La ardeleni o sarma este cât trei de-ale moldovenilor. Prima dată când am mâncat sarmale acasă la o familie de brașoveni am zis că-s zgârciți când m-au întrebat dacă două sarmale îmi ajung la prânz. De rușine am zis da. Și apoi le-au adus! Cu chiu, cu vai am reușit să le mănânc.
La Casa Tudor am comandat într-o zi friguroasă de februarie sărmăluțe din carne de porc. Porția conține 3 sărmăluțe de dimensiuni normale, ca în Moldova, două felii de kaizer perpelit pe grătar, două linguri de varză călită și mămăliguță. Ai putea crede că porția e mică, însă cantitatea este exact cât îi trebuie unui om normal să se sature.
Cât despre gust, ei bine, sărmăluțele erau aromate, ușor acrișoare de la varza murată, ușor condimentate și cu un dozaj corect de orez și carne. Mămăliguța cremoasă a completat farfuria. Un fel tradițional, cu savoarea pe care o aștepți. Deși e un clișeu, preparatul are gustul ca la mama acasă și forma ca-n Moldova, nu Ardeal.
Porția de sărmăluțe la Casa Tudor este 24 de lei, iar smântâna costă 4 lei. Am primit comanda în aproximativ 15 minute. Servirea, ireproșabilă.
P.S. Fie vorba între noi, sarmalele ardelenești sunt exagerat de mari. 🙂
Preparate tradiționale la Casa Tudor:
Fasole cu ciolan
Tochitură de porc cu mămăliguță
Bulz cu brânză de burduf și ou
Tocăniță de pui
Papanași cu dulceață