lume. În general îmi aleg distribuția dintre oamenii cu care pot avea chimii comune.

Cu ce momente credeți că veți câștiga zâmbetele spectatorilor?

Nu-i vorba de zâmbete aici, o să se spargă sala de râs! Nu se va zâmbi subțire. Se va râde în hohote. Am pus piesa asta mai demult într-un teatru dintr-un oraș important din România.  Spre finalul spectacolului, un domn din rândul 3 sau 4, râzând atât de tare că se scutura, a căzut de pe scaun. Bineînțeles, sala a început să râdă de situație, vecinii au vrut să îl ajute să se ridice și el a spus: „Nu, nu mai vreau. Rămân aici jos că nu mai pot!” A rămas pe jos până la finalul piesei, râzând în continuu.

Vom vedea această piesă în avanpremieră națională la Festivalul de Teatru Săptămâna Comediei, după care va intra în repertoriul Teatrului Sică Alexandrescu. De ce credeți că brașovenii trebuie să vadă acest spectacol?

Două ore vor avea ocazia să uite de absolut tot ce înseamnă mici sau mari probleme. Să vină pentru că este sănătos și benefic pentru orice om să râdă în hohote. Nu este un spectacol cu care o să luăm premiul UNITER,  însă e un spectacol care va fi extrem de bine primit de public, și dacă va fi și bine gestionat de către teatru, ani de zile îl vor juca! Am pus spectacolul acesta și la Nitra, un oraș din Slovacia, într-un teatru mare, și l-au jucat de 178 de ori! Teatrul Mic din București unde am pus în scenă „Bigamul” l-a jucat  timp de 10 ani!

 

Biletele la spectacolele din cadrul Festivalului Național de Teatru Săptămâna Comediei s-au pus în vânzare online, pe biletebrasov.ro dar și la casieria Teatrului Sică Alexandrescu Brașov. La spectacolul „Prins în plasă”, biletul costă 35 de lei.

Prins în plasă

Traducerea: Radu Sas, regia: Cristian Ioan, scenografia: Alexandra Dumitriu

Regia tehnică: Vasile David, Bărbulescu Constantin

Sunet: Ovidiu Grădinar, Aflorei Florin, sufleur: Marian Cârstea

Cu: Mihai Bica, Mihai Giurițan, Gabriela Butuc, Carmen Moruz/Ligia Stan, Tudor Hurmuz/Vlad Pavel, Claudia Suliman, Gabriel Costea

Susţinut de Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută