Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/04/2017
Arhiva Zile si Nopti

CARTE | „Speranța: o tragedie”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii CARTE | „Speranța: o tragedie” Share CARTE | „Speranța: o tragedie”


„Speranța: o tragedie” de Shalom Auslander (Ed. Univers) e un roman dulce-amărui precum viaţa, un roman despre prejudecăţi şi despre cum ne poate influenţa viaţa educaţia şi istoria familiei sau a naţiunii din care facem parte, dar şi un roman existenţialist, oricît de cinic şi ironic pare la prima vedere. S. Auslander e un tînăr scriitor american, care a avut o educaţie iudaică strictă, ceea ce l-a ajutat la maximum pentru scrierea acestui roman, dar şi faptul că e evreu (un scriitor ne-evreu probabil că n-ar risca niciodată să scrie astfel despre Holocaust). Naratorul homodiegetic, Solomon Kugel, îşi vinde apartamentul din oraş şi se mută într-o mică localitate, ca să ia totul de la capăt şi băieţelul său să crească sănătos. Aude sunete ciudate în timpul nopţii, urcă în pod, unde găseşte o femeie „hîdă, cumplit desfigurată şi groaznic de bătrînă”, care spune că e Anne Frank. Aici Auslander ridică o întrebare care vine ca o lovitură sub centură: deşi toţi o idolatrizăm pe această victimă a unui sistem inuman, cîţi dintre noi ar ascunde-o, astăzi, în propria casă, dacă ar fi nevoie? O carte f. interesantă şi f. bine scrisă, care se citeşte cu mare plăcere, aşa ironică, cinică şi şfichiuitoare cum e. Lectură plăcută şi utilă!

Carte recomandată de Mihail Vakulovski, scriitor, traducător din literatura rusă, fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! (www.tiuk.reea. net) şi al CenaKLUb-ului Tiuk.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută