Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/10/2016
Arhiva Zile si Nopti

CÂINI – Man Bites DOGS: Debut. Puternic. Dur. Western. De tip outback Australian.

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii CÂINI – Man Bites DOGS: Debut. Puternic. Dur. Western. De tip outback Australian. Share CÂINI – Man Bites DOGS: Debut. Puternic. Dur. Western. De tip outback Australian.


Duminică seară, pe 25 septembrie, ora 19:15, echipa Zile și Nopți a fost la Cinema One Brașov, la filmul „Câini”, de Bogdan Mirică.

Biletul a costat 25 de lei și ne-am cumpărat și câte un popcorn mic și un Pepsi mic, așa că am ajuns la o cheltuială de 38 de lei de persoană.

Ca simpli spectatori credem că merită să mergi să vezi acest film românesc pentru că e un thriller necomercial, în care finalul nu e unul fericit așa cum se întâmplă în cazul filmelor americane, acțiunea te va ține prins de scaunul din cinema de la început până la sfârșit.

Știm că filmele românești au o problemă cu sunetul, dar aici nu e cazul. Am auzit dialogurile foarte bine. Pentru că nu suntem avizați să facem o recenzie a filmului, l-am rugat pe criticul Alin Ludu Dumbravă să scrie despre experiența sa cinematografică la „Câini”.

Debut. Puternic. Dur. Western. De tip outback Australian. Outback în Dobrogea, un adevărat film de gen românesc, pe care îl aștept de mult! Dar putea să nu fie românesc.

Vlad Ivanov, cel mai crunt rol. Intens. Gheorghe Visu, excelent, a la Kitano. Dragoș Bucur, cel care nu ascultă ce îi i se spune. Raluca Aprodu, fata, veșnica fată. Costel Cașcaval, inedit. Câinele Poliția. Tăceri. Coline răzlețe. Mistreți în noapte. Sânge pe nisip. Ecran lat-DOP Andrei Butică.  Muzică atmosferică, chitări și percuție: Codrin Lazăr și Sorin Romanescu. Referințe: „No Country for Old men”, „Wake în Fright”, „Sonatine”, urechea lui Lynch din „Blue Velvet” devenită aici picior…

„Câini” este un film atipic pentru Noul Val Românesc. Poate tocmai de aceea a fost selecționat la festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard.  E o combinație de thriller, film noir și western modern.  Este primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică (scurtmetrajul premiat Bora Bora și serialul HBO Umbre), și a obținut Premiul criticii – FIPRESCI (oferit de Federația Internațională a Criticilor de Film). Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și două premii la a 22-a ediție a Festivalului de la Sarajevo: Gheorghe Visu – trofeul Heart of Sarajevo acordat celui mai bun actor și Mențiunea Specială a Juriului. 

Pentru fanii de film de gen și alte tipuri de cinema decât cel predilect pentru Noul Val minimalist. Instant cult. De văzut și revăzut!

Alin Ludu Dumbravă

-critic de film-

*Câini poate fi văzut la Cinemateca Patria vineri 30 septembrie și 21 octombrie.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.