Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/12/2016
Arhiva Zile si Nopti

Alina Alexa | Prin urmare și-așa deci este vorba despre… greci

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Alina Alexa | Prin urmare și-așa deci este vorba despre… greci Share Alina Alexa | Prin urmare și-așa deci este vorba despre… greci


Dragilor, o dau pe chestii „grele”, așa, ca de sfârșit de 2016, să avem ce cugeta până la anu’. Pentru că este vorba de recapitulări, comparații, evaluări și planuri, mai ales planuri, să reflectăm zic la câteva concepte de filozofie stoică. Fericirea depinde de multe lucruri, zic ei. Uite percepția, bunăoară. Adică, percepția lucrurilor care ni se întâmplă este cea care ne face să simțim că ne e bine sau rău, nu lucrurile/ faptele concrete. Uite un exemplu. Afară ninge din greu. Poți se te bucuri că mergi la schi. Poți să te enervezi în blocajele în trafic, după ce ai dezăpezit jumătate de oră și mașina. Tu alegi, deci. Apoi, controlează ceea ce poți, ignoră restul. Mai clar, dacă poți rezolva o problemă, fă tot ce poți. Dacă nu, degeaba te dai cu capul de toți pereții, că nu rezolvi nimic. Adică, dacă afară plouă, îți iei umbrelă, dar nu poți opri ploaia. Până la urmă, un singur lucru poți controla, propria ta minte, nu evenimentele exterioare. Astfel poți să te gândești și la așteptările pe care le ai de la alții. „Cum ar fi fost dacă…, ce aș fi făcut poate…”. Lucrurile sunt așa cum sunt. Singura cale sper fericire este să accepți realitatea. Viața în negare sau ignorare a realității aduce multă frustrare. Ultimul lucru la care putem să reflectăm este mulțumirea. Cel mai simplu exercițiu zilnic „de fericire” este să enumeri în fiecare dimineață tot ceea ce ai și ești recunoscător pentru asta: haine, casă, familie, job, sănătate. Anul 2016 sigur ți-a adus mai multe decât sperai. Iar dacă nu ești mulțumit cu ceea ce ai primit deja, ce te face să crezi că vei fi fericit cu mai mult? Îți doresc să-ți faci anul care vine mai fain, mai vesel, mai fericit! Ca inima ta. La mulți ani!

Un articol de Alina Alexa. Alege calea spre bine – psihoterapie și dezvoltare personală

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.