Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/01/2017
Arhiva Zile si Nopti

Recomandare de carte | Nicolai Lilin -„Educaţie siberiană”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Recomandare de carte | Nicolai Lilin -„Educaţie siberiană” Share Recomandare de carte | Nicolai Lilin -„Educaţie siberiană”


La Ed. Univers a apărut un roman de mare succes internaţional, „Educaţie siberiană”, scris de un tînăr născut în oraşul basarabean Tighina. E vorba de Nicolai Lilin, despre care circulă multe zvonuri şi care a trezit interes şi datorită biografiei sale miraculoase. Protagonistul cărţii, Kolîma, s-a născut într-o familie de „criminali cinstiţi” siberieni deportaţi în Transnistria în anii 30. „Educaţie siberiană” e un roman despre această comunitate din care face parte şi personajul, şi scriitorul, despre tradiţiile lor, stilul lor de viaţă, relaţiile dintre ei & între ei şi restul societăţii. Romanul începe cu sfîrşitul, adică cu prezentul trăit de personaj, luat în armată şi trimis în ghearele războiului din Cecenia, apoi se întoarce la copilăria sa din Transnistria, dar nu şi la un stil de viaţă liniştit. În afară de super acţiunea personajelor (toate – pitoreşti şi originale, cu poveşti în spate şi un prezent la fel de nesigur precum viitorul), biografiile fabuloase şi tradiţiile unice ale comunităţii, e f. interesant de urmărit unghiul prin care văd acestea viaţa. Cartea se citeşte cu un interes imens, totul fiind nou, necunoscut şi interesant pentru cititor, iar cînd ajungi la sfîrşit îţi pare rău că s-a terminat. Dar mai avem celelalte două părţi ale trilogiei, pe care sper să le putem citi cît mai repede în limba română.

Nicolai Lilin, „Educaţie siberiană”, trad. Cristina Gheorghe, Ed. Univers, 2013

Carte recomandată de Mihail Vakulovski, scriitor, traducător din literatura rusă, fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! (www.tiuk.reea. net) şi al CenaKLUb-ului Tiuk.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.