Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/01/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Cristian Oroșanu

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Cristian Oroșanu Share Interviu cu Cristian Oroșanu


Kamerata Kronstadt începe noul an cu un concert special, prin care celebrează 100 de ani de la nașterea celebrei cântărețe Édith Piaf. Evenimentul va avea loc pe 18 ianuarie, la Sala Patria. Dirijorul Cristian Oroșanu ne oferă în cadrul unui interviu mai multe detalii despre acest eveniment și despre cele ce vor urma în acest an.  

ZN: Suntem la începutul unui nou an și cu toții sperăm la mai bine. Care sunt planurile Kameratei Kronstadt pentru 2017?  

" "

C. Oroșanu: Vă urez tuturor un an nou minunat! Kamerata Kronstadt pregăteşte câteva evenimente interesante pentru începutul lui 2017:

–          proiectul de Chanson Francaise, la care ne vom referi mai pe larg în continuare;

–          participăm cu un concert în cadrul Festivalului Mozart Braşov, în luna februarie;

–          în aprilie aducem pentru prima dată în România un concept în care proiectăm fotografii pe ritmul muzicii clasice. Vom colabora cu această ocazie cu unul din cei mai renumiţi peisagişti români, fotograful braşovean Mihai Moiceanu.

–          Mai punem la cale un concert în luna mai, unde bandoneonistul argentinian Omar Massa va aduce pe scena braşoveană celebra „Aconcagua” de Astor Piazzolla.

ZN: Alexandra Fits revine în fața publicului brașovean, alături de pianistul și aranjorul Mariano Castro și de orchestra Kamerata Kronstadt, pe 18 ianuarie. Ce vom asculta la acest concert?

C. Oroșanu: Vom asculta 100% cântece din repertoriul celebrei Édith Piaf, de la naşterea căreia s-au împlinit 100 de ani nu de mult timp. În luna mai 2015, aduceam în faţa publicului braşovean doar câteva din piesele ei, într-un concert de chanson francaise cântat de Alexandra Fits şi Guido van der Meent, acompaniaţi de Kamerata Kronstadt. Am avut un succes considerabil şi atunci am plănuit un eveniment dedicat în întregime celebrei artiste franceze. Iată-l acum la doar câteva zile de realizare. Datorăm acest lucru în mare parte talentului de aranjor şi orchestrator al pianistului argentinian Mariano Castro, care a realizat toate partiturile pentru Kamerata, şi care va fi cu noi pe scenă, la pian.

ZN: Mai sunt bilete disponibile?

C. Oroșanu: Da. Cel puţin în momentul în care vorbim noi acum. Ele se pot procura de la Sala Patria, agenţiile TUI Travel, Librăria Okian, sau cel mai simplu online: www.bilet.ro.

ZN: S-au împlinit 100 de ani de la nașterea marii cântărețe Édith Piaf. Cu toate acestea, simțim că Édith este în continuare aici, cu noi. Probabil nu e om care să nu știe cântecul „Non, Je ne regrette rien”. De ce credeți că muzica ei dăinuie și azi?

C. Oroșanu: Édith Piaf a trăit puţin, a „ars” pe scenă, aş spune. Toate piesele sale sunt cântate şi spuse din inimă. Este imposibil să nu fii mişcat de mesajul muzicii sale, mai ales pentru vorbitorii de limba franceză. Ca orice lucru care merge la inimă, nu se uita uşor. Iată şi motivul pentru care Piaf este şi va rămâne emblematică în muzica universală.

ZN: Kamerata Kronstadt va fi din nou prezentă la Festivalul Internațional George Enescu. Dorim să vă mulțumim pe această cale pentru că reprezentați Brașovul în cadrul acestui eveniment important.

C. Oroșanu: Da, ne bucurăm să participăm pentru a doua oară la Festivalul Enescu, celebru deja în toată lumea. De data aceasta vom cânta atât la Braşov cât şi la Bucureşti, la Sala Radio. Este vorba de un concept nou, pe care Festivalul Enescu îl inaugurează: interpretarea unor lucrări scrise de compozitori în viaţă. Aceşti compozitori participă atât la concerte, cât şi la simpozioane în care îşi prezintă lucrările şi interacţionează cu muzicienii şi cu publicul. Sunt foarte curios de această primă experienţă!

ZN: 2017 începe cu acest concert special al Alexandrei Fits, despre care am vorbit. Ce ne pregătiți în continuare?

C. Oroșanu: Aş vrea să organizez un turneu în ţară cu acest proiect, în următoarele două stagiuni. Mă gândesc de asemenea să extind aria de vizibilitate pentru proiectul cu Mihai Moiceanu. Aş vrea să mă implic mai mult în viaţa culturală a Brașovului, în lunile iunie-septembrie, care sunt cam lipsite de evenimente muzicale, tocmai când turismul este în floare.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută